Pești și alte creaturi acvatice

Common Shark

Pin
Send
Share
Send
Send


Rechinii din cele mai vechi timpuri au insuflat groază la om. Acestea sunt asociate cu o mare nemărginită, cu sânge, cu moartea. Numai un fel de o astfel de creatură este capabil să intre într-o stupoare și dacă auzi exclamația "Rechin!", Fiind în apă, aproape de panică. Oamenii se tem de acești locuitori din adâncuri, în multe privințe au contribuit la această frică numeroase filme despre monștrii cu sânge. Dar cu ce este asociat pisica rechinului? Numele îi evocă gândurile despre inofensivitatea peștilor. Dar este această creatură sigură?

Oamenii și rechinii Feline

Acești rechini nu sunt absolut periculoși pentru oameni. În rechinul obișnuit de carne de rechin, carnea este comestibilă, iar în unele țări este populară și cu pescarii. Este uneori prins chiar și cu o momeală, deși este în principal recoltată din navele de pescuit prin plase. Carnea acestor pești este, de asemenea, folosită ca momeală pentru captura altor pești care sunt mai valoroși pentru oameni.

Dacă rechinul de pisică (fotografia este în articol) intră peste rețea în mod aleatoriu, atunci în majoritatea cazurilor, pescarii îl vor elibera. Ei sunt foarte tenace și, după o lungă ședere pe uscat sau prinși în rețele, procentul de supraviețuire este mai mare de 95.

Corpul unor astfel de rechini este folosit de oamenii de știință ca model de organism în analizele comparative de gastrulare. Acest lucru se explică prin faptul că rechinii de pisici sunt cele mai obișnuite dintre speciile plăcuțe-plată. Este, de asemenea, posibil să urmăriți pe tot parcursul anului dezvoltarea embrionului. Un ou de rechin este plasat într-un acvariu cu apă de mare și această apă este saturată constant cu oxigen.

Numărul de rechini felinari este stabil și nu provoacă îngrijorări cu privire la posibilitatea de dispariție a speciilor.

răspândire

Habitat se întinde de pe țărmurile de sud-vest ale Scandinaviei prin apele de coastă ale Angliei, Insulelor Shetland, Portugalia și Spania până în Senegal. Peștele este aproape universal descoperit în zonele de raft a Mediteranei și a Mării Nordului. Ocazional apare în Marea Baltică.

În Marea Neagră, a fost observată ultima dată în 1937.

Zona acoperă zone cu un climat temperat și subtropical. Rechinii felinari obișnuiți locuiesc în principal la adâncimi de 10 până la 400 m, în Marea Ionică sunt uneori prinși în ape adânci de până la 780 m.

Rechinul comun al pisicilor este nocturn. După-amiaza, ea se odihnește, situându-se pe fundul mării. Activitatea începe să apară odată cu apariția amurgului.

Peștele preferă să vâneze singur, dar adesea se adună în turme pentru vânătoare comună. De regulă, aceștia sunt persoane de același sex.

Viziunea la reprezentanții acestei specii este slab dezvoltată. Ei se bazează mai mult pe simțul lor de miros și pe capetele botului senzorilor electrici, care le permit să prindă cele mai mici impulsuri electrice generate de organismele vii.

Dieta constă în diferite creaturi de bază. Câinele de mare se hrănește cu crustacee (crustacee), molustele (Mollusca) și cu pești osoși (Osteichthyes) care trăiesc pe fund. Octopuses (Octopus), calmarul (Cephalopoda) și echinodermii (Echinodermata) sunt consumate într-o măsură mai mică.

În meniul zilnic de prăjiți, predomină viermi de poliechet (Polychaeta), sipunculide (Sipunculida) și larval-chordae (Urochordata). Adulții se hrănesc în principal cu decapodii (Decapoda) și cu peștii. Cochilii prăzii prinse, ei mănâncă mai întâi cu dinții mici în formă de păr și apoi înghiți.

Principalul dușman natural este codul Atlantic (Gadus morhua).

reproducere

Maturitatea sexuală la femele apare la atingerea unei lungimi corporale de 45-50 cm, iar la masculi, aproximativ 40 cm. Scyliorhinus canicula aparține numărului de pești de ouă. Reproducerea poate fi pe tot parcursul anului. În latitudinile mediteraneene și nordice, vârful său apare în perioada martie-iunie. În largul coastei de vest a Africii, înmulțirea în masă se observă din februarie până în august.

După fertilizare, femelele iau 18-20 de ouă în apă puțin adâncă. Se poate reproduce o singură dată pe an. Ouăle sunt plasate într-o capsulă de ouă cu o suprafață tare și excitată. Britanicii îi numesc portofelul Mermaid's Purses.

Capsulele de ou au o dimensiune de aproximativ 5x2 cm și sunt echipate cu filamente subțiri cu lungimea de până la 1 m, care sunt atașate la alge, pietre sau cochilii de moluște bivalve mytilidae (Mytilidae). Imediat după reproducere, ele sunt aproape transparente și în timp devin lăptoase. La sfârșitul incubării, care durează între 5 și 9 luni, suprafața capsulelor devine gălbuie sau maro închis.

Sunt născuți rechini de 8-10 cm. Copiii din latitudinile nordice sunt mai mari decât omologii lor din sud.

În timpul dezvoltării, embrionii plutesc în capsulă pentru a crește permeabilitatea pereților și pentru a asigura intrarea în apă proaspătă. Uneori există gemeni într-un singur ou.

Rechinii aruncați se hrănesc cu resturile conținutului sacului de gălbenuș și apoi continuă o căutare independentă pentru alimente. Ele sunt o copie miniaturală a părinților lor, dar au pete mai mari pe corpurile lor.

Păstrarea unui rechin de pisici într-un acvariu

Un adult se recomandă să fie păstrat într-un acvariu cu un volum minim de 1500 de litri. Pentru o stare de sănătate confortabilă are nevoie de 5000 de litri. Pentru fiecare nou oaspete trebuie să adăugați 500 de litri.

Temperatura optimă este de 10 ° -16 ° C. Este recomandabil să aderați în mod constant la aceeași valoare. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul termostatelor și dispozitivelor speciale de răcire.

Împărtășirea cu rechini tropicali este inacceptabilă.

La temperaturi de peste 18 ° C, imunitatea peștilor este redusă drastic, astfel încât acestea se îmbolnăvesc repede cu boli fungice și sunt afectate de diverse paraziți, în special nematodele Proleptus obtusus. Deseori refuză să mănânce și să moară chiar și după o ușoară supraîncălzire.

Creșterea salinității apei, utilizarea antibioticelor și curățarea regulată a pielii ajută la lupta împotriva paraziților. Cu o lipsă de iod, se formează adesea burta.

Lungimea medie a corpului este de 60-80 cm. Greutatea variază între 1000 și 1500 g. Specimenele individuale cresc la 100 cm și cântăresc peste 2000 g.

Corpul subțire are o formă în formă de pană și este acoperit cu cântare fină, asemănătoare cu șmirghel. Pe partea superioară, petele gri și maronii sunt bine vizibile, burta este albicioasă și, cel mai adesea, fără pete. Culoarea de fundal generală este maro nisipoasă.

Botul este scurt, rotunjit. Pe părțile laterale ale capului sunt ochi alungiți, ovale, fără clipiri. Nările sunt închise cu supape largi nazale, care se întind până la gură și sunt împărțite în două. Aripile de coadă extinse sunt echipate cu un lob inferior dezvoltat superior și subdezvoltat. Aripile dorsale sunt situate la partea din spate a trunchiului.

Sprinklerele sunt în spatele ochilor. Dinții mici ascuțiți sunt aranjați în rânduri într-o mică gură curbată. La femele, acestea sunt mai mici decât la bărbați.

Durata de viață a unui rechin felinar obișnuit este de aproximativ 8 ani.

De ce este rechinul numit felin?

Numele rechinilor "pisicii" nu au fost de nimic: toți reprezentanții se văd perfect în întuneric și sunt prădători de noapte.

Și toate acestea nu se datorează viziunii excelente, deși ochii rechinilor sunt mari și bombați, dar datorită prezenței senzorilor fotosensibili (localizați în apropierea ochilor), prin care rechinul simte semnalele electrice emise de o altă creatură vie, în special de pești.

Culoarea membrilor familiei este în multe privințe asemănătoare - un cărbune cenușiu, o spate aproape negru sau maro închis, cu pete întunecate de dimensiuni medii și o burtă gălbuie sau nisipoasă, dar pielea seamănă cu hârtia de șmirghel.

Corpul rechinului este subțire și are cu adevărat flexibilitate felină, totuși, capul este masiv și aplatizat.

Deoarece rechinul pisicilor se hrănește cu crustacee, în consecință, acesta duce la un stil de viață aproape de fund - ceea ce este adaptat pentru: nările, care sunt în fața capului, sunt acoperite cu supape de piele.

Vizionați videoclipul - Rechinii de curry:

Simțul mirosului unui rechin este bine dezvoltat și ajută la găsirea pradă chiar și în întuneric.

Danturi mici, plictisitoare, dar pot macina scoici. Plăcuțele cu crestături sunt nesemnificative. Aripile coada este lungă și nu are aproape nici un lob de jos, iar aripioarele dorsale încep să se apropie de aripioarele coadă.

Toți membrii familiei nu favorizează căldura tropicală și preferă latitudini moderate.

Varietate uimitoare de rechini feline

Rechinul de pisică cu gât sau cu gât negru, este un rechin de rechin, (Galeus melastomus) a ales gama de la Marea Adriatică până la Marea Nordului. Numele peștelui vorbește de la sine - partea superioară a aripioarei are crestături.

Rechinul comun de pisică (Scyliorhinus canicula) se găsește atât în ​​largul coastei Africii de Nord, cât și în largul coastelor Norvegiei și este un membru tipic al familiei. Practic, dimensiunea peștelui nu este mai mare de 60-70 cm, dar uneori există specimene de metru.

Rechinul de pisică din California, care este și umflat (Cephaloscyllimn ventriosum), trăiește în largul coastei din California. Rechinul și-a luat numele datorită unei caracteristici particulare: când este prins, apoi pe țărm, rechinul înghite aerul și umflă burta - poate încercând să-l apere și să-i sperie pe inamic.

Uneori, rechinii umflați înoate pe suprafața apei în această formă.

Vizionați videoclipul - Rechin Swell:

Rechinul coral australian (Atelomycterus macleayi), cu o dimensiune de până la 60 cm, preferă apele calde și trăiește pe coasta Australiei de Nord-Vest printre recifurile de corali, care se hrănesc cu moluste. În plus față de petele întunecate, la fel ca toți reprezentanții, există semne luminoase în formă de șa.

Un rechin de pisică neagră (Aulohalaelurus labiosus) trăiește, de asemenea, lângă coasta Australiei, nu este o specie de adâncime și vânează la o adâncime de 5 metri.

Deoarece trăiește în recif de mică adâncime, nu este foarte accesibil pentru pescuit, deși reprezentanții acestei specii nu sunt mâncați, dar adesea capturați pentru păstrarea în acvariu.

Tasmanianul rechin de pisici locuieste in largul coastei Australiei de Sud (Asymboius vincenti), principala diferenta a speciei este forma capului: mici si rotunde.

Rechinul pisic australian (Asymboius analis) trăiește departe de coastă și, prin urmare, are propria sa habitate, diferită de cea a altora.

Vizionați videoclipul - Rechin de pisici cu pisici:

Există, de asemenea, rechinul de pisică neagră din Madeira (Apristurus maderensis) care trăiește în partea de nord a Atlanticului, și rechinul brun de pisică (Apristurus brunneus) în apele temperate ale Oceanului Pacific, toți reprezentanții tipici ai familiei.

La o adâncime mai mare de 600 de metri în toate oceanele, găsiți numai rechini felinari negri (Apristurus), ele corespund numelui lor - au o culoare aproape neagră a spatelui. Poate că prezența unui cap în formă de lopată (largă și aplatizată) este direct legată de habitat.

Toți membrii familiei rechinilor de pisici sunt ouătoare, în funcție de speciile pe care le pun 2-22 ouă într-o capsulă tare, care sunt atașate de pământ.

Urmăriți videoclipul - rechinul Cat pune ouăle:

Poate că fertilitatea semnificativă ajută familia să mențină un număr suficient de indivizi.

La urma urmei, o persoană, realizând că rechinii felinosi nu-i pot face rău după mărimea lor, distruge în orice fel prădătorii de bună natură: mănâncă (deși nu pe scări comerciale), capturi pentru acvarii, pentru distracție pentru turiști și doar pentru vânătoare.

Rechin Cat

Feline este numit vastul grup de mlaștini care alcătuiesc rechinii Karkharinoobraznyh. Această comunitate de prădători este cea mai numeroasă din punct de vedere al compoziției speciilor, constând din trei familii - rechini de pisică cu dungi, în care există opt specii și una fără o descriere științifică, rechini pisici false, în care doar o singură specie și rechinii rechini ai pisicilor, 15 genuri.

Epitetul "pisică" înrădăcinat în spatele acestor prădători din cauza formei caracteristice a capului, asemănătoare cu capul pisicilor. În plus, au un corp flexibil și mobil, cum ar fi pisicile.

Toți acești prădători sunt combinați cu semne exterioare, trăsături structurale ale organismului și stilul de viață. Toți rechinii felinari sunt prădători bentonici. Mulți dintre ei sunt mai activi pe timp de noapte, preferând să se odihnească într-un adăpost în timpul orelor de zi. Aspectul rechinilor de feline are caracteristici caracteristice - un corp lung și subțire, cap mare rotunjit, ochi ovali cu o membrană care clipește, deasupra căruia crește de obicei arcurile de frunză. Există sprinklere în spatele ochilor. Despărțitoarele de chituri în rechinii de pisici sunt scurte, situate în spatele capului în cinci perechi de pe laturile lor. Nostriluri mari, antene și nazale nu. Dinții din diferite specii diferă, dar mai des sunt mici și ascuțiți, formând un set.

Aripile rechinilor felinari au, de asemenea, contururi și forme caracteristice - coada, de regulă, este lungă, cota mai mică este foarte slab dezvoltată. Aripile dorsale sunt deplasate la coadă. Aripile pectorale sunt foarte dezvoltate, rotunjite. Aripile abdominale și anale sunt mai mici.
Culoarea caroseriei rechinilor de pisici poate fi cea mai diversă. Unele specii sunt foarte colorate și frumos pictate, dar există și soiuri colorate monoton.

Printre rechinii felinari nu mai exista pește mare - numai rechinii cocoși și rechinii felinari falsi se pot lauda cu dimensiuni impresionante ale corpului, ajungând la trei metri înălțime și chiar mai mult. Restul pisicilor de mare crește rar la banda de măsurare.

Habitatul acestor prădători este destul de larg, dar nu se găsesc în apele reci ale Oceanului Arctic. Rechinul comun de pisică Scyliorhinus canicula se găsește în mările Orientului îndepărtat, iar vara uneori vizitează Marea Neagră din Marea Mediterană.
În apele noastre din nord, este posibil să existe un rechin de pisică (Galeus melastomus), cunoscut și sub denumirea de rechin de rechin, datorită unei seruri de fierăstrău pe partea superioară a aripii caudale. Această specie este frecvent găsită în largul coastei Europei, de la Marea Adriatică și partea de vest a Mării Mediterane până la Marea Nordului și Norvegia.
În apele ruse, rechinii cu gât negru sunt cunoscuți dintr-un singur specimen prins cu peste 100 de ani în urmă, în largul coastei peninsulei Kola.
Acest rechin mic, a cărui lungime nu depășește 1 m. Se află în apele de coastă, aproape de fund și coboară rareori la o adâncime mai mare de 400 m. Peștii negri și crustaceele mici servesc drept hrană pentru rechinul de pisică neagră, nu este periculos pentru oameni.

Bazele dietei rechinilor feline sunt peștii mici, cefalopodii (în principal calmarul), crustaceele și alte nevertebrate bentonice, precum și larvele animalelor marine.
Ei vânează în principal dintr-o ambuscadă, pe care o aranjează în tufișuri de vegetație acvatică sau pietre, dar, uneori, și ele manifestă activitate în urmărirea pradă. Ei își pot găsi perfect pradă în întuneric datorită vederii lor ascuțite, mirosului, liniei laterale sensibile și percepției electroreceptorului.
Datorită dimensiunilor mici, rechinii de pisică adesea devin pradă unor prădători mai mari - rechini, raze, pești mari de mare, caracatițe și cetacee.

Acești prădători reproduc, în principal, ouătoare, dar unele specii sunt hrănite cu ouă, adică femela nu pune ouă, ci le poartă în corpul ei întreaga perioadă de dezvoltare a embrionului.

Nu există un consens privind calitățile gustative ale carnii de rechin de pisică între gurmanzi. Unii consideră că este foarte gustos și delicat, alții - duri și slabi. Pe gusturi, după cum se spune, nu te opri, totuși carnea de pisică de rechin este comestibilă și poate fi mâncată într-o altă formă - sărată, uscată, prăjită etc.
Principalii consumatori de carne de rechin din felină sunt țările europene care mărginesc mările. Pe coasta Adriaticii, rechinii fac felul traditional "Antipasto burrida".
Valoarea comercială a acestora este mică.

Acvariile publice și unii acvaristi privați păstrează rechinii felinari ca peștii exotici. Sunt nerăbdători, ocupă puțin spațiu în acvariu și sunt foarte frumos pictate.

Mai jos este o descriere a unor specii de rechini feline.

Common Shark (Scyliorhinus canicula)

Este foarte frecventă pe coasta atlantică a Europei (în nordul Norvegiei) și în nordul Africii. Se întâlnește și în Marea Mediterană și în Marmara, de unde poate intra și în Marea Neagră. Acest rechin nu depășește, de obicei, lungimea de 60 cm, dar uneori se întâlnesc și specimene mai mari, de până la 1 m lungime.
Acesta trăiește la adâncime la adâncimi superficiale ale zonei de coastă și se hrănește în principal cu nevertebrate bentonice - crustacee, molus, viermi și, într-o măsură mai mică, pești.
Îmbogățit de ouă. Femelele stau de la 2 la 20 de ouă închise într-o capsulă, la colțurile cărora există fire lungi. Cu ajutorul lor, oul este atașat la pământ. Dezvoltarea embrionilor continuă aproximativ nouă luni.
Rechinul comun de pisică are carne comestibilă și, în unele locuri, este vânat de pescuitul local. Pentru persoana de pericol nu reprezintă.

Corpul rechin de pisici arahide (Atelomycterus macleayi)

Subțire, cu un pește îngrozitor, cu capul îngust, de culoare pestriță. Semnele luminoase pe spate, acoperite cu numeroase pete negre.
Se știe foarte puțin despre acest rechin. Живет она на мелководье на песчаных и каменистых грунтах. Размер: До 60 см.
Распространение: тропические воды Северо-Западной Австралии.
Основу рациона составляют, вероятно, донные беспозвоночные и мелкая рыба. Размножается яйцекладкой.

Чернопятнистая кошачья акула (Aulohalaelurus labiosus)

Эта прибрежная донная акула активна по ночам. Тело цилиндрическое, удлиненное, с темными седловидными отметинами, кожа толстая и прочная. Спинные плавники одинаковой величины, глаза небольшие. Размер: до 67 см.
Распространение: Юго-Восточная Австралия.
Питается мелкой рыбой, кальмарами, ракообразными, креветками и другой мелкой донной живностью.
Размножение: яйцекладущая.

Тасманийская пятнистая кошачья акула (Asymboius vincenti)

Un rechin mic cu un bot scurt rotunjit și un corp de culoare ciocolată-maronie acoperit cu numeroase pete albe. Specii de coastă de coastă care apar la adâncimi de până la 220 m.
Dimensiuni: Până la 60 cm.
Oviparos, stabilește în același timp un ou de 5 cm lungime, cu tendrilii lungi. Căci persoana nu este absolut periculoasă.

Rechinul pisic australian reperat. (Asymboius analis)

Rechin mic cu un corp alungit. În culoarea corpului există pete roșiatice și marcări de șaua maronii pe laturi. Bordura scurtă și rotundă, dinții mici.
La bărbați, înotătoarele ventrale cresc împreună, formând un proces de piele în jurul organului copular. Se găsește în apele temperate departe de țărm și conduce un stil de viață benthic.
Dimensiuni: până la 60 cm.
Distribuție: Australia de Sud-Est.
Se știe puțin despre preferințele alimentare. Probabil, baza dieta este nevertebratele bentonice.

Madeira rechin de pisică neagră (Apristurus maderensis)

Un rechin subțire cu un bot mare și aplatizat și ochi mari. Corpul este negru, neted.
Micile aripioare dorsale sunt deplasate în partea din spate a corpului.
Locuiește pe fundul pârtiilor continentale, la adâncimi de la 700 până la 1500 m. Dimensiuni: Până la 68 cm.
Distribuție: Atlanticul de Nord-Est și Madeira, spre nord, eventual către Islanda.
Preferințele alimentare sunt necunoscute, cel mai probabil animale de fund și pești osoși mici.

Rechinul brun de pisică (Apristurus brunneus)

Un rechin mic de pisici cu un cap rotund mare. Dimensiuni: până la 68 cm Culoarea caroseriei este chiar maro închis. Marginile aripilor sunt luminoase.
Distribuție: apele tropicale și temperate ale Oceanului Pacific de Est. Se găsește pe platoul continental, la adâncimi de până la 950 m. Alimente: în principal creveți și calmar.
Reproducere: femelele au un ou de 5 cm lungime.

California rechinul de ardere (cefaloscyllimn ventriosum)

Distribuit în apele de coastă de pe coasta Pacificului din Mexic și Statele Unite.
Este destul de viu colorat în culoare galben-maronie și are pete negre și dungi pe corp. Acest rechin, ajungând la o lungime de 1 m, se hrănește cu pești, uneori capturând o pradă destul de mare.
Extras din apă, rechinul californian poate înghiți aerul și își umflă puternic burta, ceea ce îi conferă un aspect foarte ciudat. Uneori rechini umflați au fost observați plutiți pe suprafața apei.

Printre membrii de adâncime ale familiei se poate observa negrii rechini felinosi (genul Apristurus), din care există aproximativ 20 de specii. Acestea sunt rechinii mici, cu o lungime mai mică de un metru, având un cap lată și aplatizat, asemănător în forma sa cu o lopată obișnuită. Toți au o culoare maro închis sau aproape negru.
Rechinii de pisică neagră se găsesc în toate oceanele. Ei trăiesc în partea de jos și sunt uneori prezenți în traule cu adâncime sau alte unelte, ridicate de la o adâncime de 600 - 1500 m.

Vizionați videoclipul: Jonnie Common - 'Shark' Official (Decembrie 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org