Animale

Sable (Martes zibellinа)

Pin
Send
Share
Send
Send


Sabla este un animal mamifer care aparține familiei Cunha. Cea mai apropiată relație este maronul de pin. Unități ale reprezentanților lumii animalelor se pot lăuda cu o asemenea nobilime, o eleganță și o armonie, care are sâmbătă.

Sable (animal): descriere

Corpul masculilor atinge o lungime de 60 cm cu o greutate de 2 kg. Femelele sunt mult mai grațioase, sunt inferioare masculilor. Corpul de sâmbătă este ușor alungită, picioare scurte, prin urmare, spatele animalului este arcuit tot timpul. Picioarele sunt largi, perfect adaptate la viața terestră. Animalul are o coada foarte luxuriantă, a cărei lungime ajunge la 20 cm.

Sabla are un cap triunghiular, destul de mare. Botul este puțin cam ascuțit, încadrat de urechi mari triunghiulare.

Bogăția reală a acestui animal este blana lui groasă, groasă, care devine și mai groasă în timpul iernii, acoperind ghearele și tampoanele de labe. În vara, culoarea corpului animalului este solidă, maro închis, labe și coadă sunt puțin mai întunecate. În timpul iernii, stratul său devine mai palid. Capul iese în evidență cu o nuanță deschisă, un loc luminos apare adesea în gât, care nu este observat în timpul verii.

Datorită diferitelor opțiuni de culoare, animalul avea nume diferite: "blană" - cea mai ușoară, "cap" - negru sable și "vorotovoy" - culoare intermediară.

răspândire

Sable este un animal (fotografia este prezentată în acest articol), care trăiește în regiunea taiga din Eurasia. Cei mai mulți trăiesc în Orientul Îndepărtat și Siberia. În plus, un număr mic de animale există în Coreea, Mongolia, în nord-estul Chinei, în nordul insulei Hokkaido (Japonia).

Dacă în acest spațiu animalul a trăit în număr mare, atunci, în prezent, datorită pescuitului intensiv, gama sa a scăzut drastic. La începutul secolului al XX-lea, densitatea populației era de cel puțin 10%. Taiga de conifere este casa sablelor. Animalul nu pleacă niciodată. Se găsește în pădurile de conifere întunecate, unde cresc molidul, bradul, cedrul, unde este întunecată și umedă. Alege locuri greu accesibile, aglomerate acoperite cu pietre, mușchi, ramuri.

Modul de viață

Sable este un animal unic care duce stilul de viață nomad și sedentar. Fiara este legată de un anumit sit și rareori depășește granițele sale într-o viață. Incendiile forestiere, catastrofele naturale, lipsa alimentelor, despăduririle în masă nu pot forța decât să-și abandoneze habitatul un animal sălbatic, lucruri interesante despre viața cărora sunt date în acest articol.

Animalul de pe site-ul său are un număr mare de adăposturi temporare și câteva permanente. Acestea din urmă sunt împărțite în iarna și puii. Este caracteristic pentru sable că nu își construiește propriile case, ci folosește goluri naturale.

Alege un râu între pietre, o nișă sub răsuciri, goluri în punți sau copaci mincinoși. Iarna se îndreaptă spre cuibul de sub zăpadă. Animalul nu ascunde o gaură, ceea ce înseamnă că poate fi găsită cu ușurință pe un număr imens de piste care se convertesc într-un loc comun.

Sable este un animal aproape omnivor. Cea mai mare parte a mâncării sale sunt diferiți rozătoare, șoareci, spiriduși, călugări, căpșuni. Din când în când captează pika între pietre, uneori mănâncă veveriță. Masculii masculi pot chiar să vâneze iepurii. Pășunarii mici (adulți, pui, ouă), cocoșul negru, pottere pot deveni hrana pentru animalele de la păsări. Deși îi vânează foarte rar.

Sables care trăiesc în Orientul Îndepărtat pot mânca și pește. În timpul reproducerii, animalele ieșesc pe malurile râurilor, unde se iau pești morți. În sezonul de iarnă, atunci când este mai greu să obțineți alimente, hrana se hrănește pe carouri. Dacă o fiară mare moare, un număr mare de animale mici se hrănesc cu caria. Mai ales pentru aceasta, își aranjează adăposturile temporare în apropiere.

Sabile cu plăcere să mănânce și miere. După ce a găsit gaura albinelor, va veni la el până în momentul în care nu este complet devastat (larvele, fagurele, precum și albinele). Deși principala sa hrană este fructele și fructele. El adesea fura nucile de pin din golurile altor animale, iar în sezonul de iarnă el extrage fructe de padure de la zăpadă (lingonberries, afine, cloudberries) de sub zăpadă.

reproducere

Sable este un animal, fertilizarea și reproducerea pe care oamenii de știință au studiat-o de mult timp. Sapanele mici se nasc in primavara, in principal in aprilie, in volum de 2-5 persoane. Nașterea are loc într-unul din adăposturile special amenajate, pe care femeia le acoperă cu mușchi, lână și fân. Greutatea nou-născuților este de aproximativ 30 g, în timp ce ei sunt complet neajutorați. În luna încep să distingă diferite sunete și, de asemenea, să-și deschidă ochii.

Există mai multe subspecii de animale care diferă în habitat, blană și culoare:

Sable - un animal care este evaluat pentru blănuri foarte groase. O asemenea bogăție a animalului a adus multe probleme. Pielea lui este foarte scumpă. A devenit cunoscută sub numele de "aur moale". În consecință, aceste animale au fost vânate în mod constant. Din acest motiv, numărul acestora a scăzut semnificativ.

Din blana lui coaseți pălării, blănuri. În același timp, popoarele din Siberia nu au apreciat blănurile de sâmburi și le-au bătut schiurile. Vânătorii locali au încercat să salveze animalele. Vânătoarea pentru el a fost efectuată doar o dată la 3 ani pentru a restabili populația.

Modalități de vânătoare

Un sable este un animal care este prins sau vânat cu huskies. În ultimul caz, animalul este condus într-un copac, unde este deja împușcat. Dar, dacă sabila se ascunde în păduri, este aproape imposibil să-l expulzi de acolo. Apoi vânătorii au creat o plasă în jurul acestui loc și apoi au început să o scoată cu ajutorul unei sonde. Această metodă de vânătoare a fost numită obmet.

Mângâind sâmbătă

Trebuie remarcat faptul că sablele se împrăștie cu ușurință în domesticire. Animalul acasă seamănă cu comportamentul unei pisici. Acest animal devine foarte repede obișnuit cu proprietarul. În prezent, sablele sunt crescute în cea mai mare parte artificial, pe ferme de blană. În captivitate, un sable (animal de casă) poate trăi până la 18 ani.

Restaurarea numerelor

Păstrarea numărului de animale, au început să facă încercări de a le crește în rezervă și apoi să se reinstaleze în alte teritorii. Acest lucru sa dovedit a fi o sarcină dificilă, deoarece la început a fost dificil de a obține descendenți. Era necesar să studiezi obiceiurile animalului, făcând mult efort pentru asta.

Când se planifică reintroducerea animalului, este necesar să se studieze cu atenție teritoriul eliberării sale, precum și să se verifice dacă el a trăit acolo înainte. O mare importanță este schimbarea peisajului (incendii, defrișări). După repetarea acestui site, este necesar să oprim pescuitul de ceva timp.

Pentru a determina teritoriul, o importanță decisivă este prezența unei baze alimentare, a locurilor de cuibărit, a concurenților de animale și a prădătorilor.

Sâmburi de reproducere în captivitate

Unele dificultăți apar atunci când cresc animalele la domiciliu. Sambala este un animal mobil, prin urmare, o zonă mare este necesară pentru activitatea sa vitală. Cusca trebuie să fie echipată în mod special: pentru a asigura o siguranță sigură, spațiu suficient, ferestre pentru a fi strânse cu o rețea metalică. Animalul este foarte inteligent, poate deschide blocarea fără dificultate. Ca să nu se plictisească, poți oferi jucării din plastic, deoarece animalul iubește să joace.

Descrierea Sable

Datorită blănii frumoase, durabile și destul de scumpe, sable a primit al doilea nume - "regele blănii sălbatice" sau "aurul moale". Oamenii de știință se remarcă despre șaptesprezece soiuri de sable, cu culori diferite și calitatea lânii, precum și dimensiunile. Cele mai valoroase sunt speciile Barguzinsky (Marthes zibellina rynsers), adesea găsite în estul liniei de coastă Baikal.

Acest lucru este interesant! În mediul natural, natural există o sable albă, care este un reprezentant foarte rar al familiei Cunha și trăiește în condiții de taiga impasibilă.

Sable-Barguzin diferă de culoarea neagră a pielii, precum și de blana moale și matasoasă. Cele mai luminoase subspecii cu blană grosieră și scurtă sunt prezentate:

  • Subspeciile subsahale (Mārtes zibellinä sahaininsis),
  • Subspecii Yenisei (Martes zibellinа yеnisеjеnsis),
  • Subspecii Sayan (Marthes zibellinа sajаnеnsis).

Yakut sable (Mārtes zibelliná jakutensis) și subspecii Kamchatka (Mārtes zibelliná kamtshadalisa) nu au nici o blană mai puțin valoroasă.

apariție

Lungimea maximă a corpului adultului nu depășește 55-56 cm, cu o lungime de coadă de până la 19-20 cm. Greutatea corporală a masculilor variază între 0,88-1,8 kg, iar femelele nu depășesc 0,70-1,56 kg.

Culoarea pielii sable este foarte schimbabilă și toate variațiile sale sunt caracterizate de nume speciale:

  • "Head" - aceasta este cea mai întunecată culoare aproape negru,
  • "Fur" este o culoare interesantă de culoare foarte deschisă, galben-nisipoasă sau nuanțe galben pal.

Acest lucru este interesant! Trebuie remarcat faptul că bărbații de sâmbi sunt semnificativ mai mari decât femelele, aproximativ o zecime din greutatea corporală totală.

Printre altele, există mai multe culori intermediare, printre care și "vorotovoy", în care tonurile de culoare maro sunt combinate cu succes cu prezența unei curele întunecate în spate, precum și a unor părți mai ușoare și un loc mare și luminos în gât. Predator cu un bot în formă de pană și subțire, are formă triunghiulară, precum și labe mici. Coada este scurtă și acoperită cu blană pufoasă și moale. În timpul iernii, stratul acoperă tampoanele pentru labe, precum și ghearele. Vărsarea la animal se face o dată pe an.

speranţa de viață

În captivitate sable este păstrat în medie, timp de până la cincisprezece ani. În natură, un astfel de mamifer dărâmător poate trăi timp de aproximativ șapte până la opt ani, din cauza multor factori externi negativi, a lipsei de prevenire a celor mai frecvente boli letale, precum și a riscului de a se întâlni cu mulți prădători.

Habitat, habitate

În prezent, sablele sălbatice se găsesc adesea în întreaga zonă taiga a țării noastre, de la Urali și până la zona de coastă a Oceanului Pacific, mai aproape de nord și până la limitele celei mai comune vegetații forestiere. Mamifarul predator preferă să locuiască în zonele întunecate de conifere și îngrămădite ale taigii, dar mai ales cedrachi le place în mod deosebit.

Acest lucru este interesant! În cazul în care zonele de munte din Taiga, precum și copacii de cedru și de mesteacăn, tundra de pădure, tundra pădurilor și vânturile superioare ale râurilor de munte sunt naturale să se sature, atunci animalele predate evită așezarea în vârfurile muntoase goale.

De asemenea, animalul este destul de des găsit în Japonia, în zona insulei Hokkaido. Astăzi, în regiunile din estul Uralului, se găsește periodic forma hibridă de sable cu marten, numită "kidus".

Stabilitate rațională

Cele mai multe vânători sălbatice pe suprafața pământului. Adulții și animalele experimentate petrec mai puțin timp în căutarea hranei pentru animale, în comparație cu animalele tinere. Principalele, cele mai importante pentru alimentele sate sunt prezentate:

  • mamiferele mici, inclusiv voile și reversii, șoareci și pikas, veverițe și iepuri de câmp, căprioare și molare,
  • păsări, inclusiv cocoșul de lemn și prepelița albă, cocoșul și trecătorii, precum și ouăle,
  • insecte, inclusiv albine și larvele lor,
  • nuci de pin,
  • fructe de padure, inclusiv rowan și afine, lingonberry și afine, cireșe de păsări și coacăze, trandafir sălbatic și nori,
  • plante sub formă de rozmarin sălbatic,
  • carie variată,
  • albina de albine.

În ciuda faptului că satul urcă foarte bine copacii, un astfel de animal poate sări de la un copac la altul numai dacă există ramuri strânse de copaci, de aceea plantele alimentare sunt limitate.

Inamici naturali

În mod excepțional, de dragul mâncării lor, nici o pasăre de pradă, nici o pradă de animale pe sâmbătă. Cu toate acestea, mamiferul are o pereche de concurenți alimentari, care sunt reprezentați de o ermină și o coloană. Ei, împreună cu sâmburii, mănâncă tot felul de rozătoare asemănătoare mouse-ului și pot, de asemenea, lupta pentru pradă.

Cel mai riscant grup printre sateliți sunt cei mai tineri indivizi, precum și animale foarte vechi care au pierdut viteza în timpul mișcării. Un mamifer slăbit poate deveni o victimă a oricărui pradator mare. Tinerii sateliți sunt deseori exterminați de vulturi și șoimi, precum și de bufnițe și de alte păsări mari de pradă.

Populația și statutul speciilor

În secolul al XIX-lea, sateliții locuiau în masă în teritorii din Oceanul Pacific și până în Scandinavia, dar astăzi în țările europene astfel de animale purtătoare de blănuri aproape că niciodată nu apar. Datorită pescuitului prea intens în ultimul secol, numărul total și intervalul de sable au scăzut semnificativ. Rezultatul exterminării ruinare a fost statutul - "este pe punctul de a dispărea".

Pentru a păstra numărul de animale de blană sălbatice, au fost luate măsuri speciale de conservare, inclusiv reproducerea sateliților în rezervați și reinstalarea în teritoriile originale. Până în prezent, situația populației saturate în multe zone ale țării noastre, inclusiv regiunea Troitsko-Pechora, nu provoacă îngrijorări serioase. În 1970, populația număra aproximativ 200 de mii de indivizi, astfel că sablele era inclus în Cartea Roșie Internațională (IUCN).

Acest lucru este interesant! În ultimii cincizeci de ani, sablele s-au stabilit cu succes pentru o bandă de păduri de conifere întunecate de aproape 80 de kilometri, situată aproape de gama Ural, iar pescuitul prădătorului se desfășoară în cantități suficiente fără sprijin economic de stat.

Cu toate acestea, pentru a optimiza în mod eficient extracția de sâmburi, sa decis reorientarea persistentă a vânătorilor la performanța autocopiului speciilor de masă de blană sălbatică. De asemenea, este foarte importantă necesitatea de a reglementa producția în sezonul în care nu există o migrație a unui animal comercial valoros, ceea ce va permite conservarea sâmburilor pe locurile de vânătoare.

Aspectul de sable în vara și iarna

"Regele blănurilor sălbatice" se referă la familia Kunih și atinge media pentru animalele din acest grup de mărimi - despre o pisică. Lungimea corpului masculului poate ajunge la 50-50 cm cu coada, greutatea - un kilogram și jumătate. Ca și în întreaga familie, sablele se caracterizează prin picioare scurte, un corp flexibil, un cap în formă de pană și urechi rotunjite. De la cea mai apropiată rudă - marten - fiara se distinge prin mai multe semne:

  • lipsa unui spot gălbui gălbui, dar un cap mai ușor în comparație cu corpul,
  • tendința de a se stabili și de a găsi alimente nu pe copaci, ci pe teren,
  • blănuri saturate de blană cu un luciu caracteristic.

Haina de vară din sâmbătă este mai întunecată, dar nu atât de groasă încât să fie de interes pentru vânător. Până la jumătatea lunii octombrie, animalul se varsă complet - în acest moment apare blana de mătase faimoasă, cu o nuanță albăstrui. Pentru iarnă, lâna acoperă chiar labele labei și ghearele sămblate, deoarece trebuie să călătorească în zăpada rece.

Atenție! Atunci când țineți o sămânță în casă, rețineți că în întuneric fiara este mereu în mișcare - este mai bine să plasați puiul într-o cameră separată.

Taiga - casa și masa unui gazdă pufos

Habitatul natural al sablei este zona taiga Eurasiei, de la Urali până la Orientul Îndepărtat. Cel mai des trăiește în cedru matur. În nord și sud, fiara nu depășește limitele pădurii, dar în partea montană a Siberiei se ridică adesea spre centura holtz, unde este atrasă de semințele de coacere a lemnei de cedru.

Sambul preferă să trăiască într-o pădure de conifere întunecată, în timp ce cu atât mai mult este o frânare de vânt, un copac mort, o cremă groasă. El se hrănește cu ceea ce găsește pe pământ:

  • rozătoare,
  • chipmunks și picas,
  • carrionul și peștele mărit
  • fructe, fructe de padure, nuci de pin, chiar si miere.

În timpul iernii, sablele câștigă un avantaj valoros în vânătoarea de zăpadă. Când se plimba, el, ca majoritatea nevăstuicilor, nu se bazează pe degete, ci pe întreg piciorul. Părul crescând pentru iarnă, piciorul devine mai larg - berea rulează ca un schi. El poate face mișcările sale sub zăpadă timp de câteva săptămâni fără să meargă în sus. În acest moment, el vâna cu bucurie grouse și cocoș negru, care se ascund în găurile cu zăpadă din frig.

Pe teritoriul său de vânătoare, animalul are mai multe adăposturi în care se așteaptă vreme rea sau se odihnește după o vânătoare. El însuși nu scapă niciodată o gaură, casa pentru el este o creuzetă în pietre, o cavitate de rădăcini inversate, un gol gol.

Sable în Siberia și Canada

În trecut, gama sable a fost mult mai largă și chiar a ajuns în Scandinavia. Cu toate acestea, comercianții ruși au vândut "aurul moale" Europei și Imperiului Otoman în număr atât de mare încât până în secolul al XVI-lea au împins fiața înapoi în Ural. Vânătorii și comercianții l-au urmat spre est. Populația indigenă a fost asediat cu "yasak": până la 12 piei per persoană pe an. Rusia a vândut în străinătate până la 80 mii de piei pe an.

Datorită supraexploatării, gama fiarei a scăzut drastic. La începutul secolului al XX-lea, el a constat din mai multe insule pe harta Siberiei. O interzicere completă a vânătorii și, ulterior, acordarea de licențe stricte și crearea de rezerve saturale au permis animalului să reaploace taiga rusă. În plus față de Siberia, un iubitor pufos de carne și nuci de pin trăiește în nordul Mongoliei, în Coreea de Sud, Japonia și în unele părți ale Chinei.

În pădurile de molid dense din Canada există o sable americană - o specie cu blană mai puțin valoroasă. Este mai mare decât Siberia și este predispus la un stil de viață lemnos, motiv pentru care este adesea confundat cu marten.

В Западной Сибири соболь и куница иногда скрещиваются. Их потомок называется «кидус» и выглядит как нечто среднее между обоими животными. Самки кидусов сохраняют плодовитость и при спаривании с самцами соболя или куницы способны принести потомство.

Din cauza blănii sale extraordinare, sablele aproape au părăsit fauna Rusiei. Cu toate acestea, prudența naturală și capacitatea de a se adapta la noile condiții au salvat viața sa. După ce și-a pierdut aproape toată gama, fiara minunată a stabilit încă o dată Siberia și se simte minunat în ea.

Unde trăiește sâmbătă

Pentru sable, principalul habitat este taiga de conifere. Sable preferă copaci de brad, molid și cedru, dintre care așa-numita taiga neagră - cea umedă - se formează de obicei predominant. Într-o mai mare măsură este plină de vânturi și este îngroșată de mușchi.

De obicei, sable se instalează în cedru și în cursurile superioare de munte. Dar se poate așeza și aproape de pământ - în pădurile de lemn de elfine, pe plăcuțe de pietre. În cazuri rare, buzunarul îngrămădit în cavitatea unui copac coroane.

Ce mănâncă sate

După cum sa menționat deja, satul este un prădător. Bazele alimentării sale sunt rozătoarele. Dieta sa include pikas și, în principal, un volei roșu (și în partea de sud un volei roșu-gri). Ele sunt atribuite înțelesul primar. De asemenea, sable poate ataca iepure sau veveriță. Sable distruge câțiva milioane de veverițe în regiune într-un an. El mănâncă și păsări, cum ar fi: cocoșul de căpșuni sau, de exemplu, cocoșul de lemn. În primăvara vânătorii de pește pentru reproducere. Pentru vânătoare, de obicei alege noapte sau seară, dar poate merge în căutarea prada în timpul zilei.

Dar, pe lângă alimentația animalelor, sablele nu se opune gustului și alimentelor vegetale. Îi place: nuci de pin, afine, afine, trandafir sălbatic. Poate să mănânce cireș sau coacăze.

Sable. Sable în rezervă "Stâlpi Krasnoyarsk". Sable în rezervă "Stâlpi Krasnoyarsk". Sable în rezervă "Stâlpi Krasnoyarsk".

Vizionați videoclipul: Sable Martes zibellina (Decembrie 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org