Animale

Jaguarul animalelor

Pin
Send
Share
Send
Send


Fiara care poate ucide cu un singur salt - așa spun ei despre jaguar, apropo, numele animalului este de asemenea tradus din limba indianului american. Pentru prima dată această pisică frumoasă a fost descoperită pe continentul american de către colonizatorii Lumii Noi. Iar Mayașii și Aztecii au idolatrizat animalul, iar în locurile unde trăiește jaguarul, s-au găsit dovezi că locuitorii acestor locuri s-au decorat cu dinții.

apariție

Jaguar este legat de genul Panther și arată ca un leopard, dar mult mai mare. Pe capul și corpul fiarei este o blană groasă, scurtă. Pe partea de sus a capului sunt mici urechi rotunjite negre, cu un spot galben.

Greutate corporală maximă - 150 kilograme, înălțime (înălțime la greabăn) 80 centimetri. Unde trăiește jaguarul? Cele mai mari persoane se găsesc în statul Mato Grosso (Brazilia). Mici trăiesc în Honduras și Guatemala.

Culoarea animalului este nisipos, cu pete roșii și o tavă de umbra maronie închisă. Picioarele și botul acoperite cu urme negre. Talpa și pardesiul sunt albe.

Fiara are o maxilară foarte masivă, mult mai mare decât cea a altor feline.

habitat

Unde trăiește jaguarul? Astfel de locuri pot fi descrise ca fiind slab populate. Dar astăzi, astfel de locuri de pe planetă sunt mai puțin și mai puțin, iar populația de pisici sălbatice scade rapid.

Unde trăiește un jaguar - în America de Nord sau de Sud? Odată, era posibil să întâlnești un animal în toată America de Sud și chiar în sudul Americii de Nord. Astăzi, pisica trăiește în America de Sud și Centrală până în statul brazilian Mato Grosso. De asemenea, găsită în nordul Argentinei. De fapt, aceasta este doar o treime din teritoriile în care animalul a trăit anterior. În El Salvador și Uruguay, pisicile sălbatice, în general, sunt complet distruse.

Jaguar preferă pădurile tropicale, dar se găsește și pe coastă, unde se hrănește cu broaște țestoase marine și ouăle. Animalul este găsit în zonele montane și poate trăi la o altitudine de până la 2 mii de metri deasupra nivelului mării.

Animalul duce un stil de viață solitar. Zona în care trăiește jaguarul poate ajunge la 100 de kilometri pătrați. O pisică sălbatică poate vâna împreună cu rudele sale, dar nu va permite altor membri ai familiei de pisici să intre pe teritoriul său. Cuplurile sunt fiare numai pentru sezonul de împerechere.

Diversitatea speciilor

În natură, există jaguari negri, care sunt deseori confundați cu panterele. Culoarea neagră se datorează melanismului, iar în acest caz, astfel de indivizi nu sunt o specie separată.

Există mai multe tipuri de jaguari și sunt clasificate în principal în funcție de habitat:

  • Peruvian, adesea privit ca o specie amazoniană, trăiește nu numai în Peru, ci și în Ecuador,
  • America Centrală (America Centrală),
  • Arizona, locuieste in sudul Arizonei si inainte de teritoriile Sonora din Mexic,
  • Mexican (Mexic),
  • Brazilian, găsit în sudul Braziliei,
  • Paraguayan, adesea privit ca un subspecii brazilieni și trăiește pe teritoriul Paraguayului,
  • Texas, care a trăit anterior în partea centrală a statului Texas, este acum considerată specie complet distrusă,
  • Amazonianul, subspecii nominative, preferă pădurile tropicale din Amazonia,
  • Goldman Jaguar, această specie trăiește în Guatemala, Mexic și Belize.

Pe ce continent trăiește jaguarul? Wildcat trăiește în America de Sud și este listat în Cartea Roșie. Filmarea parțială este permisă în Mexic și Brazilia.

Un înotător uimitor care nu poate mârâi

Animalul este un înotător excelent. Depășiți într-o singură înot puteți mai mult de 10 kilometri. Un animal poate folosi busteni pentru a face inotul mai usor. Apropo, pisica poate vana chiar si in apa.

Wild Jaguar nu știe cum să mârâie. Înainte de atac, ea face sunete înnegrite. Se crede că animalul este capabil să imite voci, în special sunetele pe care le face un pui de maimuță. Jaguarul face acest lucru pentru a atrage maimuțele și a le ataca.

Fapte interesante

Cel mai mare individ pe care oamenii l-au văzut vreodată este un jaguar de 158 de kilograme. Deși greutatea animalului nu depășește 130 kilograme.

Jaguar și leu se pot interbata în sălbăticie. Cu toate acestea, într-o astfel de uniune născuți pui steril.

Fiecare animal are propria culoare individuală, care nu se repetă niciodată.

Unde trăiește jaguarul? Continentul este America de Sud și Centrală, țările lumii noi, în alte părți ale lumii animalul nu este găsit.

Fiara poate ataca chiar și un crocodil, deși numai animalele tinere, adulții pentru un jaguar sunt rivali prea serioși. O pisică poate ataca orice animal, de la rozătoare până la căprioară, în timp ce are o mușcătură instantanee la gâtul victimei. Au fost cazuri când pisica a atacat anaconda, și acesta este cel mai mare șarpe de pe planetă. Fiara vânează noaptea și doarme în timpul zilei. Atacă victima de ambuscadă. O persoană poate fi atacată numai dacă se apără împotriva lui.

Resturile fosile ale unui animal dau dreptul să spună că jaguarul este cel mai vechi locuitor al planetei. Pe pământ, bestia trăiește de cel puțin 2 milioane de ani.

În triburile maiestrești li se permitea doar celor mai curajoși războinici să poarte piei de animale.

În ciuda dimensiunilor mari, nu mai mult de jumătate dintre tineri trăiesc până la doi ani.

În jaguari, femeia alege un partener potrivit pentru ea însăși.

Anatomia Jaguar

Jaguarii au un corp foarte musculos și puternic. Au un cap mare, picioare scurte, păr gros scurt, cu o culoare specifică (de la roșu aprins la nisip). Pe pielea animalului există pete negre care au o varietate de forme, iar stomacul și gâtul sunt albe. Jaguarul este similar cu un leopard, dar jaguarul este mult mai mare. Lungimea corpului Jaguar până la 185 cm (fără coadă). Lungimea cozii in jaguari este de la 50 la 75 cm. Greutatea unui mascul este de aproximativ 90-120 kg, iar femelele de la 60 la 80 kg. Un jaguar deosebit de mare a fost capturat cântărind 158 kg.

Unde trăiește jaguarul?

Jaguar trăiește în America de Sud și Centrală. În Uruguay și El Salvador, animalele au fost aproape complet distruse din cauza vânătorii lor. Jaguarul trăiește în jungla tropicală umedă, în zonele mlaștine. Sunt înotători buni și, prin urmare, trăiesc lângă iazuri, râuri și chiar mlaștini, în zonele aride, de regulă, nu se găsesc. Și în sud-vestul Statelor Unite și în nordul Mexicului, jaguarii trăiesc în păduri de stejar.

Ce mănâncă un jaguar?

Jaguarul este un prădător de amurg. Jaguarul de animale vânează după apus și chiar înainte de zori. Pradă Jaguar este ungulate, cum ar fi cerbi, tapiri, mazuri. Jaguarul vânează și maimuțe, păsări, șerpi, rozătoare diferite, vulpi. Predatorul este un înotător excelent, deci și peștele poate fi prada lui. Pe mal, jaguarul digeră ouă de broască țestoasă și poate mânca broasca țestoasă. Fălcile lor puternice pot sparge chiar cochilia de broască țestoasă. De multe ori atacă animalele. Principala metodă de a vâna jaguari - este o ambuscadă în copaci sau în iarbă.

Stilul de viață Jaguar

Jaguarul este un prădător singuratic. Zonele lor de vânătoare pot varia de la 25 la 100 km. Toată ziua jaguarul se odihnește undeva într-o peșteră rece sau în umbra unui copac. Vânătorul de pradă vânează după apus și înainte de răsăritul soarelui. Jaguarul animalelor este destul de liniștit față de rudele sale, dacă se intersectează zonele lor de vânătoare și sunt foarte intolerante la alte specii feline (în special puma).

Creșterea jaguarilor

Jaguarul nu are un sezon de reproducere în sine, femeia este pregătită pentru împerechere pentru al treilea an de viață. În timpul perioadei de împerechere, prădătorii se pot răsturna în grupuri mici. Femela își alege un partener independent și pentru întreaga perioadă de împerechere se află pe teritoriul bărbatului.

După aceea, ea pleacă și, la 100 de zile după concepție, în bara ei, care se află într-un tufiș dens sau gol, apar tineri (de la 2 la 4 copii). Timp de șase săptămâni, tinerii jaguari petrec în mâncare cu mama lor, apoi învață să vâneze cu ea și să rămână cu ea până când găsesc un loc potrivit pentru vânătoare.

Dacă vă place acest material, împărtășiți-l cu prietenii dvs. în rețelele sociale. Mulțumesc!

Descriere Jaguar

Pădurea sălbatică panther este cea mai mare pradă americană. Înălțimea celor mai mari reprezentanți ai speciei la greabăn este de 68-80 cm, o medie de 75 cm. Jaguarii au un corp flexibil, grațios, de aproximativ 120-180 cm lungime, iar coada poate fi scurtă - 45-50 cm sau ajunge la 70-90 cm. pe mărime, animalele cântăresc de la 68 la 136 kg. Ca aproape toate mamiferele, femelele sunt aproximativ 1/5 mai mici și mai ușoare decât bărbații.

Acest lucru este interesant! Greutatea înregistrată înregistrată în jaguar masculin a fost de 158 kg.

Jaguarii care trăiesc în spații deschise sunt de obicei mai mari decât omologii lor care trăiesc în păduri dense. Poate că acest lucru se datorează turmelor mari de ungulate care trăiesc în zonele de stepă, și ca urmare - o vânătoare mai reușită a prădătorilor.

Stilul de viață și comportamentul

La fel ca toate pisicile, jaguarii aleg și "țin" teritoriul lor. O fac singură. O fiară poate "aparține" unui spațiu de 25-100 de kilometri pătrați, de obicei de două ori mai mari decât cei ai femelelor. Bărbații își aleg propriile suprafețe triunghiulare, la fiecare 2-3 zile, înlocuind "unghiul" în care vânează.

Aproximativ o dată la un deceniu, jaguarul ocolește posesiunile sale la graniță. Păzitorul păzitor al teritoriului de la alți reprezentanți ai pisicilor, ocelotelilor etc., jaguarul nu se opune trecerii frontierelor cu un alt reprezentant de acest gen.

Timpul Jaguar - amurg. Înainte de apusul soarelui și în orele de duminică, el este deosebit de activ în vânătoare. Predator aranjează o ambuscadă în iarba înaltă, pe ramurile unui copac, ascunzându-se pe țărm în apropierea orificiului de adăpare. La victima care nu se întreabă, se grăbește din spate sau din lateral, își apucă gâtul strâns, încercând să stranguleze sau să străpungă imediat craniul cu colții. Ultima caracteristică este obișnuința unui jaguar exclusiv, alte pisici rar musca prin cap.

Acest lucru este interesant! Dacă bovinele sunt pradă, jaguarul tinde să-l spargă la pământ pentru a-și lovi capul și a răni înainte de a ucide. Adesea, ei nici măcar nu trebuie să-și folosească colții - victima doar își rupe gâtul.

Dacă o pradă potențială are urechi sensibile și a auzit fiaa înainte de a se grăbi, este norocoasă - are șansa de a scăpa, jaguarul rar trece. Dar în apă, jaguarul, înotând și iubind perfect acest element, va ajunge cu ușurință în fața victimei. Sunt cunoscute cazuri de jaguari care atacă crocodili, prind pestii, țestoase de vânătoare. Jaguar atacă foarte rar un bărbat și niciodată nu o face decât dacă îi este dat un motiv agresiv. Toate ciocnirile oamenilor cu jaguari sunt autoapărarea celor din urmă. Ei nu mănâncă carne umană. Cu toate acestea, un animal tânăr curios poate căuta o persoană din curiozitate.

Habitat, habitate

Limita nordică a habitatului jaguarilor trece prin stepele mexicane și statele sud-vaste ale Statelor Unite. Animalele sunt așezate până la granițele nordice ale Argentinei și Paraguayului, precum și pe coasta Venezuelei. Cele mai mari persoane de jaguari trăiesc în statul Braziliei, Mato Grosso. Cele mai mari populații de jaguari sunt concentrate în valea Amazonului.

Pentru viață, un jaguar are nevoie de mai multe componente:

  • sursa de apa din apropierea habitatului
  • gros de verde pentru a deghiza în timp ce de vânătoare,
  • Producția potențială în cantități suficiente.

Natura le-a furnizat astfel de resurse în pădurile tropicale, în pădurile de stuf, în văile râurilor și în apropierea mlaștinilor. În zonele aride, jaguarii sunt practic absenți. Dar ele pot urca în munți, dar nu mai mari de 2700 m (rezidenți din Anzi). Jaguarii au fost întâlniți odată în Costa Rica la o altitudine de 3800 m, dar acesta a fost un incident izolat, de obicei nu sunt atrași de pădurile montane.

Jaguar dieta

Jaguar - prădător, creatură strict carnivoră. El vânează pentru diverse pradă, aproximativ 85 de specii de animale diferite au căzut în dinți, potrivit cercetătorilor. Este capabil de o victimă care cântărește până la 300 kg. Sacrificiul cel mai de dorit pentru jaguar este marele "carne" de animale - ungulate, porci, inclusiv animale.

Jaguarul nu evită maimuța, pasărea, vulpea, porcupina, rozătoarele mici și chiar reptilele. Alive aproape de apă, această pisică mare captează pește cu plăcere.

O delicatesă specială pentru jaguar este broasca testoasă: fălcile puternice leagă ușor o coajă durabilă. Jaguar îi place să sărbătorească ouăle de broască țestoasă, tragând nisipul din ambreiaj. Fiara nobilă aproape că nu mănâncă niciodată carioasă. Începe să mănânce victima proaspăt ucisă din cap și să se mute la șuncă. Dacă ești norocos să ucizi un animal mare, jaguarul nu se va îndepărta de el timp de câteva zile la rând.

Inamici naturali

Cel mai important și periculos dușman pentru un jaguar este un om care îl vânează din cauza blănii frumoase. În natură, acest rege al junglei nu are practic concurenți și amenințări: în habitatul său, este cel mai mare din lanțul alimentar.

Este important! Pentru ca teritoriul să se poată lupta cu pumni mari, dominând de obicei, dar, uneori, suferind răni grave.

În timpul unei vânătoare, jaguarii întâlnesc uneori adversari serioși și periculoși - caimani, deși chiar trag monstrii de 2 metri din elementul lor nativ. Vânătoare de reptile mari, pot deveni ocazional victime ale unui anaconda sau a unui boa.

Reproducere și descendenți

Jaguarii nu au un sezon de împerechere. O femeie pregătită pentru împerechere (la vârsta de 3 ani) "informează" bărbații despre acest lucru, urinând copacii și, de asemenea, emite caracteristică "vocalises" la care bărbații răspund cu strigăte guturale.

Acest lucru este interesant! Unii vânători de jaguari i-au ademenit, imitând apelul de împerechere al femeii. Jaguarii, de obicei simplu, numai în acest caz pot fi combinați în grupuri.

Dar bărbații nu se luptă între ei, alegerea este făcută exclusiv de mireasă și se mută temporar pe locul alesului.

După împerechere, ei se despart. Femela se transformă într-o bârfă printre păduri, într-o cavitate sau într-o peșteră ascunsă, unde, după 100 de zile de sarcină, 2-4 pisoi dau naștere. Jaguarii mici nu sunt încă la fel de neclintiți ca părinții lor, pete blânde negri predomină în blană. Mama nu le-a lăsat să iasă din casă în primele 1,5 luni de viață.

Cu toate acestea, ei suge laptele matern timp de aproximativ 5-6 luni. Mama începe să le ia cu ei să vâneze până în momentul în care cresc și va putea să ocupe un teritoriu independent, de obicei aproximativ 2 ani. Doar jumătate dintre copiii născuți trăiesc până la maturitate. Jaguarul poate produce descendenți prin trecerea cu o panteră sau cu un leopard.

Populația și statutul speciilor

Omul a afectat grav populația jaguară, vânându-i să-și protejeze efectivele și de dragul unei blănuri frumoase. Anterior, au fost întâlniți în Uruguay și în El Salvador, acum sunt exterminați acolo. Datorită activității sporite de vânătoare, habitatul jaguarilor a fost redus cu 2/3 față de original. Chiar și fără vânătoare, o persoană tăie locurile locuibile pentru acești prădători.

Astăzi, vânătoarea de jaguari este interzisă, dar, din păcate, braconajul continuă. Această specie este inclusă în Cartea Roșie Internațională IUCN ca fiind amenințată cu distrugerea. Cu toate acestea, Brazilia, Mexic și Bolivia au dreptul să le vâneze cu anumite restricții.

Cum să aflăm?

Jaguarul este cel mai mare pradator de teren din Lumea Nouă. Lungimea corpului fără coadă atinge 180 cm, iar greutatea - 100-120 kg. Are un fizic masiv, dar grațios, cap mare și membre puternice. Pielea roșie roșie este acoperită cu pete întunecate, care sunt adesea contururi cu pete mai mici în interiorul unui fundal ușor. Există până la nouă subspecii, dar dezbaterea despre clasificare nu se estompează. Un număr de oameni de știință propun să le dea statutul nu de subspecii, ci de populații. Destul de des puteți întâlni jaguari melanști, indivizi de culoare închisă, pe pielea căruia încă mai puteți vedea culoarea reperată.

Stilul de viață și biologia

Jaguarul este un prădător solitar. Ambii bărbați și femei au un parcel individual de 25-100 km2. Animalele își marchează marginile cu urme de urină și gheare pe copaci. După 5-15 zile, fiara se întoarce în aceleași locuri, verificând că proprietatea este în ordine. Vântură la amurg, imediat după apus sau înainte de zori. În centrul său, este un prădător de ambuscadă, urmărind o victimă în iarbă groasă sau așezat într-un copac. Jaguarul este un înotător excelent, așa că vânătoarea în apă nu este o problemă pentru el. El poate să pescuiască sau chiar să atace un crocodil care dorm într-un râu. Capabarii, tapirii și brutarii sunt una dintre posibilele sale victime. El este întotdeauna gata să atace orice pradă disponibilă, fie că este o fiară sau o pasăre. Deseori, sparge ouăle de broască țestoasă și poate face față unei broaște țestoase adulte. Maturitatea sexuală în jaguar vine în al treilea an de viață. Perioada de reproducere nu se limitează la o anumită perioadă a anului. Bărbații nu aranjează luptele - alegerea unui partener depinde de femeie. Când este determinat cu tatăl viitorului descendent, acesta se deplasează pe teritoriul său.

Sarcina durează aproximativ 100 de zile, se nasc două sau patru pui, care sunt similare cu culorile adulților, doar mai întunecate. Aproximativ șase săptămâni, copiii petrec împreună cu mama lor într-o zi, și apoi mergeți într-o călătorie în expansiunile americane. Inamicul principal, dar mai degrabă un concurent, jaguarul este un cougar. Speranța medie de viață a unui jaguar este de 20-25 de ani.

Jaguar este listat în Cartea Roșie

În ultimele decenii, gama inițială a jaguarului a scăzut cu 8,75 milioane km2. Astăzi este 46% din original. Speciile au dispărut din multe habitate obișnuite și au fost conservate în principal în bazinul Amazonului. Последний ягуар на юге США был убит приблизительно в 1900 г. Некогда обычный и даже широко распространенный вид пострадал из-за преследования человеком и утраты естественной среды. К сожалению, браконьерская охота на него полностью не остановлена, несмотря на большое число природоохранных документов и штрафных санкций.În plus, unii jaguari mor în mâinile fermierilor, pentru care aceste animale se dovedesc a fi dăunători grave, deoarece atacă vite. Vânătoarea comercială pentru jaguari în scopul extragerii pieilor, precum și capturarea animalelor de vânzare în colecții private a fost practic oprită din anii 1970.

Cu toate acestea, aborigenii continuă să ucidă jaguarii pentru a obține trofee valoroase. În toate țările în care trăiește această specie a familiei pisicilor, se iau măsuri de conservare pentru conservarea acesteia. Din anii 1990. numărul jaguarului a început să se redreseze. În 2002, a fost transferat de la categoria VU la categoria NT.

Este interesant

Jaguar a ocupat un loc important în multe culturi etnice ale Americii, în special în cultura Aztecii și a tribului mayș, unde animalul era un simbol al puterii și puterii. Mayanii au crezut că jaguarul este un mediator între lumea celor vii și lumea morților, precum și un patron special al conducătorilor și preoților. De asemenea, conform credințelor indiene, jaguarul poate imita strigătul oricărei păsări sau animale pentru a le ademeni.

Particularitățile misterioasei "pisici mari"

Acest rezident fermecător al pădurii tropicale are o viziune magnifică și o auz, indispensabilă pentru vânătoare, precum și dinți incredibil de puternici și ascuțiți. Noaptea, jaguarul vede pur și simplu superb, iar mustața lui sensibilă este principalul organ tactil al animalului. Mananca diverse animale, inclusiv tapiuri, caprioare, lenese, broaste testoase si altele. Fără îndoială, jaguarul este periculos pentru oameni.

Jaguar femelele aleg partenerul extrem de meticulos, astfel incat perioada de curtenire pentru barbati nu este niciodata usoara. În timpul sarcinii, reușesc să echipeze pentru pisoii lor un adăpost retras, conceput pentru a proteja tinerii împotriva diferitelor amenințări externe, inclusiv de la reprezentanții speciilor lor. Copiii se îndreaptă curând spre hrana animalelor și apoi încep să participe la procesul de producție împreună cu mama lor.

Vizionați videoclipul: Un jaguar attaque un caïman ! - ZAPPING SAUVAGE (Decembrie 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org