Pești și alte creaturi acvatice

Pescuitul marinelor

Pin
Send
Share
Send
Send


Multe animale ar dori să-și comercializeze coada pentru aripi. De ce există animale! Noi, oameni din timpuri imemoriale, ne-am certat în cer, datorită căruia avem hang gliders, avioane și alte avioane. Dar aripile, din păcate, nu au crescut. Dar cine s-ar fi gândit că omenirea avansată ar face pește cu îndemânare? Păduitorul de arme care zboară din adâncurile mării a făcut întotdeauna o impresie de neșters pe homo sapiens. Era ea, care a devenit prototipul unei jucării care zboară pește, care într-o chestiune de luni sa transformat într-o distracție incredibil de populară pentru copii și adulți. Peste pește (înotători în aer) - ce este cu adevărat?

Aripi de aripi

Aici este - muza înaripată de sub apă, inspirat de inventatori pentru a crea avioane. Un pește care zboară peste valuri ca o pasăre se numește Exocoetidae în latină (sau un pește cu două aripi sau zburând în limba rusă) și aparține ordinului Sarganoid, care are cel puțin 52 de specii.

Aspectul, în special vehiculul reprezentantului adâncurilor subacvatice, este uimitor. Acest pește neobișnuit de la cap până la vârful coada are o lungime de 15-25 centimetri, cele mai mari persoane uneori ajung la o jumătate de metru. Corpul său alungit are aripioare pectorale largi, bine dezvoltate, destul de puternice și rigide, care sunt foarte asemănătoare cu aripile măturitoare. La unii indivizi, fiecare aripă de zbor este furculită - astfel de pești sunt numiți patru-aripi.

Un pește care zboară peste mare are o bule de aer uriașă care poate suporta până la 44 de centimetri cubi de aer! El, împreună cu aripile sale, îi ajută pe locuitorii săi să zboare și să crească.

Dovinka a subtropicilor

Peștii, care se deplasează deasupra suprafeței apei, precum păsările, trăiesc exclusiv în tropice și subtropice. Această specie nu tolerează temperatura habitatului sub +20 ° C. Locul lor de reședință este Oceanul Pacific și Oceanul Atlantic, precum și Marea Roșie și Marea Mediterană. Cel mai mare grup de frumuseți zburătoare este observat în Caraibe, lângă Barbadoss.

Pestele de pește (fotografiile care se găsesc adesea în publicațiile turistice lucioase) conduc la o plăcere de nedescris atât a călătorilor, cât și a populațiilor indigene, care de fiecare dată în admirație se opresc la vederea unor reprezentanți în creștere ai acestei familii de pești.

Caracteristicile dietei

Peștele cu aripi care zboară peste mare în singurătate completă este un fenomen rar: această specie se menține întotdeauna în turme, uneori grupate în puțuri mari. Adesea, ele înconjoară coridoarele într-un inel dens. Aceste fluturași pașnici nu sunt absolut agresivi - mai degrabă, ei înșiși sunt hrană pentru prădători. Dieta peștelui volatil constă în plancton, crustacee mici, microorganisme de fund și moluște.

Pentru cine pescuiește pește o delicatesă? Rechinul, calmarurile mari, păsările și bărbatul iubesc toata carnea delicată, gustoasă a minunilor înaripate. Și caviarul, numit "tobiko", este utilizat pe scară largă în pregătirea preparatelor din bucătăria chineză și japoneză. Pestele de pește este un produs comercial valoros, dar până acum nu există nici o amenințare pentru cantitatea lor în oceane datorită fertilității sale excelente. Fiecare individ este în măsură să concedieze până la 24 de mii de ouă.

Apa ca pista

Pestele de pește care plutește peste apă nu este pentru distracție, ci pentru a fugi de pericolul iminent sub formă de pradă. Cum merge asta? Sub apă într-un pește care zboară, aripile-aripi sunt presate strâns pe corp. Înainte de decolare, accelerează mișcarea coșului de mai multe ori (de până la 70 de ori pe secundă!), Accelerând la o viteză de 55-60 de kilometri pe oră. Apoi peștele zboară până la o înălțime de 1,5-5 metri, îndreptând aripile pectorale. Zona de zbor este mică și poate varia de la 1,5 până la 5 metri! Interesant este că, în aer, fluturașii de mare nu știu cum să controleze zborul, în legătură cu care adesea se prăbușesc în nave sau se prăbușesc pe punte cu ploaie de pește.

Durata de zbor poate ajunge la 45 de secunde, dar acest lucru este rar. În medie, zborul de pește care zboară durează 10 secunde.

Peștele se îndepărtează nu numai pentru a evita prădătorii marini, dar și pentru lumină. Această slăbiciune este folosită de pescari: este suficient să lumineze lanterna de deasupra barcii, iar iubitorul de lumină va sari în capcana însăși. Fluturașul nu se poate întoarce înapoi în mare, deoarece nu există apă pentru a dispersa coada.

un fel de continuare

În ciuda faptului că există o mulțime de vânători de pești înaripați, populația nu este în pericol. După cum am menționat deja, fiecare femeie are posibilitatea de a pune deoparte până la 24 mii de ouă pentru o singură reproducere. Ele sunt vopsite în culoarea portocalie strălucitoare, diametrul fiecărui interval variază între 0,5-0,8 mm. Unde pescuiește ouăle? Fotografiile făcute de mulți oameni arată că acest pește nu este foarte pretențios când alegeți o "casă" pentru viitorii descendenți. Caviarul este atașat la tot ceea ce se încadrează literalmente în fin - la gunoaie, alge, pene de păsări, ramuri și chiar nucă de cocos aduse în mare din pământ.

Fry de pește care zboară mânca plancton, care este colectat aproape de suprafața mării. Aspectul copiilor diferă de indivizii cu aripi adulți - culorile lor sunt strălucitoare și colorate.

Ce este remarcabil cu privire la apariția acestor pești care zboară?

În general, la prima vedere, nu este absolut nimic. Privind la peștele zburător, nu este posibil să se detecteze niciun dispozitiv pentru "zbor" ... până când această creatură își îndreaptă aripile laterale, care instantaneu se transformă în două "aripi" în formă de "fan". Cu ajutorul lor se pescuiesc și se înalță deasupra suprafeței apei.

Corpul unui pește zburător este vopsit într-o nuanță de argint albastru. Partea abdominală a corpului este de obicei mai ușoară decât partea din spate. Aripile laterale ("zboară") au o culoare albastră sau verzui, uneori suplimentate cu "decorațiuni" sub formă de mici pată sau dungi. Lungimea corpului peștilor variază de la 15 la 40 de centimetri.

Unde trăiește un pește care zboară?

Acești locuitori acvatici sunt creaturi destul de termofilice. Prin urmare, ele pot fi găsite numai în zonele marine din tropice sau subtropice. Temperatura optimă pentru ele este de aproximativ 20 de grade peste zero.

Habitatul peștelui care zboară marin este zona oceanelor Pacificului și Atlanticului. Se stabilesc în apele Mării Roșii, Marea Mediterană, Golful Petru cel Mare (la sud de Primorsky Krai), Canalul Mânecii.

Marine stil de viață pește zboară

Comportamentul și stilul de viață al acestor pești sunt destul de diverse: unii preferă să mențină linia de coastă și apa puțin adâncă pe tot parcursul existenței lor, în timp ce alți reprezentanți ai acestei specii aleg oceanul deschis, care navighează mai aproape de coastă doar pentru reproducere. Pestele de pește trăiește în grupuri mici - turme. Atunci când lumina ajunge la apă noaptea - acești pești sunt deja acolo, "aglomerându-se" în jurul lor și, prin urmare, pot fi ușor pradă.

Poate cel mai remarcabil comportament al acestor creaturi acvatice este "zborul" lor. Ce este acest spectacol, așa cum se întâmplă?

Aproape sub suprafața apei, peștele de 70 de ori face mișcări foarte rapide cu coada, ca și cum ar lua viteza. Apoi "sare" din apă și, îndreptându-și aripioarele, "aripi", zboară prin aer. Deci, ea poate "zbura" aproape o jumătate de kilometru, iar săriturile ei ajung uneori la mai mult de un metru înălțime. Însă, un pește care zboară uneori atinge suprafața apei cu coada, de parcă ar împinge din ea și va zbura mai departe. Trebuie remarcat o caracteristică a zborului: peștele nu îl controlează, nu urmărește o anumită direcție, prin urmare, există cazuri în care, ca urmare a unor astfel de "salturi de zbor", peștele zburător este aruncat pe punțile navelor maritime.

Zboară pește dieta

Planctonul, diverse moluște și larve ale altor pești servesc drept hrană pentru aceste pești mici.

Care este procesul de reproducere a peștilor zburători, cum merge?

Când vine perioada de reproducere, peștele volatil începe să înoate în cercuri, în locuri unde crește algele. Aceasta este "afișarea" ouălor și a laptelui. În timpul acestui proces, este posibil să se observe colorarea apei într-o nuanță verzui.

Ouăle de pește care zboară sunt de culoare portocalie, dimensiunea lor medie fiind de 0,5-0,8 milimetri. Peștii care zboară își atașează viitorii "pui" de frunze de plante subacvatice, de gunoi plutitor, de pene plutitoare de păsări. Astfel, ouăle se răspândesc pe distanțe destul de lungi.

Multe bărci super-rapide sunt foarte asemănătoare în ceea ce privește proprietățile aerodinamice cu peștii care zboară.

Este pește care zboară de interes pentru oameni?

Oamenii folosesc acest pește în gătit, în special în bucătăriile japoneze și indiene. Caviarul pește de pește, care în bucătăria japoneză se numește "tobiko", este foarte popular. Se adaugă la faimosul sushi și rulouri.

Vreau să știu totul

Mulți locuitori ai lumii subacvatice ies din apă pentru a scăpa de prădători sau pentru a căuta insecte mici. Iar cei care au această abilitate dezvoltate la perfecțiune, marinarii cheamă pește care zboară. Acesta este numele celor mai diverse pești care nu au legătură între ele, deși există și un pește special care să zboare în familie. Reprezentanții acestei familii locuiesc în zonele tropicale ale mărilor și oceanelor.

În cei mai capabili aviatori, zborul durează până la un minut (deși majoritatea trăiesc doar 2-3 secunde), timp în care zboară până la 400 m. Atunci când decolează, coada peștilor se comportă ca un mic motor aflat în excursie, făcând 60-70 de lovituri pe secundă . La momentul decolării, viteza peștelui crește la 18 metri pe secundă! Iar acum peștele vine de pe suprafața apei, se ridică la o înălțime de 5-6 m, se întinde "aripile" (aripioare pectorale), ajungând la o jumătate de metru în domeniul de aplicare, și coboară treptat, planificând pe ele. Vântul de cap ajută peștele să zboare și vântul care împiedică. Dacă dorește să restabilească viteza de decolorare, se aruncă în apă cu o aripă de coadă și se ridică din nou.

Impresia unui turm de mii de pești care zboară în aer produce o impresie puternică. Iată cum a scris Mine Reed în romanul Lost in Ocean: "Ce vedere fascinantă! Nimeni nu se poate opri să se uite la ei: nici vechiul "lup lup" care îl urmărește nu trebuie să fie o mie de ani, nici tânărul care la văzut pentru prima dată în viața lui ". În plus, scriitorul a observat: "Se pare că în lume nu există nicio creatură care să aibă atâția dușmani ca peștii zburători. La urma urmei, ea se ridică în aer pentru a scăpa de numeroșii ei urmăriți în ocean. Dar aceasta se numește "a ieși din tigaie în foc". Scapând din gura inamicilor ei permanenți - delfini, ton și alți tirani ai oceanului, ea cade în cioc la albatroși, nebuni și alți tirani ai aerului.

Aproape toți peștii zburători au un plan de zbor. Flota reală este doar în pește de apă dulce din familia animalelor cu rătăcitori răi care trăiesc în America de Sud. Ei nu se înalță, ci zboară ca niște păsări. Lungimea acestora este de până la 10 cm. În caz de pericol, coaja scoate din apă și, cu un zgomot puternic, aruncă pelerinele pectorale, zboară până la 5 m. Greutatea mușchilor care conduc "aripile" este de aproximativ 1/4 din greutatea totală a peștilor.


Spre deosebire de o pasăre zburătoare sau de o insectă, un pește care zboară nu își poate schimba direcția de zbor când este în aer. Acest lucru a fost folosit de mult timp de om, iar în multe țări, peștii care zboară sunt prinși în zbor. În Oceania, ele sunt prinse cu plase pe stalpi de trei metri.

În vremurile vechi, mulletul (care, ca și peștele zburător, poate sări din apă) în Marea Mediterană, a fost prins prin construirea unui ring de plute de stuf în jurul puțurilor sale. Apoi barca a intrat în centrul inelului, iar pescarii din el au făcut un zgomot inimaginabil. Faptul este că mulletul încearcă să depășească obstacolele de pe suprafața apei, nu prin a se răsuci sub ele, ci sărind peste. Dar sărit scurt la grătar. Alarmați de zgomotul saltului de pește din apă și, fără să sară plutanele, cad pe ele.

În peștele zburător, fălcile sunt scurte, iar aripile pectorale ajung la dimensiuni mari, proporționale cu lungimea corpului. Cu toate acestea, ele sunt foarte apropiate de jumătatea clanurilor, de la strămoși ale căror originari. Această proximitate se manifestă în special prin faptul că prăjiturile unor specii (de exemplu, peștele zburător cu noduri lungi - Fodiator acutus) au o maxilară inferioară alungită și sunt destul de asemănătoare cu cele ale jumătății buzelor. Se poate spune că un astfel de pește trece prin "jumătatea jumătății" în dezvoltarea individuală.

Reprezentanții acestei familii nu ajung la dimensiuni mari. Cea mai mare specie - peștele zburător gigant Cheilopogon pennatibarbatus - poate avea o lungime de aproximativ 50 cm, iar cele mai mici nu depășesc 15 cm. Culoarea peștilor care zboară este destul de tipică pentru locuitorii stratului apropiat al mării deschise: spatele lor este albastru închis, iar părțile inferioare sunt de argint. . Culoarea aripioarelor pectorale este foarte variată, care poate fi fie monocromatică (transparentă, albastră, verde sau maro), fie variată (pete sau dungi).

Pestele de pescuit locuiesc în apele tuturor mărilor calde, reprezentând un element caracteristic al peisajului geografic al oceanului tropical. Această familie are mai mult de 60 de specii, unite în șapte genuri. Fauna de pește care zboară în regiunea Pacificului Indo-Vest este deosebit de diversă, cu peste 40 de specii aparținând acestei familii. În partea estică a Oceanului Pacific, au fost găsite aproximativ 20 de specii de pești care zboară și 16 specii în Oceanul Atlantic.

Zona de distribuție a peștilor volatili, în general, este limitată la apele cu o temperatură mai mare de 20 ° C. Cu toate acestea, majoritatea speciilor se găsesc numai în zonele cele mai calde ale oceanelor, când temperatura apei este mai mare de 23 ° C. Pentru periferia zonei tropicale expuse la răcirea de iarnă, doar câteva specii de pești subtropici care zboară sunt caracteristice, uneori chiar la 16-18 ° C. În sezonul cald, persoanele izolate de pește care zboară intră ocazional în zone îndepărtate de tropice. Acestea sunt marcate în largul coastei Europei până în Canalul Mânecii și chiar în sudul Norvegiei și Danemarcei, iar în apele din Orientul Îndepărtat rusesc se întâlnesc în Golful Petru cel Mare, unde au prins peștele japonez care zboară de mai multe ori (Cheilopogon doederleinii).

Caracteristica cea mai caracteristică a peștelui zburător este abilitatea de a zbura, care sa dezvoltat, evident, ca un dispozitiv de salvare de la prădători. Această abilitate este exprimată în diferite tipuri în grade diferite. Zborul unor astfel de specii de pești care zboară, care au aripi pectorale relativ scurte (Fodiatorul de lungă durată), este mai puțin perfect decât la speciile cu aripi lungi. În acest caz, evoluția zborului în cadrul familiei a avut loc, evident, în două direcții. Una dintre ele a condus la formarea de pești care zboară cu două aripi, folosind numai aripioare pectorale în timpul zborului, care ajung la dimensiuni foarte mari. Un tipic reprezentant al peștelui zburător "Diptera", uneori comparat cu monoplanii, este Diptera comună (Exocoetus volitans).

O altă direcție este reprezentată de peștii zburători "cu patru aripi" (4 genuri și aproximativ 50 de specii), asemănători avioanelor cu biplan. Zborul acestor pești se efectuează cu ajutorul a două perechi de planuri de lagăr, deoarece nu numai că lărgeau aripile pectorale, dar și cele ale abdomenului, iar la etapele de dezvoltare ale puiului ambele aripioare au aproximativ aceeași suprafață. Ambele direcții în evoluția zborului au dus la formarea de forme bine adaptate vieții în straturile superficiale ale oceanului. În același timp, în afară de dezvoltarea "aripilor", adaptarea la zbor sa reflectat în peștele zburătoare în structura aripii caudale, ale cărei raze sunt rigid interconectate, iar lama inferioară este foarte mare comparativ cu partea superioară, în dezvoltarea neobișnuită a unei vezicule uriașe de înot care continuă sub coloana vertebrală până la coada , și în alte caracteristici.

Zborul de pește care zboară cu patru aripi atinge cea mai mare distanță și durată. După ce a dezvoltat o viteză semnificativă în apă, un astfel de pește sare pe suprafața mării și alunecă de-a lungul acestuia cu aripioare pectorale îndreptate pentru o perioadă de timp (viguros), cu un lob lung lung și inferior al aripii caudale scufundate în apă. În timp ce se află încă în apă, peștele zburător atinge o viteză de aproximativ 30 km / h, iar la suprafață crește la 60-65 km / h. Apoi, peștele se îndepărtează de apă și, deschizând aripioarele pelvine, planuiesc deasupra suprafeței.

În unele cazuri, când zboară, peștele care zboară uneori atinge apa cu cozile și, în timp ce vibrează, primește o accelerație suplimentară. Numărul de astfel de atingeri poate ajunge la trei sau patru, iar în acest caz durata zborului crește în mod natural. De obicei, un pește care zboară nu mai e în decurs de 10 secunde și zboară mai multe zeci de metri în acest timp, dar uneori timpul de zbor crește până la 30 s, iar intervalul său ajunge la 200 sau chiar 400 m. Se pare că durata zborului până la unele gradul depinde de condițiile atmosferice, deoarece în prezența vântului slab sau a curenților ascendenți ai peștilor aerului volatil zboară pe distanțe lungi și sunt mai în zbor.

Mulți marinari și călători care au urmărit peștii care zboară de pe puntea unei nave au afirmat că "au văzut în mod clar că un pește își îndoaie aripile în același fel în care se află o libelule sau o pasăre". В действительности «крылья» летучих рыб при полете сохраняют совершенно неподвижное состояние и не совершают никаких взмахов или колебании. Лишь угол наклона плавников может, по-видимому, меняться, и это позволяет рыбе несколько изменять направление полета. То дрожание плавников, которое отмечают очевидцы, представляет собой не причину полета, а его следствие. Оно объясняется непроизвольной вибрацией расправленных плавников, особенно сильной в те мгновения, когда рыба, уже находящаяся в воздухе, еще продолжает работать в воде своим хвостовым плавником.

Pestele de pește sunt de obicei ținute în turme mici, care de obicei conțin până la o duzină de indivizi. Aceste școli sunt formate din pești de dimensiuni similare aparținând aceleiași specii. Turle individuale sunt adesea grupate în puțuri mai mari, iar în majoritatea zonelor de hrană se formează, uneori, concentrații semnificative de pești volatili, care constau în multe pajiști.

Pentru pești volatili (ca și pentru alte sarganoizi), o reacție pozitivă la lumină este extrem de caracteristică. Pe timp de noapte, peștele zburător este atras de surse de iluminare artificială (de exemplu, lumini de navă, precum și iluminatoare speciale folosite pentru atragerea peștilor). Acestea zboară, de obicei, până la sursa de lumină deasupra apei, adesea lovind partea navei sau înoată încet până la lampă cu aripioare pectorale îndreptate.

Toate peștii volatili se hrănesc cu animale planctonice care trăiesc în stratul de suprafață, în special crustacee mici și moluște cu picioare înfipte, precum și larve de pești. În același timp, peștii volatili servesc ca hrană importantă a multor pești răpitori în oceanul tropical (coryphen, ton, etc.), precum și calmar și păsări marine.

Compoziția speciilor de pești volatili diferă semnificativ în zonele de coastă și în zonele offshore. Există specii care se găsesc numai în imediata vecinătate a coastei, altele pot ieși în ocean deschis, dar se întorc în zona de coastă pentru reproducere, iar altele continuă să locuiască în permanență în zonele oceanice. Principalul motiv pentru această separare sunt cerințele diferite pentru condițiile de reproducere. Speciile care se produc în apropierea țărmului își aduc ouăle, echipate cu anexe filamentoase lipicioase, pe algele atașate la fund sau plutind în apropierea suprafeței. În largul coastei de la Kyushu, de exemplu, peștele japonez care aruncă pește în apă se produce la începutul verii. În acest moment, peștii mari de pești volatili se apropie de țărm în seara, în locuri unde se găsesc păduri de alge și se adună pe timp de noapte în apropierea fundului la o adâncime de aproximativ 10 m. În timpul reproducerii, peștii zburători fac mișcări circulare pe alge cu aripioare pectorale libere, lapte. În acest caz, apa este vopsită într-o culoare lăptoasă verzui pentru câteva zeci de metri.

Pestii volatili din ocean folosesc de obicei ca substrat de reproducere cantitatea mica de material plutitor care este intotdeauna prezent in mare: diverse "fin" de origine costiera (alge, drifturi si fructe de plante terestre, nuca de cocos), pene de păsări si chiar barci cu siphonofor (Velella ) care trăiesc pe suprafața apei. Doar Diptera (genul Exocoetus) au ouă plutitoare care au pierdut înălțimi filamentoase tractate.

Peștii care zboară au carne gustoasă și în unele zone ale benzii tropicale și subtropicale sunt utilizate activ de pescuit. Pentru consumul local, aceste pești sunt recoltați în aproape toate țările tropicale, iar în unele locuri există și un pescuit special, care este foarte des produs prin metode artizanale.

Pe insulele din Polinezia, peștele zburător este recoltat cu cârlig, cu bucăți de creveți îmbogățite, precum și cu plase și plase, noaptea atrăgând peștele la bărci cu lumina torțelor sau a felinarelor aprinse. În ultima metodă, peștii care zboară zboară singuri în plasa pescarilor. În Insulele Filipine, pentru pescuitul peștilor zburători se folosesc diferite capcane de plasă, setci de pescuit și pungă cu plasă, iar pescuitul se efectuează, de obicei, cu un "stilou", când mai multe bărci speciale, speriind peștele, o duc la plase. O afacere semnificativă există în India. Acolo se produce în principal în timpul reproducerii peștilor care zboară folosind zone plutitoare artificiale (sub formă de pachete de ramuri remorcate în spatele unei barci), la care se colectează pește de reproducere, apoi pescuite cu plase.

Pestele de pește sunt de asemenea recoltate în China, Vietnam, Indonezia (unde, în afară de pescuitul peștilor înșiși, se practică și colectarea ouălor depuse pe vegetația de coastă), pe insulele Caraibelor și în alte zone. Cele mai semnificative activități de pescuit care utilizează metode moderne de pescuit (plase cu plasă, cu plasă pungă etc.) există în Japonia. Captura de pește care zboară în această țară reprezintă mai mult de jumătate din captura globală.

Vizionați videoclipul: concurs de pescuit de Ziua Marinei 2018 (Decembrie 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org