Animale

Nosach - maimuța insulei Borneo: aspect, obiceiuri, ciclu de viață

Natura a creat diferite tipuri de maimuțe, numele lor sunt uneori foarte neobișnuite și chiar amuzante. Luați, de exemplu, o specie de primate din familia maimuțelor numite nosach sau kahau. Numele grecesc al nasului este proboscis, ceea ce înseamnă "trunchi". Puteți ghici imediat că maimuțele cu un astfel de nume sunt extrem de nas, desigur, ele sunt departe de a avea un trunchi de elefant, dar totuși nasul este de dimensiuni mari. La unii reprezentanți ai acestei specii este atât de mare încât, în timpul mesei, interferează cu mâncarea, de aceea proprietarul său este forțat să-și mențină demnitatea. Aceste animale uimitoare sunt pe punctul de a dispărea, ele sunt enumerate în Cartea Roșie.

Nosach (maimuță): descriere

Dacă priviți din lateral la nasul masculin, această vedere este destul de amuzantă. Faptul este că el este foarte asemănător cu un om care abuzează de alcool. Judeca pentru tine: o pozitie relaxata, mainile stau limpede in genunchi, un nas mare fara forma, coborata la o burta grasa, asa cum spun ei in popor. Fotografii ale acestui "frumos" acum în fața ta.

Numai bărbații se pot lăuda cu un nas imens. Este nasul lor foarte lung, care seamănă cu un castravete. Dimensiunea unei astfel de "bărbați" atinge o lungime de 10 centimetri sau mai mult. Când fiara se înfurie sau este excitată de ceva, nasul crește și se înroșește. Femelele și animalele tinere nu au o decorare atât de proeminentă, iar nasul lor poate fi numit mai degrabă nodos decât lung.

Puiul (maimuta) este de dimensiuni medii, cu lungimea coada egală cu lungimea întregului corp, care este de aproximativ 70-75 cm. Femelele sunt mai subțiri decât "bărbații", lungimea corpului lor fiind de 60-65 cm, cu o greutate medie de 10 kg. Bărbații cântăresc aproximativ 20 kg.

La maimuțele adulte, spatele este acoperit cu păr scurt, dar foarte gros. Culoarea poate fi maro roșcat, portocaliu strălucitor, maro gălbui sau roșu de cărămidă. O burtă de grăsime este, de obicei, gri deschis, cu o nuanță gălbuie. Bărbații sunt ușor de distins de femele, nu numai pe nasul mare, au o coama maro închis pe spatele lor.

Mediul și habitatele de nas

Insula Borneo este inclusă în lista acelor locuri de pe Pământ care le semnalează cu frumusețea lor sălbatică. Pădurile tropicale sunt locuite de reprezentanți uimitori ai lumii animalelor. Kachau locuiesc și în acest minunat loc. Aceste maimuțe din natură trăiesc numai în Malaezia, fiind situate aici pe coaste și văi. Nosachi nu locuiesc la peste 200 m deasupra nivelului mării. Locurile preferate ale acestor animale sunt pădurile de mangrove și dipterocarp, ele se găsesc și pe plantațiile Hevea.

Viața de maimuță în sălbăticie

Maimuțele-nosachas par a fi pline și greoaie, dar până când veți vedea cât de inteligent călătoresc prin copaci. Animalele sărind perfect de la ramură la ramură, legănându-se pe brațele lor, uneori mergând chiar pe două picioare ca oamenii.

Maimuțele își fac treburile zilnice în după-amiaza, "ziua lor de lucru" se termină cu primul amurg. Sleep nosachi sunt aranjate pe arbori, aleși în avans, fără a se îndepărta de pe raul mai mult de 15 m.

Un grup de maimuțe nascuți are între 10 și 30 de animale. Conducătorul este cel mai în vârstă bărbat, există aproximativ 8-10 femele în harem, restul familiei fiind copiii și tinerii care nu au ajuns la pubertate. Bărbații gata pentru împerechere ar trebui să părăsească familia, în timp ce femeile tinere rămân. Uneori numai bărbații care nu și-au dobândit haremul se adună într-o singură turmă.

Durata de viață a unei maimuțe în condiții bune poate fi de aproximativ douăzeci de ani.

Ce mănâncă monkey?

Furajul principal al nosachi este frunzele și fructele tinere, în căutare de care trec o zi până la doi kilometri. Conform observațiilor oamenilor de știință, animalele din această specie consumă aproximativ 47 de specii de plante, din care 30 sunt frunze, iar 17 sunt lăstari, flori sau fructe. Pe baza acestui fapt, putem concluziona că nu există o concurență specială între grupuri de maimuțe, deoarece există suficientă hrană pentru toți.

reproducere

Nosach (maimuță) ajunge la pubertate la vârsta de un an și jumătate. Când vine perioada de împerechere, femeia își demonstrează disponibilitatea față de bărbat cu toată apariția ei. Își strânge buzele în timp ce își scutură capul și își arată genitalele la obiectul adorației.

Sarcina dureaza aproximativ sase luni. Se naște un copil, cu o față albastră și un nas îngust. Puiul se hrănește cu laptele mamei până la vârsta de șapte luni, după ce a înțărcat, maimuța rămâne cu mama timp de ceva timp.

Reducerea populației

După cum am menționat mai devreme, nasul trăiește în sălbăticie numai în Borneo, în Asia de Sud-Est. Autoritățile locale depun multe eforturi pentru a păstra această specie de animale, dar chiar și acest lucru nu poate opri reducerea semnificativă a populației Kahau. Potrivit oamenilor de știință, există mai puțin de trei mii de animale mici din întreaga lume cu uimi uimitoare.

E vorba de activitatea umană. Maimuțele trăiesc în păduri tropicale, care în ultima vreme dispăreau încet, dar cu siguranță, de pe fața Pământului. Se pare că, recent, insulele din Borneo erau acoperite de păduri de mangrove și de ploaie, dar acum majoritatea sunt uneori distruse sau complet distruse. Aproximativ o sută de ani în urmă, oamenii încă nu au stabilit Borneo en masse. În acel moment, se puteau observa liber numeroase turme de nas. Dar, odată cu sosirea oamenilor, mlaștina a fost drenată, maimuțele nu aveau unde să trăiască, iar rezultatul era că ei erau pe punctul de a dispărea.

Interesante fapte din viața lui nosachy

Nosach - o maimuță este foarte interesantă, văzându-i viața în mediul său natural, puteți vedea multe fapte interesante. Unele dintre ele sunt prezentate în atenția dumneavoastră:

• Nosachi sunt înotători excelenți, pot înota până la 20 de metri sub apă, în căutarea hranei pe care trebuie să o traverseze foarte rar.
• Maimuțele nostie, spre deosebire de celelalte rude, nu se întâlnesc cu oamenii.
• Nosachi nu poate trăi departe de apă. Potrivit oamenilor de știință, motivul pentru aceasta este conținutul scăzut de minerale și săruri din solurile care sunt departe de mări și de râuri, plantele care cresc acolo nu sunt potrivite pentru hrănirea acestor animale.
• Persoanele aborigene din multe părți ale Borneo numesc monyet belanda nosachi, ceea ce înseamnă "maimuță olandeză". Și acest nume a apărut din cauza asemănării dintre Nosachas și colonialiștii olandezi, care au marini mari și nasuri roșii, observate de localnici.

Descrierea nasului

În comparație cu alte maimuțe, nasul are un corp de dimensiuni medii.. Greutatea masculilor este de 20 kg, lungimea corpului este de 73-76 cm, femelele sunt mai ușoare și mai mici: cu o greutate de 10 kg, lungimea corpului este de aproximativ 60-65 cm. Indiferent de podea, coada animalelor este aproximativ egală cu lungimea corpului.

Însă principala distincție externă caracteristică a masculilor adulți, care a dat numele speciei, este un nas suspendat în formă de para, a cărui lungime poate ajunge la 10 cm. Opiniile zoologilor sunt împărțite în ceea ce privește scopul organului mirosului cu această formă bizară.

  • Potrivit unei versiuni, o creștere semnificativă în dimensiune și roșeață a nasului unui nas furios - un mijloc de intimidare a inamicului.
  • Este, de asemenea, posibil ca nasul să joace rolul unui fel de rezonator, amplificând volumul strigătului Kahau. Sondând despre propria lor prezență pe un anumit teritoriu, maimuțele o etichetează într-un mod atât de neobișnuit.
  • De asemenea, este posibil ca dimensiunea nasului să joace un rol atunci când femelele aleg un partener matur în timpul sezonului de împerechere.

Având un nas mare suspendat este privilegiul doar al bărbaților. La femele și la organele tinere, organul olfactiv nu este numai mai mic, ci are și o formă diferită: acestea sunt nasuri triunghiulare răsucite picant. Pielea goală de pe fața maimuțelor are o pigmentare roșu-gălbui. Spatele unui animal adult este acoperit cu păr gros scurt. De obicei, este vopsit într-o gamă de culoare roșiatic-maro, cu portocaliu, galben, ocru, nuanțe de culoare brună. Abdomenul este acoperit cu lână gri deschis sau bej deschis.

În plus față de nas și cu abdomenul rotund impunător, există și alte diferențe în aspectul bărbaților de la femei - o pernă de piele acoperită cu un fir de awning, care formează un guler destul de voluminos în jurul gâtului și o coama spectaculoasă întunecată de-a lungul coloanei vertebrale. Membrelor în raport cu corpul arata în mod disproporționat întins și uscat, acoperite cu lână gri deschis. Coada, precum și labele, sunt tenace, musculare, dar nasul este aproape niciodată folosit.

Aspectul luzhnei stângace este înșelător: de fapt, Kahau se poate mișca foarte inteligent prin copaci, legănându-se pe membrele din față și trăgând în spate, trecând astfel de la sucursală la ramură. Cele mai multe ori maimuțele petrec acolo. Numai nevoia de apă sau o delicatesă deosebit de atractivă pe teren le face să scadă. Nosachi conduce o viață de zi cu zi, petrec noaptea în coroanele copacilor, care au fost alese în preajma băncii

Acest lucru este interesant! Pentru a depăși o mică distanță la tranziții, Kahau poate merge pe membrele posterioare. Și pot înota ca un câine, ajutându-se cu picioarele posterioare, echipate cu membrane. Acestea sunt singurele maimuțe care se pot scufunda: pot depăși o distanță de până la 20 de metri sub apă.

Nasele trăiesc în grupuri de 10 până la 30 de persoane.. Mai mult decât atât, poate fi un club "bărbați" și un harem de 8-10 femele, condus de un bărbat adult. Ceilalți membri ai grupului mixt sunt descendenți non-maturi (dacă există). Prin natura lor, nosachi sunt destul de buni și rareori manifestă agresiune, mai ales în interiorul pachetului. Animalele comunică între ele nu numai cu ajutorul expresiilor faciale, ci și cu sunete bizare.

Certurile și conflictele dintre membrii familiei apar foarte rar și se sting rapid: încercările doamnelor de harem de a face un scandal sunt imediat oprite de sunetul moale, nazal pe care liderul îl emite. Din când în când, pot apărea "lovituri de putere" într-o turmă. Bărbatul tânăr și mai puternic devine principalul, ducând concurentul departe, lăsându-l de privilegiile sale anterioare și chiar de urmașii săi. În astfel de cazuri, mama puiului mort, de asemenea, părăsește pachetul.

Încercările de a îmblânzi nasul nu au reușit încă. Cercetătorii indică capacitatea scăzută de a socializa, învățarea slabă. Din acest motiv, nu există date privind longevitatea nasului în captivitate. În sălbăticie, maimuțele trăiesc timp de aproximativ 20 de ani, dacă nu au devenit deja pradă dușmanilor. În general, această perioadă este determinată de calitatea și cantitatea de aprovizionare cu alimente în zona de distribuție.

Habitat, habitate

Plajele de coastă și de coastă ale insulei Borneo sunt singurul loc de pe Pământ unde puteți întâlni maimuțele nocturne. Ca habitate, ele cel mai adesea aleg mangrove mlaștine, zone întinse de păduri dipterocarpice cu copacii lor giganți veșnic verzi, plantații hevea adiacente turbării.

Acest lucru este interesant! Maimuțele Nosaty, alegând locuri pentru așezările lor, preferă băncile de apă și râuri. Se presupune că acest lucru se datorează unui anumit conținut de minerale și săruri din sol, care este caracteristic acestei zone și care reprezintă o condiție importantă de formare a sistemului de hrănire a laptelui.

Într-o zonă situată deasupra nivelului mării de peste 200-350 m, Kahau nu poate fi văzut cu greu.

Nazacha rationala

Baza meniului de maimuțe este:

  • frunze tinere de copaci
  • muguri comestibile
  • flori cu nectar dulce
  • fructe, preferabil nealcoolizate.

Mai puțin frecvent, această "bucătărie vegetariană" este completată de larve de insecte, omizi, mici nevertebrate. Căutarea de mâncare Kahau începe de la râu, treptat trecând în pădure și deplasându-se de-a lungul locului din spate. Pentru a obține destul, uneori merg pe câțiva kilometri pe zi și doar seara se întorc la habitat.

Inamici naturali

Nu există prădători de mamifere mari în Borneo. Principalii dușmani ai nazacelor sunt crocodilii giganți ridicați care trăiesc în mlaștini de mangrove, lagune maritime, în zonele inferioare și deltele fluviale. Ele așteaptă și atacă maimuțele când traversează râul. Din acest motiv, nosachii, în ciuda faptului că sunt mari înotători, încearcă să facă tranziția în cel mai îngust loc al apei.

Este important! Leoparzii fumatori care locuiesc pe uscat nu reprezinta o mare amenintare pentru nas: populatia acestor prădători este foarte mică și preferă de asemenea să vâneze mari prada - capre, caprioare, porci sălbatici.

Mult mai des kahau cad victime ale unor mari șopârle și pitoni de monitorizare, vulturi de mare. Braconajul este, de asemenea, un anumit pericol pentru ei: o persoană urmărește un pește din nas din cauza cărnii gustoase și a blănii frumoase groase.

Populația și statutul speciilor

Reducerea rapidă a zonei pădurilor tropicale, tăierea mangrovei, drenarea zonelor umede, cultivarea palmierilor de ulei pe câmpiile fertile nu numai că au condus la o schimbare notabilă a condițiilor climatice din Borneo.

Habitatul nasilor, care, în plus, pierde lupta competitivă pentru resursele teritoriale și alimentare pentru agresorii, macacii cu coadă lungă și cu coadă de porc, a scăzut, de asemenea. Acești factori, precum și braconajul de pe insulă, care au înflorit pe insulă, au dus la faptul că numărul speciilor din ultima jumătate de secol a scăzut la jumătate și astăzi depășește cu greu 3000 de indivizi.

Acest lucru este interesant! Nu departe de orașul Sandakan există o rezervație Proboscis Monkey Sanctuary, unde puteți vedea nas în condiții naturale. Istoria acestui loc este remarcabilă.

Actualul proprietar al rezervației din anii 1990 a dobândit o suprafață mare de pădure de mangrove pentru cultivarea palmei de ulei. Văzând nasul care locuia acolo, proprietarul plantației era literalmente fascinat de maimuțele neobișnuite. El a vrut să știe totul despre stilul lor de viață și comportamentul. După ce a aflat că animalele erau pe punctul de a dispărea, el și-a schimbat planurile inițiale.

Acum, în loc de plantație de palmier de ulei, teritoriul este ocupat de un parc forestier natural, unde trăiesc circa 80 de nasuri. Locul este extrem de popular pentru turiștii care au posibilitatea de a observa maimuțele dintr-o zonă largă convenabilă, înconjurată de mai multe platforme. De două ori pe zi, deținătorii de rezervă aduc coșuri cu delicatețe preferate de nozac - fructe necoapte. În acest timp, maimuțele, deja obișnuite cu aranjamentele obișnuite, apar din pădure în spațiul deschis.

Potrivit martorilor oculari, ei nu numai că nu se tem de oameni, ci participă de bună voie la lovituri de fotografie, punând pe fundalul verde-ului verde al junglei. Guvernul malaezian, preocupat de situația ecologică din Borneo în ansamblul său, ia măsuri care vizează, printre altele, protejarea împotriva stingerii totale a maimuțelor neobișnuite și uimitoare nosach: specia este listată în ISC și este protejată în arii protejate.

Descrierea speciei

O maimuta nascuta apartine primatelor de dimensiuni medii, in functie de sex, greutatea lor nu depaseste 20 kg, iar lungimea corpului nu este mai mare de 78 cm. Astfel, greutatea medie a femelelor este de 8-10 kg, cu o lungime a corpului de 55-65 cm. cântărește 15-20 kg, lungimea corpului - 73-78 cm. Ca regulă, coada, indiferent de sex, este egală cu lungimea corpului.

Caracteristica principală a primatelor masculine este un nas mare în formă de para, coborât în ​​jos, dimensiunea acestuia putând avea o lungime de până la 10 cm. Uneori, acest organ provoacă multe inconveniente în timp ce mănâncă, iar maimuța este obligată să o susțină. În studiul abilităților olfactive ale nasului și al scopului acestuia, opiniile experților sunt împărțite.

Unii susțin că, în timpul certurilor cu alte primate, un nas înroșitor în dimensiune, înroșirea înfricoșă inamicul.
Potrivit altora, mulțumită uriașei organe olfactive, maimuțele sunt capabile să strige mai tare, este cu un strigăt pe care animalul o notifică despre prezența sa pe orice teritoriu, marcându-l astfel.

Încă alții spun că în dimensiunea nasului femelele aleg cel mai matur bărbat în sine în timpul perioadei de împerechere.

Nasul agățat este o caracteristică caracteristică doar pentru bărbați, la femelele și primatele tinere, organul olfactiv mai mic este răsturnat, înălțat, cu formă triunghiulară. Pielea de pe față este netedă, fără strat, cu pigmentare roșie deschisă. Spatele unui primat matur este acoperit cu păr scurt. Culoarea sa poate fi întunecată, în tonuri roșu-maro sau roșu-portocaliu, sau lumină, galben strălucitor sau ocru. Lana pe burtă are o culoare deschisă de culoare bej deschis sau deschis.

În plus față de nas, abdomen mare și mărime, există mai multe diferențe externe între bărbați. În jurul gâtului părului de sex masculin crește mult mai gros, formând un fel de guler, iar pe întreaga lungime a coloanei vertebrale există o coama groasă și întunecată. În ceea ce privește corpul, membrele apar slabe și alungite, sunt acoperite uniform cu lână gri deschis. Coada primatului este puternică și tenace, totuși, practic, nu este utilizată, spre deosebire de labele musculare.

Modul de viață

La prima vedere, nasul face o impresie de o forfetare, dar aceasta este o conceptie gresita. Maimuțele sunt foarte agile și se mișcă cu ușurință de la copac la copac, apucă ramura cu labele din față, leagăn și sară peste, tragând în sus membrele posterioare. Большую часть дня они проводят на верхушке деревьев, иногда спускаясь вниз за водой или особым лакомством. Наибольшая активность животного наблюдается во второй половине дня. Ночью прячутся в кронах деревьев.

Примечательно, что только этот вид обезьян умеет нырять, более того, проплывать под водой до 20 метров. Pe membrele posterioare, au membrane care ajută maimuțele să înoate pe suprafața apei. De la naștere, femeia învață un copil la procedurile de apă.

În plus, numai 2 specii de primate, inclusiv nasul, se pot deplasa cu ușurință pe membrele posterioare, de regulă o fac în pădure densă, unde este dificil să treci pe patru picioare.

Primatele trăiesc în grupuri mici de 10 până la 30 de persoane. Uneori se referă numai la bărbați sau viceversa - femele conduse de un bărbat matur, dar mai des sunt niște turme amestecate. Nosachi sunt considerați o specie bună a maimuțelor, pot fi agresivi numai în apărarea teritoriului lor, conflictele într-un turm se întâmplă foarte rar. Între ei, comunicarea animalelor are loc cu ajutorul unor sunete neobișnuite sau expresii faciale.

Certurile în grupuri mixte sunt aproape excluse, la femelele de sex feminin apar, deși rareori. De îndată ce conflictul dintre femele se maturizează, liderul îl oprește brusc, emite un sunet nazal. Există cazuri în care un bărbat mai tânăr și mai beligerant în lupta pentru putere îl exclude pe liderul pachetului și îl distruge pe descendenți, caz în care și mama puiilor uciși trebuie să părăsească grupul.

Toate încercările zoologilor de a îmblânzi Kahau au eșuat, datorită slabei lor adaptări și capacității scăzute de a învăța. Prin urmare, nu există informații despre durata vieții lor în captivitate. În condițiile de viață în natură, nasul trăiește timp de aproximativ 20 de ani, de regulă, depinde de alimente și habitat.

habitat

Zonele de coastă și zonele joase ale insulelor Borneo sunt habitate ale maimuțelor nocturne. Turbă, păduri dipterocarp, zone umede cu mangrove sunt zone preferate de decontare pentru ele. În plus, maimuțele nu se ridică în zone situate la peste 250 m deasupra nivelului mării, locul ideal pentru ei - linia de coastă de-a lungul oricăror rezervoare cu apă proaspătă.

Cele mai frecvente dieta pentru maimuțe sunt:

  • doar frunzele înflorite ale copacilor,
  • tineri
  • flori
  • fructe necoapte.

În general, aproximativ 47 de nume de plante.

Este extrem de rar ca primatele să mănânce larvele de insecte, gândaci și omizi. Această echipă de maimuțe are un stomac volumetric, pentru a fi umplut, uneori trebuie să meargă câțiva kilometri pe zi, întorcându-se la locul de așezare abia târziu seara. Ei încep să caute mâncare în apropierea malurilor râurilor și trec treptat adânc în pădure.

Apărătoarea evită plantele care conțin un antibiotic natural și invers - poate mânca pe cele care sunt otrăvitoare. Acest fapt se explică prin faptul că stomacul Kahau conține bacterii capabile să neutralizeze otrăvurile, dar ele mor prin acțiunea antibioticelor.

Dușmani ai unei maimuțe

Mai puțin frecvent, maimuțele devin pradă șerpi mari, vulturi sau șopârle de monitorizare. În ciuda protecției populației Kahau, ei continuă să fie vânate de braconieri din cauza blănii și a cărnii valoroase. Leoparzii fumatori care trăiesc în Borneo preferă să vâneze vitele și aproape niciodată nu atacă maimuțele.

Populația Kahau

Defrișarea, drenarea mlaștinilor și cultivarea zonelor care, odată ce au servit ca habitat pentru maimuțe, au condus la o reducere bruscă a numărului acestora. Teritoriile rămase, posibile pentru decontare, sunt ocupate de o specie mai agresivă de macaci cu coadă lungă. Locurile din specimenul Kahau atrag peștele înfloritor. În ultimii 50 de ani, numărul de maimuțe nasul a scăzut la jumătate, până în prezent, populația lor este de aproximativ 3000 de indivizi. Speciile sunt enumerate în Cartea Roșie Internațională ca pe cale de dispariție.

Vizionați videoclipul: 10 lucruri pe care nu le stiai despre sex (Noiembrie 2019).

Загрузка...
zoo-club-org