Animale

Desert vulpe fenech

Dimensiunea fenek-ului nu este mai mare decât o pisică obișnuită sau un câine mic. Lungimea corpului este de 35 centimetri în medie, lungimea cozii este de 30 de centimetri, înălțimea animalelor este de până la 25 de centimetri, iar greutatea este de numai 1,5 kilograme! Durata medie de viață a unui fenek este de 12 ani.

Fenek-ul de vulpe are o față mică, cu ochi mari și dinți mici. O caracteristică caracteristică a acestor chanterelles, datorită cărora este dificil de confundat cu alte animale din genul vulpilor, sunt urechile unei feneuri. Acestea au o lungime de 15 centimetri, iar dimensiunile mici ale capului arată destul de disproporționat. Astfel de urechi mari sunt necesare pentru un animal nu numai pentru a putea auzi cea mai mică rujare, dar și pentru a răci corpul într-un climat fierbinte.

Corpul fenocei de vulpe desert este adaptat temperaturilor ridicate. Are un picior pubescent, care îi permite să se miște liniștit pe nisipul fierbinte. Haina ei este de culoare groasă și moale, roșu deschis. Fenicul de vulpe mic diferă de cel adult, în culoarea albă, care cu vârsta dobândește nuanțe roșii.

Fenechul de la urechi poate să sară aproape 80 de centimetri înălțime și 1 metru în lungime

Unde trăiește fanfarul vulpilor?

Fenech trăiește în deșerturile din Africa de Nord. Animalele trăiesc în grupuri mici, dar vânează separat, fiecare în sine. În sălbăticie, Fennech alege să trăiască în locuri apropiate de pășuni de iarbă sau de tufișuri mici, în absența lor se pot ajusta și în peșteri și crăpături. Dar, cel mai adesea, animalele săpaie găuri cu un sistem complex de mișcări care au 2-3 ieșiri. Pentru o noapte, sunt capabili să sapă o groapă de peste 5 metri adâncime.

Ce mănâncă Fenech?

Vulpul hrănește vulpea pe alimente, tragându-l din nisip. Majoritatea dietei animalelor constă în păsări mici și reptile, precum și insecte (cel mai adesea lăcuste). Vulpea deșertului nu are nevoie de un loc de irigare, deoarece în timpul evoluției sa adaptat atât de bine la climatul cald și uscat al deșertului pe care îl poate face fără apă pentru o lungă perioadă de timp, obținând lichid din alimentele consumate - din frunze, fructe sau rădăcini de plante, din carne.

Fox fenech la domiciliu.

Datorită aspectului său, fenechiul mic de vulpe a devenit recent un animal popular exotic. Cu toate acestea, acasă fox fenech - nu cea mai ușoară din punct de vedere al păstrării animalelor de companie. În primul rând, vulpea deșertului este un animal de noapte și poate cauza unele inconveniente proprietarilor săi, ceea ce face dificil să doarmă. În al doilea rând, Fenek are nevoie de instruire, altfel ar putea exista probleme cu ascultarea. Ele sunt destul de greu să se obișnuiască cu tava, iar mirosul acestor chanterelles este extrem de ascuțit și neplăcut.

În al treilea rând, pentru păstrarea unei vulpe fennec acasă, veți avea nevoie de o cușcă mare sau chiar de o cameră separată în apartament. Podeaua într-o astfel de încăpere trebuie să fie complet acoperită de nisip, astfel încât vulpea deșertului să aibă posibilitatea de a săpa o gaură pentru ea însăși. De asemenea, ar trebui să aveți grijă de încălzire, deoarece vulpea Fenek nu tolerează temperaturi scăzute și este foarte susceptibilă la răceli, care de multe ori mor.

Este demn de remarcat faptul că câțiva veterinari vor putea să vă sfătuiască despre starea de sănătate a animalului dvs. de companie, deoarece acesta este un pacient destul de neobișnuit pentru clinicile veterinare. În plus, nu trebuie să uităm că fenechul este un animal sălbatic și nu ar trebui să îl porniți dacă există copii mici acasă. Alte animale de companie pot provoca agresiuni într-o vulpe, dar, cu toate acestea, Fenek se descurcă bine cu pisicile și chiar joacă împreună.

Braconierii captează în mod regulat aceste animale de dragul blănurilor de lux sau de vânzare ca animale de companie. Din acest motiv, vulpea fennec este listată în Cartea Roșie.

habitat

Desert vulpe fenek perfect adaptate pentru a trăi în deșert. Pentru a umbla pe nisip fara teama de a fi ars, picioarele labei sale sunt infundate cu blana. Blana are o culoare galben-roșcat pe spate și o culoare albă pe burtă. Acest lucru vă permite să vă mascați printre peisajul deșert pictat și monoton. Urechile, ca și locatorii, fac posibilă auzirea fluierului chiar și a celor mai mici vertebrate sau insecte, pe care le mănâncă vulpea desertului, deși nu stoarce pe rădăcini și fructe de plante, ouă și carouri ca hrană. În plus, aceste organe de auz ajută la stabilirea termoregulării în condiții de trai extrem de calde.

Fox cântec

În deșert, puteți auzi adesea sunetele care fac aceste animale. Și sunt foarte diverse. Uneori latră, urlă, plângând, mârâind și câteodată se aude ceva de genul plânsului sau scârțâitului. Fenki își repetă "cântecele" de multe ori. Spre deosebire de alți membri ai genului de vulpi, acești indivizi nu trăiesc singuri, ci în grupuri care includ un cuplu căsătorit și tinerii de vârste diferite. Sapă găuri în nisip cu multe pasaje secrete. Privind la fuzzii fermecătoare, este dificil să spunem că își protejează teritoriul foarte strict și sunt pregătiți să-l apere în luptă. Deci, nimeni nu se îndoiește că acesta este complotul lor, aceste animale o marchează cu fecale și urină. Cele mai multe fecale au lăsat un bărbat dominant.

Confortabil noaptea

Pe suprafata, fenek de vulpe desert este pastrat in umbra de arbusti sau tufisuri de iarba. Dar ies din rânduri rar. În cea mai mare parte se ascund de soarele strălucitor și se plimbă numai în amurg. Pentru a prinde prada, acești copii sunt capabili să sară perfect în înălțime și în lungime. În plus, vulpea deșertului este un animal foarte inteligent. De exemplu, pentru a rupe un ou cu o cochilină puternică, care nu poate fi înfiptă, fenechul o rotește rapid pe o piatră pe care se rupe. Interesant, aceste chanterelles joacă diferite jocuri între ele. Este foarte interesant să le urmăriți, deoarece ei investesc adesea ceva nou.

Pietre friabile

Vulpea adulților este extrem de dulce și ce putem spune despre puii ei! Acești bebeluși, ale căror cutențe sunt doar nelimitate, se nasc în martie-aprilie, după încheierea sezonului de împerechere, care începe în ianuarie. Sarcina de la Fenekov durează 50 de zile. Vulpele mici cântăresc numai 50 de grame atunci când se naște. Mama nu părăsește urza până când nu își deschid ochii, tot timpul bărbatul hrănește familia, care nu este permisă temporar copiilor. Când bebelușii împlinesc 5 săptămâni, încep să părăsească cortina și în 3 luni călătoresc pe distanțe lungi. Aceste animale mici agile sunt aproape nu se tem de nimeni. Ei sunt capabili să se furișeze atât de Caracal cât și de bufnița, care doresc să-i prindă. Dar omul se dovedește a fi mai viclean decât o bestie.

Animale cu afecțiune

Desert vulpe fenech ca un animal de companie, desigur, foarte frumos. Dar de multe ori proprietarii uită că aceasta este crearea de faunei sălbatice. Și, deși poate fi îmblânzit, trebuie să creeze condiții de viață apropiate naturii, deoarece instinctele, chiar lângă o persoană, nu dispar de la Fenek. Ca acasă, o vulpe are nevoie de o gaură, iar temperatura aerului în cameră ar trebui să fie ridicată, deoarece fenechul este folosit pentru a trăi într-un desert fierbinte. Cei care au decis să cumpere o "jucărie vie" ar trebui să-și amintească faptul că este foarte scump (prețul minim de astăzi este de 65.000-70.000 de ruble) și necesită o îngrijire considerabilă. În mâinile bune, animalul va trăi, ca și în natură, aproximativ 12 ani. Aceste chanterelles sunt atașate de proprietar, afectiv și jucăuș. Furați-le cu carne, ouă, produse lactate, fructe și legume. De asemenea, puteți da cereale sau pește.

Dificultăți de conținut

Proprietarul trebuie să știe că vulpea deșertului este adormită în timpul zilei, iar noaptea începe să conducă un stil de viață activ. Dacă nu este ținută într-o cușcă în aer liber, ci pur și simplu într-o cameră, atunci toate lucrurile care sunt acolo vor fi distruse, deoarece fenechul va strica totul, va încerca să săpare găuri, să distrugă tapițeria canapelei și scaunelor. Încercările de a sparge firele electrice sunt deosebit de periculoase pentru vulpi. Este necesar să țineți animalul cald, deoarece, după ce a prins o răceală, vulpea de deșert moare și nu este posibil să se vindece.

Dar merită să începeți o "jucărie vie" pentru divertismentul propriu? Poate este mai bine să părăsești chanterelle deșert într-un deșert îndepărtat, alături de propria sa familie?

Cum arata fantecul de chanterelle?

Fenech este cel mai mic membru al genului vulpe. Dimensiunea unui adult cu o coadă lungă (până la 30 cm) pufoasă nu depășește 70 cm, înălțimea la greabăn este de 18-20 cm. În același timp, animalul cântărește doar aproximativ un kilogram și jumătate.

Dar nu cu marimea, dar cu urechile ei uimeste fantecul la prima privire la ea. Aceste urechi disproporționat de uriașe (până la 15 cm) pe un cap mic, cu ochi mari strălucitori și cu un bot ascuțit, subțire, așezat cu o mustață neagră lungă, conferă întregului ciucure un aspect neobișnuit de ciudat. Urechile sunt atât de mobile, că au forme atât de diverse încât cu fiecare nouă poziție se pare că vedeți o fiară nouă în fața voastră. Fără urechile sale uimitoare, fenechul ar pierde probabil jumătate din farmecul său. Urechile unei vulpe miniaturoase, auzind un rugină slabă a unei păsări sau insecte la o distanță îndepărtată, nu pot suferi sunete dure.

Deoarece Fenek nu are glande sudoripare și nu poate respira intermitent ca un câine, trebuie să răcească cumva corpul. Și pentru aceasta este suprafața uriașă a urechilor. Deoarece animalul nu transpira, nu dă o picătură de umiditate prețioasă. Astfel reușește să se mulțumească cu lichidul conținut în alimente. Dar în locurile în care există locuri de udare, el bea ca și alte animale.

Un fapt interesant: mulți locuitori ai deșertului au urechi mari, de exemplu, o pisică dune, un arici uriaș sau un iepure negru. Urechile disproporționat de mari protejează animalele împotriva supraîncălzirii.

Toate celelalte părți ale corpului fenek sunt foarte frumoase și proporționale. Subțire, la fel ca toate animalele din deșert, picioarele animalului se vor ridica pentru ele însele și vor concura în cursa cu cele mai rapide animale. Chiar și jerboa egipteană, în ciuda vitezei sale, cade adesea pe dinții ascuți ai unui mic prădător. Și aceasta se aplică în egală măsură abilității sale de a se furișa și de viteza mișcărilor sale. Marile expansiuni ale deșertului, cum ar fi puținele plante și animale, necesită picioare bune, neobosite. Și mai ales astfel de picioare sunt necesare pentru prădători! Ei nu trebuie doar să alerge de fiecare dată în spații uriașe, ci să fie capabili să-și prindă prada. Și picioarele fenek-ului îi permit să existe și să se înmulțească în deșerturile nisipoase. Picioarele de chanterelles sunt acoperite cu lână, care îi permite să se miște în tăcere de-a lungul nisipului fierbinte.

Un corp destul de gros, la prima vedere, este de fapt foarte mic și ușor. Se pare că numai din cauza stratului lung, gros de culoare nisip ușor. Pe fața strălucitoare se ridică ochii și nasul negru.

Coada unui fenek, nu mai puțin pufos decât coada vulpei noastre comune, servește ca o decorare bună pentru întreaga figură animală.

Stil de viata miniatural in natura

În deșerturi, Fenech încearcă să păstreze tufărișuri de iarbă și alte vegetație cu creștere redusă. El trăiește în găuri. Locul lor este ales în cazul în care rădăcinile plantelor leagă solul nisipos. Aici animalul săpate curse lungi în diferite direcții. În mijlocul acestor mișcări de trecere, el se transformă în bârlog. Animalul iubește confortul și căldura și, prin urmare, își îndreaptă bârlogul cu ierburi uscate, păr și chiar pene. Într-o astfel de gaură, el este sigur de dușmanii săi.

Fox Fenech, ca majoritatea locuitorilor deșertului, preferă căldură rece. El petrece toată ziua în cuibul său, și numai în cazuri excepționale, lasă gaura înainte de amurg. În momentul căldurii aprinse, este înfundat chiar și subteran. Dhota de la nisipul fierbinte pătrunde și acolo. Așteaptă cu nerăbdare Fenech, când strălucirea orbitoare a soarelui, reflectată în milioane de strălucire în granulele de nisip, va fi înlocuită de aceleași paiete pe cerul albastru închis al sudului. Noaptea, căldura este înlocuită de răcoare, uneori foarte semnificativă. Apoi, undeva în deșertul tăcut, viața tăcută a animalelor se trezește. Chanterelles se uită din nurcile lor, își mișcă urechile, respiră aerul și, puțin câte puțin, se apleacă din gaură: e timpul să mergem la vânătoare.

Cum vânează fanfara?

Desi chanterelle de desert traiesc in familii, ei, ca si rudele lor, prefera sa vaneze singuri. În timpul vânătorii, animalul se bazează în întregime pe auzul, vederea și mirosul. Aceleași sentimente servesc ca o feneku pentru avertizarea despre pericol.

Vulpea noastra comuna, vulpea polara sau vulpea arctica, vulpea corsacului din stepele asiatice, vulpea americana gri, vulpea larga din Africa de sud - toate au obiceiuri aproape identice. În cele mai multe cazuri, vulpii de vânătoare coboară spre a găsi prada prin miros și apoi o ascund.


Și claritatea auzului, a vederii și a mirosului în fenek îi permit să vâneze nu numai păsări, animale, ci chiar insecte. Pata lui inaccesibilă, care îi permite să prindă cele mai îndepărtate sunete în mișcare. În cazul în care o anumită fluctuație de aer a intrat în urechi, se extind spre zgomot. Foxul deșert se oprește momentan și apoi începe să se apropie și mai atent în direcția zgomotului. Ochii ei pătrund în întunericul gros al deșertului. De la o distanță, poate examina o specie de dormit (porumbel de stepă), un lark sau chiar o lăcuscă groasă. O mănâncă. Adevărat cu mai puțină plăcere decât o pasăre sau un animal, dar totuși nu va trece, dacă auzi furtuna. În deșert trebuie să te împachetezi cu totul, există mult nisip, pietre și căldură în el, dar nu mâncare și băutură.

Cu toată neînfrânarea fenekului, cu toată claritatea sentimentelor sale, spațiul vast în care împrăștierea râului animal de râu este împrăștiată creează mari greutăți pentru animal. În Sahara, puteți merge întregi, întregi și nu întâlniți o singură pasăre. Și această raritate a populației servește drept cea mai bună apărare împotriva dușmanilor. Nu este atât de ușor și nu atât de des ca un fenek să reușească să sărbătoresc cu sânge fierbinte de speckles sau larks. Dar fluturii pentru fenek sunt prada dorită. Dacă animalul miroase cu nasul că a trecut traseul unui speck, apoi străpunge imediat întregul loc și urmează mirosul delicat care a rămas în timpul mersului pe zi al acestei păsări. Nu este nimic pentru a distrage atenția acestui uimitor snooper! Vulpea deșertului va urma cu încăpățânare urmele unui pătat până la șederea peste noapte sau locul de unde a zburat. Deseori există un astfel de eșec. Dar ea nu descurajează fenekul. Se întâmplă că în timpul acestor căutări vântul va purta mirosul de a dormi lângă nisip, iar apoi același nas al animalului va duce direct la prada dorită. Prin miros, o vulpe deșert nu caută doar ghearele, ci chiar și lacrimile de deșert și checații. Se întâmplă ca aceste păsări mici să cadă pe dinți de o fantec. Ei cad nu numai prin miros, ci uneori și prin zgomotul pe care îl fac în somn atunci când își schimbă poziția sau prin scăparea involuntară a strigătului, a cântecului, a fluturii aripilor. Odată ce orice zgomot din mișcarea păsării a căzut în urechile uriașe ale fenekului - pasărea a murit.

Fenech își coboară corpul pe pământ și se va strecura încet, pentru o lungă perioadă de timp, pe zgomot. Ochii lui din afară vor observa undeva sub tufiș o figură mică de pasăre care, fără să știe de pericol, continuă să doarmă liniștit. Fenech va selecta cel mai apropiat tufiș sau tufiș pentru a-și lua victima în dinți cu un salt. Dar această metodă de a ascunde prada pe care o aplică păsărilor de dormit. El vânează jerboas și voles diferit. Aici el nu numai că ascunde, ci și călătorește. Volei Sahara și jerboa, ca și fenecul, sunt animale nocturne. Ei au, de asemenea, urechi dornici și ochi dornici. Nu întotdeauna animalul le poate lua prin surprindere. Cu toate acestea, chanterelle de multe ori prinde jerboa, în ciuda salturi uimitoare. Întreaga chestiune a jerboa-ului îi strică capacitatea de a ieși în diferite direcții pentru a asculta inamicul. Dar o astfel de recepție cu Fenek face o deservire pentru jerboa. Foxul deșert urmărește îndeaproape salturile și se îndreaptă direct spre locul unde cade jerboa. De la sărituri și frică nediferențiată, jerboa devine obosită și devine pradă celui mai puțin agil, dar mai puțin viclean.

Fenech este mult mai ușor de rezolvat cu voele. Ei au o singură mântuire: să se ascundă sub rădăcini sau să intre într-o grădină. Dar salvează puțin de urmăritorul perseverent. Animalul scoase nopți de mică adâncime și un baston mic cade în stomac.

Viața de familie Fenk

Lupii sunt animale sociale și trăiesc în grupuri de familie de zece indivizi în cămine ramificate. Clanurile, de regulă, constau într-un cuplu căsătorit, pe descendenții lor imaturi și câteodată pe mai mulți copii mai mari. Se întâmplă că mai multe familii locuiesc în aceeași zi.

Desert chanterelles rasa o dată pe an. Sarcina durează aproximativ două luni, iar în martie-aprilie se nasc doi până la șase copii. Nou-născuții cântăresc doar aproximativ 50 de grame, corpul lor fiind acoperit cu un fuzz alb deschis. În timp ce femelele își hrănesc puii, bărbatul aduce mâncarea. Timp de două sau trei luni, bebelușii mănâncă laptele matern, dar începând cu a patra săptămână de viață, încep să se obișnuiască lent cu alimente solide. Cu cat devin catelusii mai mari, cu atat mai mult se lupta pentru o bucata de mancare. Deja la sfârșitul verii, cei mici încep să vâneze singuri, iar în cele nouă luni ale anului devin independenți. Deseori, tinerii Fenes rămân cu părinții lor și ajută la creșterea noilor descendenți.

Dușmanii lui Fenek

Однако, и сам фенек иногда во время охоты становится жертвой гиен, каракалов, а иногда леопардов, шакалов и филинов. Зверек имеет единственное средство спастись от всех этих хищников: зарыться в песок, а еще лучше залезть в свою или чужую нору. Зарываться в песок свойственно многим зверькам и ящерицам пустыни, исчезает так и фенек на глазах у преследующих его врагов. Но не всегда удается ему обмануть гиен, шакалов и людей. Гиен и шакалов не обманет их чутье, и они откопают зверька. Точно так же и человеку не трудно разгрести слой песка и вынуть фенека. Mult mai fiabil este modul de a salva vulpea deșertului în năvăliile sale, unde este în siguranță de toți dușmanii săi, cu excepția, poate, a teribilului asp - șarpe care terorează nu numai animalele, ci și oamenii.

Fenech abia reactioneaza la schimbarile de mediu si nu se poate adapta la alte spatii de locuit. Foxurile de nisip nu dăunează oamenilor, dar au fost întotdeauna vânate în mod activ și continuă să vâneze.

Aspect, descrierea fenomenului

Acest animal miniatural din familia arabilor canini a numit un fanak (în traducere - "vulpea"). Fenech, care este mai mic decât o pisică, aparține genului vulpilor, dar nu toți biologii recunosc această relație, reamintind diferențele dintre vulpi și feneci tipice.

Astfel, ADN-ul fenek este format din 32 de perechi de cromozomi, în timp ce în alte specii de vulpi se compune din 35-39 de perechi. Foxurile sunt considerate singure, iar Phenes trăiesc în familii numeroase. Având în vedere aceste caracteristici, unii biologi au identificat chanterelles eared într-un gen separat numit Fennecus.

Animalul cântărește în intervalul de 1,5 kg cu o creștere de 18-22 cm. Coada pufoasă este aproape egală cu lungimea corpului, ajungând la 30-40 cm. Auriculele sunt atât de mari (15 cm) încât, dacă se dorește, Fenech ar putea să ascundă în una dintre ele puțul său mic, ascuțit.

Acest lucru este interesant! Urechile sugerează animalului unde să se grăbească pentru pradă (vertebrate mici și insecte) și sunt, de asemenea, responsabili de termoreglarea. Navele situate aproape de epidermă, elimină excesul de căldură, care este vital în deșert.

Picioarele îngroșate cu lână sunt, de asemenea, adaptate la habitatele deșertului: datorită lui, chanterelle-ul nu arde, alergând de-a lungul nisipului fierbinte. Culoarea blanii de pe partea de sus (albastru sau roșcat) permite fenechului să se îmbină cu dunele de nisip. Haină este abundentă și moale. În blană tânără are o umbră de lapte coapte.

Dinții, inclusiv caninii, sunt mici în fenek. Ochii, vibrissa și nasul sunt vopsite în negru. La fel ca restul vulpilor, fantecul este lipsit de glande sudoripare, dar, ca ele, are o glanda supra-coada (violeta) la varful coastei, care este responsabila pentru mirosul ascutit atunci cand este speriat.

Habitat în sălbăticie

Fenech a învățat să trăiască în semi-deserturi și deșerturi, dar nu poate să facă fără vegetație ciudată. Pietrele de iarbă și arbuștii furnizează vulpei adăpost de la inamici, un refugiu temporar pentru odihnă și un loc sub den.

Dintr-un dinti ajuta animalele sa-si scoata mâncarea de la sol / nisip. Prevederile pentru fenacieni sunt:

  • păsări mici,
  • reptile,
  • rozătoare
  • lăcuste și alte insecte,
  • ouă de pasăre,
  • păianjeni și centipede.

Locuitorii urechilor captează rugină puțin audibilă emisă de insecte (chiar și în grosimea nisipului). O victimă prinsă departe de casă este ucisă de fenek, mușcându-și gâtul și apoi este dus la zi pentru a fi mâncat. Excesul de alimente fenek se află în rezervă, amintindu-și coordonatele cache-ului.

Mătură are umiditate suficientă din fructe de padure, carne și frunze: mugurii sunt adaptați la climatul uscat și nu suferă fără apă. În dieta ar trebui să fie întotdeauna tuberculi, rădăcini și fructe care furnizează animalului rata zilnică de lichid. În natură, animalele trăiesc 10-12 ani.

Habitat geografie

Fenec a locuit în deșertul din Africa de Nord: animalele se găsesc pe un vast teritoriu, de la nordul Marocului până la Peninsula Arabică și Sinai, iar în partea de sud au ajuns în Ciad, Niger și Sudan.

Acest lucru este interesant! Se crede că cea mai extinsă populație de mini-chanterelle trăiește în Sahara centrală. În plus față de Phenacs, nu există carnivore care să nu poată fi însetate de multă vreme și să nu se facă fără surse de apă.

Habitatul lui Fox este alcătuit din dune fixe de nisip și dune în mișcare în apropierea coastei atlantice (cu o rată anuală de precipitații de 100 mm). La limita sudică a zonei, acestea se găsesc în apropierea regiunilor în care nu se înregistrează anual mai mult de 300 mm de precipitații.

Activitățile umane din zona deșertului, inclusiv construcția de locuințe, expulzând fenek din locurile locuite, așa cum sa întâmplat în sudul Marocului.

Stilul de viață al vulpilor dwarf

Acestea sunt animale publice adaptate pentru viața de grup. Familia este formată, de obicei, din părinți, din pubertate și din mai mulți adolescenți.. Granițele de pe teritoriul lor sunt marcate cu urină și fecale de animale, iar bărbații adulți o fac mai des și mai abundent.

Fenech se adaptează la lumea exterioară printr-un miros excelent, o audiere fermă și o viziune excelentă (inclusiv vizibilitatea de noapte).

O mai mare coeziune a familiei este promovată de jocuri comune, caracterul cărora depinde de sezon și de timpul din zi. În distracția jocurilor de noroc, mici Phesenes arată agilitate și agilitate remarcabile, sărind până la 70 cm înălțime și mai mult de 1 m în lungime.

Acest lucru este interesant! Nu este surprinzător că echipa de fotbal din Algeria este numită în mod iubit "Les Fennecs" (Desert Fox sau Fenech). În Algeria, acest animal este foarte venerat: chiar și pe o monedă de 1/4 dinar, imaginea unui fenek este ștampilată.

Are un stil de viață nocturn și obiceiul de a vâna singur. Fox are nevoie de un loc confortabil care să-l acopere de pe soarele arzător. Acest loc devine o spărtură extinsă (peste 6 metri), pe care o poate săpăte fără efort în timpul nopții sub rădăcinile tufișurilor care susțin zidurile.

Această structură cu greu poate fi numită "burrow", deoarece nu pare a fi o simplă adâncire, ci este constituită dintr-o multitudine de cavități, tuneluri și ieșiri de urgență destinate evacuării de urgență a fenekului în timpul unui atac inamic.

Deseori, sistemul burrow este atât de complex încât poate găzdui mai multe clanuri de familie, fără a interfera deloc.

Principalii inamici ai fenek-ului

Se consideră că acestea sunt râșii deșerți (caracalii) și bufnițele. Nu s-au găsit încă martori ai acestor prădători pentru chanterelles urechi, și acest lucru este de înțeles: datorită auzului sensibil, Fenek învață în prealabil despre abordarea inamicului și se ascunde instantaneu în cămilele sale încurcate.

O amenințare mult mai mare este suportată de Feneks, care le extermine pentru blănuri frumoase și le captează pentru revânzare la grădinile zoologice sau pepinierele private.

Reproducere fenek

Fertilitatea vine la vârsta de 6-9 luni, în timp ce bărbații sunt pregătiți pentru împerechere mai devreme decât femelele.

În sezonul de reproducere, care are loc de obicei în ianuarie / februarie și durează 4-6 săptămâni, bărbații manifestă agresivitate sporită, intensiv "udând" teritoriul lor cu urină. Gonul din Phenaeca durează două luni, iar activitatea sexuală a femelelor este de numai două zile.

Femelele din estrus își declară dorința de a se împerechea cu mișcarea cozii, mișcând-o orizontal pe o parte. După împerechere, animalele formează o celulă de familie permanentă, deoarece se referă la monogame. Chete Fenekov se bazează pe un teren separat.

Litter feneki aduce o dată pe an. Re-nașterea de pui este posibilă numai în caz de deces, în special în prezența hranei pentru animale în volume mari.

Acest lucru este interesant! Mama are descendenți de la 50 la 53 de zile. Nașterea, care are ca rezultat 2-5 copii, apare de obicei în martie / aprilie.

Până când se rezolvă povara, cuibul din gaură este căptușit cu pene, iarbă și lână. Nou-născuții sunt acoperite cu un piersic fără greutate în jos, sunt orbi, neajutorați și cântăresc aproximativ 50 de grame. În momentul nașterii, urechile fezienilor sunt înfășurate ca puii câinilor.

La vârsta de 2 săptămâni, puii își deschid ochii și urechile mici încep să se umfle. Din acest punct de vedere, auriculele cresc mult mai repede decât restul corpului, devenind din ce în ce mai mari zi de zi. Pentru o perioadă suficient de scurtă, urechile devin cani disproporționat de mari.

Femelele nu le lasă pe tatăl lor puii, permițându-i să nu primească alimente decât până la vârsta de 5-6 săptămâni. La această vârstă, ei se pot familiariza cu tatăl lor, ieșind în mod independent din casă, jucând lângă el sau explorând împrejurimile.. Puii de trei luni au deja posibilitatea de a călători pe distanțe lungi. În acest moment, femeia încetează să producă lapte.

Conținutul de fenek la domiciliu

Se spune adesea că fenek-ul este singura echipă de vulpe pe care omul a reușit să-l îmbrace. De fapt, există și o altă vulpe domestică, obținută ca urmare a activității de reproducere a oamenilor de știință din cadrul Institutului de Cytologie și Genetică din Novosibirsk, cu vulpi de argint.

Acest lucru este interesant! Vulpea de la faimosul prinț al lui Antoine de Saint-Exupéry ar trebui să fie recunoscută drept prima imbatranită Fenek. Prototipul personajului de poveste drăguț a fost Fenek, întâlnit de scriitor în 1935 în dunele Saharei.

În Rusia, puteți conta pe pepinierele de pe degete, crescând aceste ushastik. Este logic faptul că Fenech este scump: de la 25 la 100 de mii de ruble. Dar chiar și dorința de a oferi o sumă pentru un animal ciudat nu garantează o achiziție rapidă: va trebui să vă înscrieți și să așteptați de mai multe luni (uneori ani) de apariția copiilor. O modalitate alternativă este să căutați un proprietar privat sau să mergeți la grădina zoologică.

După ce ați hotărât să începeți un fenek, sunteți obligat să oferiți confortul necesar pentru o ședere în captivitate, cu alte cuvinte, pentru a crea condiții care să îi permită să alerge și să sară liber. Cel mai bun dintre toate, dacă aveți posibilitatea să alocați o cameră separată caldă pentru animalele de companie.

Îngrijire, igienă

Fenecurile nu sunt foarte greoaie de îngrijit.. Dar, la fel ca orice animal cu un strat gros de păr, ele vor necesita pieptenele de piele moarte, mai ales când vărsarea are loc de două ori pe an.

Aceste patrulape abia miros. În momentul pericolului din partea vulpului vine "aroma" volatilă rapidă. Poate mirosi un miros din tavă dacă nu există umplutură în ea. În acest caz, schimbați frecvent scutecul sau spălați bine tava.

Acest lucru este interesant! În ceea ce privește aceste creaturi miniaturale, în special în epoca catelului, trebuie să fiți extrem de precauți: le place să alerge între picioare, făcându-l liniștit și neobișnuit.

Puteți călca în mod accidental pe un fenek agresiv, fără să așteptați mișcarea rapidă din colțul din afară al camerei până la picioarele voastre. Acesta este motivul pentru care este atât de important să controlați întotdeauna unde este mouse-ul dvs. urechi, pentru a nu provoca vătămări grave.

Probleme de păstrare a fenek acasă

Prietenia cu Fenek este plină de multe capcane, este mai bine să înveți despre ele în avans.

Pentru a vă contacta sau pentru a-și exprima emoțiile, Phenes (ca animale sociale) va folosi o gamă largă de sunete disponibile, inclusiv whimpering și chirping, țipete și mormăi, latrare și whining, mormăi și urlă.

Nu toți proprietarii se plâng de "talkativitatea" animalelor de companie: se pare că există foarte puțini oameni tăcuți printre cei din urmă.

Există câteva detalii care necesită atenție:

  • vulpile necesită o aviară spațioasă, în mod ideal un balcon sau cameră încălzită,
  • cu mare dificultate, fenicienii sunt instruiți să se ocupe de necesitatea unei tăvi,
  • achiziționarea de hrană vii / hrană proaspăt,
  • durata scurta a somnului de noapte,
  • deficiență a medicilor veterinari specializați în mediul sălbatic.

Proprietarii de la Fenec notează natura hipoalergenică a animalelor de companie, o bună domesticire, dar o frică mai mare față de orice sunet neașteptat.

Minusul poate fi considerat obișnuința de a alunga gospodăria de picioare și, uneori, foarte vizibil. Dacă vaccinul dvs. cvadruplu este vaccinat, acesta poate fi luat în călătorii lungi, desigur, împreună cu documentele de vaccinare.

Alimente - cum să hrănești o vulp pitice

Fenech are nevoie de alimente bogate în proteine.

Unele dintre aceste produse trebuie să fie prezente în dieta zilnică:

  • viermi de făină / dud, greieri și alte insecte,
  • ouă (prepeliță și pui);
  • șoareci (nou-născuți și adulți),
  • carne brută
  • branduri de mâncare de hrană pentru pisici (cu conținut ridicat de taurină și carne).

Nu uitați de ingredientele vegetariene, care pot fi legumele congelate, roșiile, broccoli și fructele (puțin). Fenena nu afectează suplimentar taurina (500 mg), care trebuie amestecată cu viermi, legume sau ouă. Sub interdicție - toate dulciurile și mâncarea din masă.

Uitați-vă la conținutul tăvii: acolo veți vedea toate legumele nedigerate (și, prin urmare, nesănătoase). Acestea sunt de obicei morcovi, porumb și toate boabele. Dați afumă sau baghet de cireșe: pot neutraliza mirosul de urină. Și nu uitați de castron cu apă proaspătă.

Populația, populația

Se știe că Phenicidae sunt incluse în apendicele II al Convenției CITES, care reglementează comerțul internațional cu specii de faună și floră sălbatice pe cale de dispariție.

Paradox - oamenii de stiinta au date despre gama de populatii de vulpi pitici, dar inca nu au informatii exacte despre numarul si starea lor.

Vizionați videoclipul: Training the Baby Fennec Fox to Sit (Februarie 2020).

Загрузка...
zoo-club-org