Animale

Tortul elefant este cea mai mare broască țestoasă din lume.

Elefantul sau broasca țestoasă Galapagos (lat. Chelonoidis nigra) este cel mai mare membru al familiei de broaște țestoase (Lat. Testudinidae) de pe planeta noastră. Elevul de broască țestoasă a apărut pe Pământ aproximativ în perioada triasică cu 250-200 milioane de ani în urmă. În tot acest timp, aspectul reptilei nu sa schimbat.

Acum sunt cunoscute 15 subspecii de broască țestoasă elefant, dintre care 5 subspecii au dispărut deja.

Oameni și scobitori de fildeș

În 1535, spaniolii au descoperit un arhipelag în Oceanul Pacific, la 972 km vest de Ecuador. Pe insulele sale erau atât de multe țestoase uriașe care l-au numit Insulele Galapagos (Galpago spaniolă - "țestoasă de apă"). În acel moment, populația lor era de peste 250.000 de indivizi.

Conform evidențelor călătorilor din anii aceia, reptile uriașe de până la 400 kg și până la 180 cm lungime nu erau mai puțin frecvente.

Spaniolii au început să-i folosească mai întâi sub formă de conserve alimentare vii și mai târziu să obțină ulei de broască țestoasă, folosit în scopuri medicinale și cosmetice pentru întinerirea pielii. În distrugerea țestoaselor elefante, pirații se deosebeau în special, care în secolele XVII-XVIII aveau numeroasele baze pe arhipelag. În secolul al XIX-lea, balenele care au ucis femelele care au venit să aducă ouă au suferit pagube speciale populației.

Pe insulele Galapagos au apărut și câini fermi, porci și pisici care mănâncă broaște țestoase mici. Măcelarii, caprele și șobolanii au adus pe insule ravagii de cuiburi de broască țestoasă. Plantele erbivore condamnau reptilele adulte la foamete, uneori ducând la o vegetație insuficientă.

În 1974, doar 3 060 de țestoase elefante au rămas. Pentru a păstra speciile de pe insula Santa Cruz, a fost creată o stație științifică, al cărei personal colectează ouă de broască țestoasă și mai târziu eliberează tinerii în sălbăticie. Datorită eforturilor depuse până la sfârșitul anului 2009, populația lor a reprezentat deja 19.317 persoane.

Insulele Galapagos aparțin Ecuadorului. Pe insulele nelocuite ale arhipelagului, guvernul Ecuadorului în 1934 a interzis capturarea țestoaselor de elefant și în 1959 a fondat Parcul Național. Creșterea lor artificială a început în 1965. Din cele 8 broaște țestoase prinse, biologii au colectat primul lot de ouă și au obținut primele țestoase "artificiale" folosind un incubator.

Studiourile elefantului sunt diurnale. Îi place să se adune în grupuri mici de 20-30 de indivizi și să se culce în zonele uscate la soare cu sol vulcanic.

În sezonul uscat, țestoasele părăsesc țărmurile și se ridică în munții bogați în vegetație. În sezonul ploios, ei coboară din nou în zonele calde, acoperite cu verdeață luxuriantă.

Reptilele zilnic parcurg aceleași căi de la o generație la alta, organizând periodic opriri pentru a se reface, relaxa sau înota. În timp ce se odihnește, broasca testoasă ridică periodic capul ridicat pentru a privi în jurul zonei.

În timpul zilei, țestoasele din fildeș călătoresc până la 4 km.

Odată cu apariția crepusculului, reptilele se ascundeau în săpunuri săpate în pământ sau în creastă. Cele mai bune dintre toate acestea se simt în noroi lichid sau apă minerală. Nopțile de pe insule sunt reci, deci căldura în astfel de rezervoare durează mai mult.

Delicitatea preferată a uriașilor este carnea suculentă a perelor prickly. După ce a găsit un fruct gustos sau o frunză apetisantă, reptilul îl ține cu laba și o mușcă cu bucăți. În primul rând, bucățile de fructe sunt tăiate cu un cioc ascuțit și apoi lovite de fălci și de carnea limbii.

În sezonul uscat, când este foarte greu să găsești umezeală, țestoasele devin apă prin consumul de cactuși. Pentru a supraviețui secetei, permite rezerve mari de grăsime, care, atunci când se despică, asigură corpului apă.

La cel mai mic pericol, țestoasa se ascunde în cochilie, tragând labe, gât și capete. Picioarele frontale îndoite acoperă capul, iar tălpile picioarelor posterioare închid spațiul dintre plastron și carapace.

reproducere

În sezonul de împerechere, bărbații arată o agilitate și o activitate extraordinară. Se zbură constant în jurul insulei, în căutarea unei femei. Dacă pe drum există un concurent, lupta nu va fi evitată.

Rivalii își leagă capul în mod amenințător și își deschid gura și apoi, cu un puf puternic, se grăbesc unul altuia, încercând să muște inamicul de gât sau de picioare. Uneori, un bărbat mai agil reușește să bată un inamic și să-l întoarcă pe spate. Luptător căzut, cu toată puterea, încercând să se ridice.

În broasca țestoasă întoarsă cu capul în jos, circulația sângelui este brusc deranjată, iar toate organele interne ale reptilelor încep să experimenteze foametea de oxigen. Cu o ședere foarte lungă în această poziție, poate chiar să moară, așa că încearcă să se întoarcă rapid la poziția ei obișnuită. Competitorul învins scapă de pe câmpul de luptă, iar câștigătorul mândru are dreptul să continue cursa.

După fertilizare, bărbatul lasă femeia imediat. Reproducerea poate avea loc pe tot parcursul anului, însă vârfurile de activitate sezoniere scad în iunie și februarie.

Femelele au ouă în aceleași locuri cu sol uscat și nisipos.

Timp de câteva ore sau chiar zile, femeia săpătură un cuib cu picioarele posterioare. Adâncimea cuibului este de aproximativ 30-40 cm, în care femelele au ouă albe cuprinse între 2 și 17 cu un diametru de aproximativ 5 cm și o greutate de 80 până la 150 g.

Ouăle pot diferi ușor în diferite subspecii. O femeie poate sape si umple cu oua pana la 3 gauri. Măștile reptile se întind și se umezesc atent cu suprafața cu labe. În curând se formează o crustă uscată solidă, însă umiditatea din cuib este menținută.

Țestoasele se naște după 2-3 luni la începutul sezonului ploios. În cazul secetei prelungite, incubația poate dura până la 8 luni. Fără ploaie, țestoasele pur și simplu nu pot ieși printr-o crustă tare.

Nou-născuții cântăresc aproximativ 50-90 g și din primele ore ale vieții lor lăsate la rândul lor. Lungimea corpului lor nu depășește 6 cm. În timpul zilei se ascund în adăposturi, iar noaptea ajung cu atenție pentru a se hrăni cu iarbă tânără.

Tinerii, la vârsta de 10-15 ani, trec treptat la înălțimi mai bogate. Sexul în țestoasele elefante poate fi determinat numai la vârsta de peste 15 ani. Ei devin mature sexual la vârsta de 40 de ani. În captivitate, pubertatea vine mult mai devreme - până la vârsta de 20-25 de ani.

Lungimea corpului țestoaselor Galapagos adulte este de aproximativ 120 cm și cântărește 200-300 kg. Marginea din față a carcasei puternice este arc curbat. Clapele de coardă ale cochiliei își măresc toată viața, devenind mai grase în fiecare an.

Picioarele sunt masive, coloane. Picioarele sunt cu cinci degete. Toate cele 5 degete sunt înarmate cu gheare lungi puternice. Capul este plat. Botul este în mod clar îngustat înainte. Pe vârful botului sunt nările.

Gâtul este lung și mobil. Este acoperit cu piele moale elastică și se poate întinde ca un acordeon. Falla superioară și inferioară este lipsită de dinți și are muchii curbe foarte ascuțite, care sunt acoperite cu plăci înăbușite. Ochii sunt mici și ovale, negri. Durata de viață a țestoaselor elefante depășește 100 de ani.

Țestoasa cu durată lungă de viață

Deținătorul recordului de lungă durată este țestoasa Garietta, care în 1835 a fost adusă din Insulele Galapagos în Marea Britanie de Charles Darwin. Țestoasa a fost de dimensiunea unei plăci, deci au decis că sa născut în 1830.

În 1841 a venit la Grădina Botanică din Australia. Din 1960, ea a trăit în Zoo australian. Pe 15 noiembrie 2005, australienii au sărbătorit solemn ziua de naștere a 175 de ani. Cântărit "copil" 150 kg.

La 23 iunie 2006, femeia de lungă durată a murit brusc după o scurtă boală de insuficiență cardiacă.

Starea de conservare

Conform clasificării IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii), această specie este clasificată ca vulnerabilă. În secolul al XVI-lea, când spaniolii au apărut pe insulele Galapagos, numărul de reptile uriașe a ajuns la 250 mii, la mijlocul secolului XX erau doar 3 mii. Insulele de porci, capre, șobolani.

În a doua jumătate a secolului XX, oamenii și-au amintit, iar astăzi țestoasa elefantă a adăugat în mod considerabil numere. Acum pe insulele îndepărtate trăiesc 19 mii de reptile uriașe, iar numărul lor este menținut la un nivel stabil.

Modul de viață

Acești gigani buni se hrănesc în principal cu vegetație pitic și iarbă. Țestoasele scapă din soarele sudic arzând prin noroiul lichid, iar noaptea scot gropi mici, unde ascund partea din spate a corpului. Elefantul țestoaselor se îmbracă în orice moment al anului, dar au vârfuri sezoniere de activitate sexuală. Femelele au până la 22 de ouă de formă aproape sferică, cu diametrul de 5-6 cm și o greutate de până la 70 g.

Tortul elefant poate trăi între 12 și 14 luni fără alimente și apă și nu pierde în greutate.

De când europenii au descoperit insulele uimitoare din Oceania, țestoasele elefante au distrus fără milă. Din moment ce țestoasele elefant pot trăi mult timp fără hrană și apă, marinarii le-au luat pe drumeții lungi ca "conserve de vii". În plus, câinii, pisicile și porcinele introduse pe insule de către europeni au distrus țestoase tinere. Din fericire, în zilele noastre autoritățile încearcă cu toată puterea să restaureze populația țestoaselor de elefant. Și, deși această specie este încă clasificată ca vulnerabilă, țestoasele de elefant nu mai sunt amenințate cu dispariția.

Țestoasele de elefant au contribuit enorm la dezvoltarea teoriei generale a evoluției. La urma urmei, a fost vorba despre diferențele externe ale persoanelor care trăiesc în condiții de mediu diferite, a declarat Charles Darwin în timpul călătoriei sale la Beagle. Faptul este că mărimea și forma cochiliei printre reprezentanții diferitelor populații de țestoase elefante sunt foarte diferite. Aceasta a făcut marele om de știință să se gândească serios la influența mediului asupra corpului.

Vizionați videoclipul: Top 5 Animale Care Nu Ar Trebui Să Fie Așa De Mari (Noiembrie 2019).

Загрузка...
zoo-club-org