Păsări

Mare ciocănit punctate - Forest Nurse

  • acțiune
  • Pentru a spune
  • Pentru a recomanda

Marea ciocănitoare este o pasăre frumoasă, zgomotoasă și foarte utilă. Se poate vedea, mai precis, în parcuri, în grădini, în centurile de pădure. Păsările sălbatice care coboară de-a lungul trunchiului și o prăvălesc cu ciocul sunt ciocănitoarea, deseori numită ofițer de sănătate a pădurilor. Cum trăiește el? Ce mănâncă în timpul iernii, când nu există insecte? Cum de a face o pereche? Vă aducem la cunoștință cele mai interesante fapte despre ciocănitoarea foarte variată. Poate că unii dintre ei vă vor surprinde.

Informații generale

Fiecare specie de pasăre se distinge printr-o trăsătură unică. Vulturul chel are cuiburi uriașe, colibarul are dimensiuni mici, păunul are o coadă șic, iar ciocănitoarea mare are multe copaci. Fanii plimbărilor de pădure de dimineața devreme până la apus pot auzi caracteristica "tuk-tuk". Ciocanul lovit pe trunchi seamănă cu tamburul. De fiecare dată când durează doar 0,6 secunde, în timpul căreia pasărea are timp să facă până la 13 (conform altor date de până la 23) lovituri. Dacă auziți doar astfel de sunete, înseamnă că cei mai mari ciobănești au început o perioadă de împerechere. Când o pasăre ajunge sub coaja unui gândac, sunetele pot fi complet diferite.

Dăunătorii sunt cunoscuți de oameni timp de multe secole. Ele sunt chiar menționate în mituri și legende. Deci, această pasăre a ajutat lupul să-l hrănească pe Rem și Romulus, care au devenit fondatorii Romei.

În Europa, în perioada neolitică, a existat un cult de ciocănitoare. În secolul al III-lea î.Hr., "drummerii" de pădure erau foarte venerați de Sabine. Unul dintre genurile lor avea numele unui ciocănitoare. Prin urmare, pasărea a fost venerată și nu a rănit-o niciodată.

habitat

Pe vaste ariile Eurasiei - din Scandinavia și Peninsula Iberică în vest, până la Kuriles și Japonia în est, de la Laos la sud la Siberia de Vest în partea de nord (67 ° N. W). Această specie de ciocănitoare trăiește în Marea Britanie, pe Peninsula Kola, în Iran, în Corsica, în Sicilia și Sardinia, în China și Mongolia, în Ucraina și în alte țări europene. În Rusia, ciocănitoarea mare se găsește pe întreg teritoriul european, inclusiv în regiunea Moscovei. De asemenea, locuieste in Kamchatka, Kuriles, Sakhalin, Transcaucasia, Crimeea, Arctica si Ural.

Dăunătorii acestei specii trăiesc chiar în Africa - în regiunile nordice ale Algeriei și Tunisiei (până la poalele Marelui Atlas), pe Insulele Canare, în Maroc.

Aceste păsări se stabilesc oriunde cresc copacii de foioase sau conifere. Dacă există o alegere, ciocăneții preferă pinul, dar pot trăi printre măsline, plopi, rododendroni, stejari, aspeni, mestecați. Numai pădurile de molid întunecate care nu le plac. În astfel de păduri nu există nici un ciocănitor mare.

Această specie este mai loială omului decât altele, așadar se poate așeza în parcuri și în parcele private.

Descrierea ciupercilor mari

Vizibilă și recunoscută această pasăre face roșu "cap". Vă înșelați dacă credeți că toți ciocănitoarele "îmbrăcăminte" îl poartă. Această "coafură" de pene delicate mici, cu accidente negre abia vizibile, este caracteristică numai tinerilor indivizi de ambele sexe. La păsările adulte, în procesul de molt anual, pene negre înlocuiesc pene roșii. Bărbații de pe spatele capului sunt doar o bandă roșie. Potrivit ei, ele pot fi deosebite de femele. Ambele sexe au un subțire roșu aprins. Tot restul corpului de ciocănitoare mari este decorat cu cerneluri și pene albe. Acestea au negru cu spate albastră, superioară, coadă și partea superioară a capului. Aceleași pene de aripi de culoare pe aripi. O dungă neagră, ca o mustață, se întinde de la ciocul unui ciocănitor la gât.

Alb sau alb-maroniu într-un obraj ciocan pestriț, fruntea, burta, umerii și pene extreme. Există și pete albe pe pene.

Această pasăre are dimensiuni mici, dar nu cea mai mică. Cântărește până la 100 de grame. Lungimea corpului este de 22-27 cm, aripile sunt de până la 47. Pentru comparație, observăm că ciocanul mic cântărește până la 26 de grame, mărimea corpului poate fi de la 14 la 16 cm, iar anvergura este de până la 30. Nici experții nu pot confunda cu ușurință păsările din aceste două specii, luând ciocănitoarea mică pentru un tânăr.

Picioarele celei mari ciocănitoare sunt maro închis. Ciocul este negru, cu o strălucire de plumb, foarte puternică, în formă de daltă. Irisul majorității ciupercilor are o culoare maro, dar uneori este roșu.

Specii similare

În pădurile noastre puteți întâlni ciocănitoarea siriană, care este foarte asemănătoare cu cea bogată în varietate. În dimensiune este puțin mai mică. Deci, greutatea sa este de până la 80 de grame, iar lungimea corpului este de până la 23 cm. La prima vedere, este imposibil să distingem păsările de acest atribut. Înțelege ce ciocănitoare în fața ta, poți prin "antene", tragând din cioc. În Siria, ele sunt absente sau întrerupte pe obraji. De asemenea, reprezentanții acestei specii au pe umeri pete albe care au o formă mai picătură.

O altă specie de ciocănitoare trăiește în pădurile rusești, care este foarte asemănătoare cu cea de mare. Acest reprezentant este sprijinit în alb. Este puțin mai mare. Greutatea sa poate ajunge până la 140 de grame, iar lungimea corpului - până la 31 de cm, dar diferențele principale sunt în culori. Colțarul alb-spate este roz, spatele este alb și nu există pete albe pe umeri.

Funcții de comportament

În cazul în care caracteristica unui ciocănitoare mare de motley pentru a da în câteva cuvinte, ei vor fi ca aceasta: un individ, luminos, vizibil, foarte zgomotos. Ornitologii știu că această specie este cea mai evidentă. Păsările pot reține, se pot bucura, își pot proteja teritoriul, își pot arăta goliciunea, pentru a convinge femeia să se împerecheze. Toate acestea sunt însoțite de strigăte de frecvență și frecvență diferite. Prădătorii groși de motley exprimă emoțiile la cea mai mică provocare. Dacă nu este ocupat să zdrobească conurile, atunci strigă așa. În ornitologii lor de "vocabular" se disting "kick-ul", "cr-cr", "ki-ki" și alte sunete care nu pot fi scrise cu litere umane. Sunt de acord, este dificil să nu fiți atenți la un astfel de ticălos vociferos.

Este bine ca ciocăneții săi să iubească singurătatea. Imaginați-vă ce ar fi ca dacă ar merge la turme! Cu toate acestea, ei preferă să aibă un teritoriu individual, intrarea în care sunt închise pentru străini. În caz contrar, proprietarul începe imediat să demonstreze amenințări. Se așează în fața oaspetelui neinvitat, își învârte penele pe cap, deschide ciocul și începe să strige (probabil că sugerează că străinul pleacă). Mai mult, proprietarul site-ului începe să bată pe trunchi și să zboare peste străin. Dacă acest lucru nu merge, atunci mergeți cu aripi și cioc.

Zona de posesie a fiecărui ciocănitoare variată variază de la 2 la 25 hectare, ceea ce depinde de densitatea plantațiilor forestiere și de cantitatea de hrană.

Chiar și hrănind împreună puieții, bărbatul și femela marelui ciocănitoare produc pentru ei hrană la diferite capete ale terenului.

Puteți observa acumularea acestor ciocăni doar în timpul perioadei de invazie (păsările se adună în turme mari și se rătăcesc în căutarea unor noi teritorii).

Ce mănâncă marele ciocănitoare? Te-ai înșelat dacă crezi că e vorba doar de gândaci. Insectele constituie baza dietei sale numai într-un sezon, adică de la mijlocul primăverii până la mijlocul toamnei. În acest timp, ciocănitorii distrug gândacii de coajă, cheile de frunze, păsările, mărăcina, gândacii, furnicile, insectele crescute și zeci de alte specii de insecte. Ornitologii au găsit până la 500 de persoane diferite în stomacurile de păsări. Cu un cioc, ciocăneții fac o gaură în trunchi și cu o limbă lungă subțire scoate un gândac sau larva din ea.

Ocazional, ciocănitorii își vând melcii, pot mânca crustacee mici. Ei nu refuză din fructe, fructe de pădure, nuci.

Ciubitorii nu sunt păsări de pradă, dar, dacă apare ocazia, nu disprețuiți să distrugeți cuiburile unor păsări mai mici (țâțe, robe, cuișoare, flycatchers), consumând ouă și chiar puicuțe.

În primăvară, ciocănelii ruinează mlaștini, prăjește insecte care se târăsc nu numai pe copaci, ci și pe pământ.

În timpul iernii, trec la conuri de semințe, nuci, ghindă. Metoda de obținere a acestui produs este, de asemenea, foarte interesantă. Ciobăneții găsesc sau construiesc niște nicovale speciale, care sunt o creuzetă în trunchiul sau ramurile acrete. Acestea introduc un con în decalaj și apoi încep să o rupă cu ciocul. Fiecare ciocănitoare face pentru sine mai multe astfel de nicovale. Ornitologii le-au numerotat până la 56 de piese pe un singur loc, iar sub arborele "sala de mese" s-au adunat până la 7 mii de bucăți de conuri unite.

Există chiar și carrion în meniul de ciocănitoare foarte reperat, pe care, de asemenea, nu le evită. Această specie se poate situa în apropierea unei locuințe a unei persoane, unde se hrănesc adesea la depozitele de deșeuri, consumând deșeuri alimentare.

reproducere

Prădătorii groși sunt de obicei monogame. Pasarile devin mature sexual pana la sfarsitul primului an de viata. Jocurile lor de căsătorie durează aproape două luni - de la mijlocul lunii martie până la mijlocul lunii mai. Cu toate acestea, bărbații încep să experimenteze excitare sexuală în ianuarie. Acest lucru se manifestă prin strigătele și tamburul lor agresiv. Pentru perioada de crestere, masculul si femela combina parcelele lor individuale. După încheierea procesului de creștere a puiilor, soții se împrăștie în direcții diferite, dar în primăvară se pot converti din nou.

Îngrijirea pentru o mireasă se manifestă nu numai prin strigăte, ci și prin fluturarea cu o coadă pufată în jurul ei. De asemenea, masculii pot demonstra femelei o găuri goale. Adesea, mirele și mirele se urmăresc unul pe celălalt. În această acțiune, doamna întotdeauna predomină.

Împerecherea în curte se încheie.

Cuibul terminat poate fi folosit de multe ori, dar cel mai adesea păsările construiesc unul nou. Pe locul în care trăiește Marele Chopin, puteți găsi până la o duzină de cuiburi demarate, dar abandonate. Se pare că nodurile din portbagaj împiedică păsările să-și termine munca. În cazul în care pentru a construi o casă, alege întotdeauna un domn. De obicei, este un trunchi de copac, dar casele de ciocănitoare au fost găsite în stalpi din lemn de telegraf. Lemnul unui copac adecvat ar trebui să fie moale, dar nu putred și nu putrezit. Majoritatea ciupercilor cum ar fi aspenul. Un pin, un mesteacan, un zid, o tei poate să le placă. Mai des se construiesc goluri la o înălțime de aproximativ 8 metri, dar ornitologii își găsesc casele la o înălțime de 26 de metri și doar 30 de centimetri. Diametrul cavității este de aproximativ 12 cm, iar adâncimea cuibului este de până la 35 de locuințe. Casa cu vizier, care este o ciupercă ternă, este o opțiune ideală pentru un ciocănitor.

După ce a finalizat crearea locuinței, femelele au ouă strălucitoare albă, în cantitate de 4 până la 8 bucăți. Dimensiunile lor maxime sunt de 24x30 mm. Urcarea durează doar 10-12 zile. În tot acest timp, bărbatul îi ajută în mod activ pe soțul său, înlocuind-o adesea, iar în timpul nopții el rămâne singur în gol. Puii sunt născuți orbi, cu cap mare, aproape cheili, complet neajutorați. În primele zile sunt foarte liniștite. Părinții îi aduc mâncare la fiecare 2-3 minute. Cu o dieta atât de puternică cresc repede. În ziua următoare, își deschid ochii și după câteva zile, primele pene încep să înlocuiască fuzzul luminos pe trupurile lor.

Deja în a 10-a zi puii se îndreaptă către intrare (ieșirea din hol). Acolo așteaptă părinții care aduc mâncare. În cavitatea bucală, copiii marelui ciocănitoare petrec 20-23 de zile, după care își încearcă puterea în timpul zborului și încep să învețe cum să se hrănească pe cont propriu. În această etapă, familia este divizată. O parte din bebeluși îl urmează pe tată, iar cealaltă o urmează pe mama. Stau lângă cuib pentru încă 2-3 săptămâni. În tot acest timp, părinții se hrănesc. Apoi, fiecare ciocan tânar începe să aibă grijă de el însuși.

Dușmani și paraziți

Prădătorii groși, care reprezintă o amenințare la adresa unor păsări mici, suferă de păsări de pradă. Aceștia sunt atacați de goshawks, vrabii, uneori chiar sâni de peregrini, în cazul în care pasărea se află într-o zonă deschisă. Este chiar mai greu pentru puii care nu știu încă să zboare. Locuințele de ciocănitori deseori ruinează veverițe, ermine, martens și femei cu părul roșcat (un fel de lilieci). Un stelist obișnuit, care poate scoate ciocănitoare dintr-o locuință pregătită, poate deveni reclamant la un gol.

Nu numai creaturi mari, ci și mici, care trăiesc cu ciocănitoare. În ornitologii lor găsesc păduchi, păduchi, căpușe, purici.

Trăsături de fitness ale ciocănitului mare

Aceste păsări uimitoare în procesul de evoluție au format caracteristici caracteristice care le-au permis să-și ocupe o nișă naturală. Pentru a urca ușor pe trunchi, au gheare ascuțite. Labele lor sunt aranjate astfel încât din patru degete două să fie direcționate înainte și două în spate. Acest lucru permite ca penerele să se miște foarte repede și abil prin copaci. Nu-și întorc capul în jos.

Coada tare a ciupercilor este, de asemenea, adaptată pentru o poziție confortabilă și fiabilă pe un trunchi vertical. Când păsările stau pe ea, coada serveste drept suport.

Ciobăneții au auzul fenomenal, care le permite să prindă cel mai mic sunet de larve sau gândaci care se hrănesc în trunchi.

Limbajul lor subțire merită multă atenție. În ciocănitoare punctate, lungimea sa este de aproximativ 40 mm. La sfârșitul limbii este indicată. Pasărea îl împinge în gaură și o străpungă cu forța larvei, ca un harpoon. În plus, limba are glande speciale care secretă substanța adezivă.

Dar cel mai mare interes îl reprezintă capacitatea ciocănitoarelor de a coagula cu un cioc pe un copac, fără să deterioreze capul cel mai mic. Oamenii de stiinta au calculat ca stresul experimentat de capul pasarilor in momentul loviturii cu trunchiul cu ciocul este de aproximativ 250 de ori mai mare decat cel care apare atunci cand o racheta este lansata. Ciocănitoarea rezistă calm acestor sarcini, deoarece anatomic ciocul său este separat de craniu printr-o pernă specială de amortizare. Este o țesătură spongioasă, datorită căreia pasărea se simte grozavă, făcând găuri în trunchiuri toată ziua și desenând dăunători de pădure de acolo.

Aspectul unui ciocănitoare ciudat

Persoanele din această specie au o lungime de 23-26 centimetri, iar aripile lor sunt de 38-44 centimetri. Se cântărește ciocănitoarele mari nu mai mult de 100 de grame.

Pasărea are un penaj colorat, care îndeplinește funcția de camuflare între vegetație. Bărbații de pe spatele capului au o bandă de culoare roșu închis, în timp ce femelele nu au o astfel de bandă. Penajul coapsei este foarte dur, deoarece ciocanii folosesc coada ca suport atunci când stau în copaci.

Capul, spatele și nadhvoste în ciuperci cele mai variate sunt negru, iar gâtul și burta sunt maro deschis. Pe părțile laterale ale corpului sunt dungi ușoare. Pene de coada extremă au o culoare albă. Coada este neagră. De la cioc la piept se întinde o bandă de negru.

Ciocănitoarea reperată este importantă în ecosistem.

Habitat de ciocănitoare grozavă, obiceiuri dietetice

Ciocănitoarea mare locuiește într-o mare parte a globului și se găsește în aproape toate regiunile cu resurse forestiere abundente. Se găsește și pe Insulele Canare, pe Kamchatka și în Japonia. În cele mai multe cazuri, pasărea preferă un stil de viață sedentar, deși uneori face mici migrații în regiunile învecinate.

Pasărea nu face mari solicitări asupra habitatului, așa că este ușor să doteze locuința în taiga densă și în parcul unei metropole dens populate. Totul depinde de aprovizionarea cu alimente și condițiile climatice.

În ceea ce privește dieta, partea principală a acestuia este insectele. Chiar și elevii și copiii mici știu că ciocănitoarea este principala ordonată a florei forestiere, care distruge imense colonii de dăunători, cum ar fi:

În absența unei astfel de hrană nutritivă, pasărea nu are ocazia să mănânce nuci, fructe de padure sau ciuperci. În același timp, predominanța alimentelor vegetale sau animale depinde de sezon și de caracteristicile geografice ale zonei. Atât femeile, cât și bărbații caută hrana în anumite zone. Dacă aprovizionarea cu alimente este foarte slabă, păsările se deplasează în alte părți ale pădurii.

În dieta primăvară-vară sunt insecte diferite și larvele lor.

Printre acestea se numără:

În plus, în dieta apar adesea fluturi și furnici diferite. În unele cazuri, pasărea mănâncă mizerie și, uneori, ruinează cuiburile altor călători mici.

Se știe că ciocănitoarea mare are o dexteritate uimitoare, accentuată de 130 de ciocuri pe minut. La o asemenea viteză, nici un dăunător mic nu poate trece neobservat.

Ceea ce mănâncă cel Marele Chopin în iarna și toamnă?

Odată cu apariția unor lovituri grave la rece pasărea preferă hrana pentru plante, care conține o cantitate mare de proteine.

Delicatesele delicioase includ:

Ornitologii secretă un sistem unic de obținere a semințelor din conuricare este folosit de aproape toate tipurile de ciocănitoare. Cu toate acestea, reprezentanții marelui ciocănitoare colorat l-au adus la perfecțiunea actuală.

Pentru început, pasărea trebuie să obțină un pin, un cedru sau orice alt con, iar în ciocul său să îl deplaseze într-un loc anterior pregătit, așa-zisul nicovală. Ca dispozitiv similar, dispozitivul de prindere folosește o clemă sau o fantă în partea superioară a trunchiului.

Cu o lovitură puternică la cioc, un ciocănitoare sparge un con în bucăți și începe să acționeze conform planului, scoțând semințele mici prin îndepărtarea cojilor. Până la 50 astfel de nicovale pot fi la dispoziția unui individ adult, cu toate acestea, în funcțiune, de regulă, există doar 2-3 unități. Din acest motiv, nu fi surprins dacă vedeți o masă de conuri și balanțe sub un copac.

În ciuda prezenței multor fapte și fotografii, comportamentul ciupercilor în timpul extracției alimentelor este studiat doar cu câteva procente. Rămâne să sperăm că în viitor știința ne va spune noi secrete unice.

Când cel mai mare ciocănit punctat începe sezonul de împerechere. Caracteristici de încadrare

Ca și alte specii de păsări, reprezentanți ai familiei Dyatlov rămân foarte credincioși soților lor. Păsările sunt caracterizate de monogamie și fidelitate maritală uimitoare. Ei vor însoți o femeie până la sfârșitul vieții, protejându-i de prădători și de alte pericole care se află în pădure la fiecare pas. Pubertatea finală vine la vârsta de un an. Este important să rețineți că, după o pereche reușită, perechea poate rămâne împreună până în sezonul următor. Sau se abate pentru un timp și apoi se reconectează în primăvară.

În timpul sezonului de împerechere, păsările se comportă foarte interesante și remarcabile. Primele caracteristici caracteristice ale comportamentului se remarcă deja la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie. Bărbații fac sunete puternice, strigă și arată agresiuni speciale. Femelele rămân mai puțin active și rămân calm. În mijlocul ultimei luni de primăvară, cuplurile încep să se împerecheze.

Alegerea unui copac pentru amenajarea cuiburilor este o sarcină masculină.

Pe măsură ce utilizează următorii copaci:

Principalul lucru este că rasa era moale, dar nu era putredă.

Particularitatea ciocanului mare, care se găsește în pădurile cu frunze rare, este plantarea anuală a cuiburilor. Dacă pasărea trăiește într-o zonă de conifere, cel mai probabil se va întoarce la locul său de reședință anterior. Pasărea are o cavitate la o înălțime de 6-8 metri, făcând o gaură în portbagaj de 25-35 centimetri, cu un diametru de 10 cm.

Barbatul este angajat în lucrări de construcție și nu durează mai mult de două săptămâni. Bărbatul înlocuiește periodic bărbatul și îl ajută la construirea structurii.

Depunerea ouălor se produce în mijlocul primăveriiDe regulă, în a doua jumătate a lunii aprilie. În ambreiaj poate fi de la cinci la șapte ouă cu cochilii albe. Ouă de incubație, atât femele cât și masculi. Barbatul stă pe ele noaptea pentru a proteja cuibul de prădători. Perioada de incubație se încheie în 10-12 zile, când se naște creaturi orb, neajutorate.

Ce pericole amenință ciocănitoarea?

Se poate presupune că ciocănitoarea nu are dușmani, deoarece ciocul său puternic este o armă foarte eficientă pentru apărare și atac. Cu toate acestea, nu este cazul. Păsările de pradă din când în când atacă ciocănitoare și distrug cuiburile.

Printre acestea se numără:

Dacă acordați atenție pradă terestră, care reprezintă un pericol pentru ciocănitoare, iar apoi ar trebui să li se atribuie marten și ermine. Chiar și rozătoarele mici, cum ar fi veverița și roșcatul (un tip de lilieci), pot dăuna existenței normale a păsării. În mod repetat, ciocăneții sunt asupriți de păstorii care se stabilesc în golurile lor.

Cu toate acestea, datorită unui anumit set de caracteristici pe care ciopârșii i-au adus în procesul de adaptare lungă la mediul înconjurător, mulți prădători nu pot ajunge la cuiburi.

Principalele caracteristici ale adaptării la habitat sunt prezentate mai jos.

  • Prezența ghearelor tenace permite păsării să se țină cu încredere pe trunchi de copaci sau pe ramuri subțiri,
  • Prezența unei coadă rigidă cu un capăt ascuțit asigură o prindere fiabilă cu trunchiul, astfel încât ciocănitoarea să nu alunece în timp ce înghite cuibul,
  • Prezența unui cioc puternic și lung vă permite să străpungi efectiv coaja și să obțineți alimente,
  • O limbă foarte lungă și lipicioasă servește pentru a obține insecte din cele mai inaccesibile locuri,

Care este diferența dintre ciocănitoarea mică și cea mare?

  • Caracteristici externe. Reprezentanții speciilor mici au o dungă transversă neagră pe obraz, care este întreruptă de un punct alb în gât. Cu toate acestea, indivizii nu au un subțel roz sau roșiatic, dar au un cap roșu cu o margine neagră pe capetele lor.
  • Păsările se disting prin natura sunetelor produse. Primul tip creează o fracțiune foarte scurtă, care nu poate dura mai mult de 0,6 secunde și include de la 12 la 13 fotografii. Cu toate acestea, este foarte dificil să se facă distincția între două tipuri de această caracteristică, deoarece în realitate, fracțiunea seamănă cu un sunet solid. Cu toate acestea, vocea sa este foarte rapid pierdută și se estompează în pustie. Reprezentanții marelui ciocănit sunt capabili să facă până la 130 bătăi pe minut. Din acest motiv, sunetul produs este auzit de sute de metri. Fracțiunea de ciocănitoare mici seamănă adesea cu cântatul păsărilor cântătoare.
  • Dimensiunea unui ciocănit mic este puțin mai mică: lungimea este de 14-15 centimetri,
  • Păsările diferă în ceea ce privește caracteristicile de selecție a habitatelor. Little Woodpecker îi place să trăiască în păduri deciduoase și mixte, lângă iazuri și mlaștini. Evită coniferele întunecate.

Ciocănitoarea este un uriaș pădurar. Rolul său pentru ecosistem este foarte mare, deci nu are sens să punem întrebarea: "este această pasăre folositoare sau invers"?

Comportamentul marilor ciobănești pestriți

Prăjitorii mari colorați preferă un stil de viață singur, fiecare are propria sa zonă de furaje. Dar cu o densitate mare de păsări, aceste parcele se pot intersecta unele cu altele. În astfel de cazuri, apar conflicte, în special în timpul cuiburilor.

Crupelul mare găurit mănâncă alimente atât pentru animale, cât și pentru plante.

Ciobăneștii de un singur conflict sexual între ei, adică bărbații, nu vor deranja dacă există o femeie pe teritoriul său. În timpul confruntării, păsările se lărgesc reciproc cu aripi și ciocuri. În același timp, ele devin într-o postură amenințătoare - deschideți ușor ciocul și pene de șorț pe cap.

Chopinul mare este o pasăre care nu-și părăsește habitatul, păsările sunt sedentare și numai locuitorii din regiunile nordice în timpul unei întreruperi a puterii își pot schimba habitatul, trecând în locuri mai calde și mai hrănite.

Ascultă vocea marelui ciocănitor

Ciocănitoarele foarte colorate zboară foarte bine și urcă copacii. Cel mai adesea, ciocăneții se urcă și zboară numai atunci când trebuie să se mute la alt copac.

Spotul ciocănit în căutare de hrană.

Ciobăneții trăiesc pe diverse copaci, au ales, ambii copaci ai unei taiga, și parcurile orașelor. În acest caz, pasărea nu se teme de om și trăiește în imediata apropiere a lui.

Nutriție de ciocănitoare punctate

În timpul verii, ciocănitorii pradă diferite insecte care se găsesc în coaja copacilor. Dăunătorii verifică cu atenție fiecare slot de pe portbagaj. Păsările au un cioc lung și o limbă foarte sensibilă de până la 4 cm lungime. Cu limba limbii, pasărea este determinată de prezența insectelor, după care este scos o groapă de aproximativ 10 centimetri adâncime. Dăunătorii primesc insecte de la fisuri și cu ajutorul limbii.

Căutarea insectelor începe din partea de jos a copacului, după care cioplitorul se mișcă treptat în sus. În arborele următor, procedura se repetă din nou. Prădătorii foarte bine văzuți aleg întotdeauna copaci vechi distruși de gândaci de copaci. Din aceasta rezultă că ciocăneții sunt curățători de pădure, deoarece salvează copacii de dăunători.

Alimentele vegetale sunt, de asemenea, potrivite pentru hrana pasarilor.

În timpul iernii, ciocănitorii se hrănesc cu alimente vegetale: ghinde, nuci și semințe. Insectele în timpul iernii sunt extrem de rare. Dacă alimentele nu sunt suficiente, ciocănitoarea trebuie să-și schimbe zona de habitat. Animalele tinere nu se pot întoarce la casele lor de mai mulți ani, iar păsările vechi sunt reticente în a-și schimba stilul de viață obișnuit.

În primăvara anului, când semințele și mugurii au dispărut, iar noi insecte nu au apărut încă, ciocănitorii se hrănesc cu sapa copacilor. Ei extrag seva în mod obișnuit, dând coaja copacilor cu ciocul lor puternic.

Dușmani de ciocănitoare

Ciobăneții sunt păsări curajoase, nu se tem de prădători, dar repede zboară cu un pericol iminent. Prădătorii grozave reținuți ignoră oamenii, dacă o persoană se apropie de un copac pe care stă un ciocănitor, acesta din urmă se deplasează pur și simplu pe cealaltă parte a trunchiului. Numai în cazul în care o persoană prezintă un interes sporit pentru ciocănit, el strigă cu voce tare și zboară spre alt loc.

Dar merită remarcat faptul că ciocăneții se întâlnesc bine cu oamenii de mai multe sute de ani. Populațiile nu sunt amenințate cu dispariția, deoarece numărul de ciocănitoare mari este în mod constant ridicat.

Vizionați videoclipul: Catalin Morosanu vs Stefan Leko (Noiembrie 2019).

Загрузка...
zoo-club-org