Păsări

Cine este o pasăre atât de mare și cum arată?

Tits - acesta este un gen de păsări aparținând ordinii trecătorilor și familiei de țâțe. Cea mai faimoasă specie este cea mai mare specie care trăiește în întreaga Europă, în Orientul Mijlociu, Asia Centrală și de Nord, precum și în unele zone din Africa de Nord. În natură sălbatică, țâțe se găsesc în pădurile foioase și mixte, în pajiști, pe marginile pădurilor, în largul coastelor corpurilor de apă.

De regulă, țâțele sunt păsări care nu migrează. Prin urmare, majoritatea nu migrează nicăieri din zonele reci, hibernând alături de o persoană. Dacă vorbim despre clasificarea zoologică a acestor păsări, până în 2005, speciile de țâțe au constat în structura sa de mai multe subspecii diferite. Cu toate acestea, studiile ADN-ului au arătat că unele dintre aceste subspecii sunt semnificativ diferite de sâni mari. De aceea au fost izolate în specii separate. În ceea ce privește puiul mare, această specie de păsări rămâne cea mai mare și mai numeroasă din întreaga lume, în special pe teritoriul Rusiei.

Ce arata un tip?

Din moment ce marele tată este cel mai comun reprezentant al acestui gen de păsări, o mai bună cunoaștere a acestor păsări trebuie continuată tocmai prin exemplul său. Marele cocos iese în evidență cu capul și gâtul negru, obrajii albi, lovind ochiul. În partea de sus a acestor păsări are o nuanță de măsline, iar fundul este galben. În principiu, colorarea penajului acestor creaturi variază într-o oarecare măsură în funcție de numeroasele lor subspecii.

Ce mănâncă prăjituri?

Vara, aceste păsări se hrănesc cu insecte. În timpul iernii, meniul lor are o gamă mai largă: de exemplu, marele pisic mănâncă cu plăcere bâtele care dorm pe hibernare, trecând treptat la ele. În plus, în timpul iernii, țâțele trec la alimente plante, mănâncă rowan și alte fructe de pădure, precum și se bucură de semințe de la alimentatoare.

Stilul de viata al tatalui

Când primăvara își revendică drepturile, în pădure, parcuri, grădini și grădini de bucătărie se aude țâțe. Aceste sunete sunt făcute de bărbați. Faptul este că primăvara este timpul pentru întâlnirea și aranjarea casei tale. Cladirea Nest este facuta doar de femele. Este curios că țâțele mari nu se obosesc cu o mare selecție de site-uri de cuibărit. Ca și păstorii, aceste păsări își pot construi casele în țevi de fier, în crăpături de stâncă și în pereți de case abandonate. Sânii se bucură să ocupe casele de păsări abandonate.

Ei își așază cuibul cu straturi de mușchi și lână. După un timp, s-au născut până la 10 pui. Tinerii tineri își părăsesc casa părintească la 20 de zile de la naștere. De ceva timp, părinții lor se ocupă de ei și apoi îi trimit pe ei înșiși. După cum sa menționat mai sus, majoritatea absolută a titsurilor sunt păsări care nu au migrat. Cu toate acestea, în căutarea hranei în timpul iernii, se adună în turme și zboară din loc în loc. Țigani mari stau acolo unde sunt cele mai multe alimente.

Tit - o pasăre utilă!

Aceste creaturi cu pene oferă o favoare indispensabilă parcurilor, pădurilor și grădinilor. În timpul zilei, mănâncă un număr de insecte egale cu greutatea proprie. De aceea, oamenii trebuie să hrănească aceste păsări în timpul iernii. Păsări prietenoase de țâțe, care vizitează voluntar hrănitorii, hrănindu-se cu semințe de floarea-soarelui, untură nesărată, cremă de lapte.

Ce arata un mare cui.

Capul negru și gâtul, obrajii albi, vârful măslinului și fundul galben - descrierea standard a țâțurilor. Unii membri ai acestei familii au o culoare mai strălucitoare, alții mai palizi. Pântecul galben strălucitor și nuanța albastră a aripilor și coamei fac ca pasărea să fie destul de vizibilă.
Titmouse-ul se hrănește cu nevertebrate mici (gândaci, păianjeni, muște, țânțari, mlaștini, fluturi, albine, gândaci, libelule și greieri) și este un fel de asistentă forestieră, distrugând diverse dăunători. De asemenea, mănâncă semințe și fructe de plante, mai ales în timpul iernii. Titul nu face stocuri pentru iarnă, astfel încât în ​​timpul iernii nu trece prin hrana pentru animale și există chiar carrion și aproape orice alimente de la alimentatoare. În același timp, țâțele se adună în grupuri mici, în roaming și în căutare de hrană.

Un tit poate face aproximativ patruzeci de variații de sunete și alternativ diferite în ritm și timbr, înălțime și număr de silabe și sunete de variante de cântece. Masculii cântă din ce în ce mai multe femei. Este interesant să urmăriți comunicarea cântecului unei perechi de țâțe.

În cazul în care marele tit trăiește și ierni.

Păsările se găsesc practic în orice loc al planetei noastre. Ea locuiește în Europa peste tot, cu excepția Islandei, în est și în Asia și în țările din Africa și pe teritoriul Rusiei, cu excepția Peninsulei Kola. Titul este o pasăre sedentară și rar râde. Alege un loc pentru a trăi într-o zonă împădurită lângă apă. Titmouse-ul poate trăi în orice condiții climatice și practic nu migrează niciodată, rămânând să petreacă iarna într-un loc stabilit. Acesta se găsește în marile orașe din piețe, grădini și parcuri, la marginea câmpiilor, lângă plantații și plantațiile de măslini.

Recent, s-au remarcat două subspecii complet diferite ale titului mare: titul gri care trăiește în Asia de Sud și țesutul estic din partea estică a Asiei.

Fotografii de țâțe mari în sălbăticie:

Foto. Băieți mari de tit.

Foto. Pui mare pe ouă.

Foto. Tit și descendenții ei. Piesele de pui.

Filmul video cum ar fi un tit în grabă pentru a construi un cuib

Video: "Tit - o luptă mare"

Un alt film despre titmouse - o luptă lângă iazul de iarnă din afara ferestrei

Și încă un videoclip din viața unui tit: "Titul se odihnește"

Descrierea tibiei

Cuvântul "tit" a fost format din denumirea "albastru", de aceea este direct legat de culoarea păsării azur păsări (Cyanistes caeruleus), care anterior aparținea genului de țâțe. Multe specii care anterior au aparținut unor țâțe reale au fost mutate în categoria celorlalte genuri: Sittiparus, Machlolophus, Periarus, Melaniparus, Pseudopodoces, Gaiček (Roecil) și balene azure (Syanestes).

apariție

Subtipurile familiei Sinitsiy sunt: ​​țâțe lungi și țipate. În lumea de astăzi există mai mult de o sută de specii de păsări cunoscute și destul de bine studiate aparținând acestui gen, dar acum numai păsările care sunt incluse în familia tit sunt considerate țâțe reale. Reprezentanții speciei Gray-tit sunt caracterizați de o bandă neagră largă de-a lungul abdomenului, precum și de absența unui smoc. Diferența principală a speciei este culoarea gri a spatelui, capacul negru, pete albe pe obraji și pieptul ușor. Pântecul este alb, cu prezența unei benzi negre centrale.

Acest lucru este interesant! Coada este cenușă, iar pene de coadă de pe coadă sunt negre. Subțire este, de asemenea, negru în partea centrală și are o culoare albă caracteristică pe laterale.

Puiul mare este o pasăre mobilă, destul de ciudată, cu un corp de 13-17 cm lungime, cu o greutate medie de 14-21 g și o anvergură a aripilor de cel mult 22-26 cm. Vederea se deosebește de un gât negru și de cap și de asemenea are ochii sunt obrajii albi, partea verde a măslinului, partea superioară și cea gălbuie. Numeroase subspecii ale acestei specii diferă în urma unor variații foarte vizibile în culoarea penajului.

Caracterul și modul de viață

Răpitorul rău este incredibil de dificil să se ascundă sau să fie în același loc de mult timp. O astfel de pasăre este obișnuită cu o mișcare constantă, dar este complet nenexabila din punct de vedere al creaturii cu pene în habitate. Printre altele, sânii nu au rivali în dexteritate, mobilitate și curiozitate, și datorită picioarelor tenace și foarte puternice, o astfel de pasăre mică este capabilă să efectueze multe trucuri, inclusiv tot felul de răsturnări.

Datorită labei bine dezvoltate, titusele supraviețuiesc chiar și în condiții nefavorabile, fiind la o distanță mare de cuibul lor. Atașarea ghearelor la suprafața ramurii, pasărea coboară rapid, devenind asemănătoare înfățișării cu o bucată mică și foarte pufoasă. Este această caracteristică care o salvează în timpul prea multor iernii reci. Stilul de viață al tuturor țâșnilor albastre, mai ales sedentari, dar potrivit specialiștilor, unele specii tind să rătăcească din când în când.

Cu toate acestea, fiecare tip de țânțari posedă doar propriile caracteristici inerente, cele mai caracteristice, iar calitățile care unesc toți reprezentanții genului sunt un penis frumos și memorabil, un comportament incredibil de rău și pur și simplu interesant cu zgomotul său, cântând cu voce tare.

Procesul de molling la păsările acestei specii în condiții naturale are loc numai o dată la douăsprezece luni.

Acest lucru este interesant! Peștele gri este de obicei observat în perechi, dar uneori aceste păsări sunt combinate în mici grupuri intraspecifice sau cu alte specii de păsări. Așa-numitele efective mixte sunt mai productive în căutarea hranei în sezonul foamei.

Prin natura lor, absolut tot felul de țâțe aparțin categoriei celor mai reali tehnici ai naturii. Persoanele adulte distrug în mod activ un număr mare de multe insecte dăunătoare, salvând astfel plantațiile verzi de la moarte. De exemplu, o familie de țâțe care să-și hrănească propria persoană, născută copiilor, trebuie să elibereze mai mult de patru duzini de dăunători. Pentru a comunica sânii de păsări între ei, se utilizează un tweet special "scârțâit", care seamănă cu mult de sunetele voce și melodioase "albastru-albastru-albastru".

Câți țâțe trăiesc

Viața în condiții naturale este foarte scurtă și, de regulă, este de numai trei ani. Când este ținut în captivitate, Marele Tit este în stare să trăiască până la cincisprezece ani. Cu toate acestea, speranța de viață globală a unui astfel de animal neobișnuit cu pene direct depinde de mulți factori, inclusiv de respectarea regimului de întreținere și de hrană.

Dimorfismul sexual

Femelele din țesut gri au benzi mai înguste și mai slabe pe abdomen.. Femelele marelui cast au o asemănare foarte asemănătoare cu cea a bărbaților, dar în general au o colorare ușoară a penajului, astfel încât tonurile negre din cap și din piept sunt de culoare închisă, iar gulerul și banda neagră pe burtă sunt oarecum mai subțiri și pot fi întrerupte .

Tipuri de țâțe

Conform datelor furnizate de fundația Uniunii Internaționale a Ornitologilor, genul Parus include patru tipuri:

  • Argintiu gri (Parus cinereus) - vedere, inclusiv mai multe subspecii, care cu ceva timp în urmă aparțineau speciei Great Tit (Рар major),
  • capră de sârmă ghimpatăsau Big tit (Parus major) - cele mai numeroase și mai numeroase specii,
  • estsau Titul japonez (Parus minore) - vedere reprezentată de mai multe subspecii care nu se disting prin amestecare sau hibridizare frecventă,
  • Suprafata cu fundul verde (Parus monticolus).

Până de curând, specia orientală sau japoneză Tit a fost clasificată ca un subspecii Marelui Tit, dar datorită eforturilor cercetătorilor ruși a fost posibil să se stabilească faptul că aceste două specii pur și simplu coexistă cu succes.

Habitat, habitate

Titul gri este reprezentat de treisprezece subspecii:

  • R.C. ambiguu - locuitorul peninsulei Malacca și insula Sumatra,
  • P.C. Saschmirensis cu un loc gri pe spatele capului său - un locuitor din nord-estul Afganistanului, nordul Pakistanului și nord-vestul Indiei,
  • P.C. sinereus Vieillot este un subspeciet nominativ care trăiește pe teritoriul insulei Java și pe insulele Sunda Small,
  • P.C. desolorans Koelz - locuitorul nord-est al Afganistanului și nord-vestul Pakistanului,
  • P.C. hainanus E.J.O. Nartert este locuitor al insulei Hainan,
  • P.C. Intermedia Zarudny - locuitorul nord-est al Iranului și nord-vestul Turkmenistanului,
  • P.C. mahrmattt E.J.O. Nartert este un denizen din nord-vestul Indiei și insula Sri Lanka,
  • P.C. planorum E.J.O. Nartert este un locuitor din nordul Indiei, Nepal, Bhutan, Bangladesh, partea centrală și vestul Myanmarului,
  • P.C. sarawacensis Slater - locuitor al insulei Kalimantan,
  • P.C. sturaye Koelz - locuitorul din vest, partea centrală și nord-estul Indiei,
  • P.C. temrlum Meyer de Sshauens mai mult - locuitorul părții centrale și vestul Thailandei, la sud de Indochina,
  • P.C. vauriei Riplay este un rezident din nord-estul Indiei,
  • P.C. Ziarats Wh Whistler este un locuitor din Afganistanul central și sud, Pakistanul de Vest.

Marele Tit este locuitor al întregului teritoriu al Orientului Mijlociu și al Europei, se află în Asia de Nord și Centrală, locuiește în unele zone din Africa de Nord. Cincisprezece subspecii de mare tit aveau un habitat oarecum diferit:

  • P.m. harhródite este un rezident al sudului Italiei, al sudului Greciei, al insulelor din Marea Egee și al Ciprului,
  • P.m. blanfordi - locuitorul nordului Irakului, nordul, nordul părții centrale și partea sud-vestică a Iranului,
  • P.m. bokharasis - locuitorul teritoriului Turkmenistanului, nordul Afganistanului, sudul părții centrale din Kazahstan și Uzbekistan,
  • P.m. sorsus - locuitor al teritoriului Portugaliei, sudului Spaniei și Corsicii,
  • P.m. Eski este rezident al teritoriilor Sardiniei,
  • P.m. exsus - locuitor din Africa de nord-vest, de pe teritoriul părții vestică a Marocului până în partea de nord-vest a Tunisiei,
  • P.m. ferghansis - locuitor din Tadjikistan, Kârgâzstan și vestul Chinei,
  • P.m. karustini - locuitor din sud-estul Kazahstanului sau din Altau Dzungarian, extremitatea nord-vestică a Chinei și Mongoliei, Transbaikalia, partea superioară a râurilor Amur și Primorye, partea de nord până la coasta Mării Okhotsk,
  • P.m. karelini - locuitorul din sud-estul Azerbaidjanului și nord-vestul Iranului,
  • P.m. majór - un locuitor tipic din Europa continentală, nord și est de partea centrală, iar nordul Spaniei, Balcani și nordul Italiei, Siberia, est la Baikal și sud la Munții Altai, estul și nordul Kazahstanului se află în Asia Mică, ha Caucazul și Azerbaidjanul, cu excepția părții de sud-est,
  • P.m. mallorsae - locuitor al Insulelor Baleare,
  • P.m. newtoni - locuitorul teritoriului Insulelor Britanice, Olandei și Belgiei, precum și partea nord-vestică a Franței,
  • P.m. niethammeri - locuitorul teritoriilor Cretei,
  • P.m. terraesanctae - locuitor al Libanului, Siriei, Israelului, Iordaniei și Egiptului de nord-est,
  • P.m. Turcia - locuitorul din sud-estul Kazahstanului și din sud-vestul Mongoliei.

În sălbăticie, reprezentanții speciilor se găsesc într-o varietate de zone forestiere, cel mai adesea în zonele cele mai deschise și pe margini, se stabilesc și de-a lungul malurilor corpurilor naturale de apă.

Titul oriental sau japonez este reprezentat de nouă subspecii:

  • P.m. amaminiensis - locuitorul din nordul insulelor Ryukyu,
  • P.m. mmmmtus - locuitorul din sudul Chinei și nordul Vietnamului,
  • P.m. dagletensis - un rezident al insulei Ullyndo lângă Coreea,
  • P.m. kagoshimae - locuitor din sudul insulelor Kyushu și Goto,
  • P.m. minór - locuitor din estul Siberiei, sudul Sahalin, estul și nord-estul Chinei, Coreea și Japonia,
  • P.m. nigrilrisis - locuitor al sudului Insulelor Ryukyu,
  • P.m. nubișlus - locuitorul estului Myanmarului, la nord de Thailanda și la nord-vest de Indochina,
  • P.m. Okinawae - locuitor al centrului insulelor Ryukyu,
  • P.m. tibetanus - locuitorul din sud-estul Tibetului, sud-vestul și sudul părții centrale a Chinei, la nord de Myanmar.

Acvariul înverzit în Bangladesh și Bhutan, în China și India, locuiește și în Nepal, Pakistan, Thailanda și Vietnam. Habitatele naturale ale acestei specii sunt pădurile boreale și zonele forestiere în latitudini temperate, subtropice și păduri tropicale joase.

Tit dieta

În perioada de reproducere activă, țâțurile se hrănesc cu nevertebrate mici, precum și cu larvele lor. Fetițele cu pietre distrug o mare varietate de dăunători de pădure. Cu toate acestea, baza rației de hrănire a oricărui animal în această perioadă este cel mai adesea reprezentată:

  • piese de fluture,
  • păianjeni,
  • cireși și alte bug-uri,
  • Diptera insecte, inclusiv muște, țânțari și negri,
  • hemiptera ființe vii, inclusiv ploaie.

De asemenea, țâțe sunt folosite în gândacii de mâncare, orthoptera sub formă de lăcuste și greieri, mici libelule, retinoptere, earwigs, furnici, căpușe și millipedes. Păsările adulte sunt destul de capabile să mănânce albine, din care se îndepărtează deja intestinele.. Odată cu debutul primăverii, sânii pot vâna pentru o astfel de pradă, ca lilieci pitici, care, după ce părăsesc hibernarea, rămân încă inactivi și destul de accesibili pentru păsări. Nestlings sunt hrănite, de regulă, de omizi de toate tipurile de fluturi, a căror lungime a corpului nu este mai mare de 10 mm.

În toamna și iarna, rolul diverselor furaje vegetale, inclusiv semințele de căpșuni și fagul european, crește considerabil în dieta țânțarilor. Păsările se hrănesc în câmpurile și suprafețele de orz de porumb, secară, ovăz și grâu.

Păsările care trăiesc pe teritoriul nord-vestic al Rusiei adesea se hrănesc cu fructele și semințele unor plante cele mai comune:

  • mâncat și pini
  • Maple și Linden,
  • liliac,
  • mesteacanii
  • cal negru,
  • Galeopsis,
  • brusture,
  • roșu elderberry
  • irgi,
  • Rowan,
  • afine,
  • cânepă și floarea-soarelui.

Principala diferență dintre sâni mari și alte specii din acest gen, inclusiv tit, și tit, este lipsa de rezerve proprii pentru iarna. O astfel de pasăre inteligentă și foarte mobilă este capabilă să găsească cu pricepere produse alimentare care au fost colectate și ascunse în cădere de alte păsări. Potrivit experților, uneori reprezentanții speciei Great Tit pot mânca carouri diferite.

Pentru a se hrăni cu sine, țâțe adesea vizitează hrănitorii de păsări din orașe și parcuri, unde se hrănesc cu semințe de floarea-soarelui, resturi de mâncare și prăjituri de pâine, precum și unt și bucăți de untură nesărată. Furajul este produs, de asemenea, în coroane de copac, de regulă, pe nivelurile inferioare ale plantelor și în frunzișul de subproduse sau arbuști.

Acest lucru este interesant! Именно у большой синицы среди всех воробьиных имеется самый большой список объектов для охоты, а убив чечётку, обыкновенную овсянку, мухоловку-пеструшку, желтоголового королька или летучую мышь, пернатый хищник легко выклёвывает у них мозг.

Плоды, обладающие слишком твёрдой скорлупой, включая орехи, предварительно разбиваются клювом. Большим синицам присуще хищничество. Представители данного вида хорошо известны, как постоянные и типичные падальщики, кормящиеся на тушах разных копытных млекопитающих.

Reproducere și descendenți

În țara noastră, Bolșaki, care sunt păsări monogame și au spart perechi, încep să creeze împreună și activ un cuib împreună. Reprezentanții Nestlings din această specie sunt, de asemenea, ridicați împreună. Păsările preferă să cuibărească în locuri cu păduri decidute rare, de-a lungul malurilor fluviale, în zonele de parc și în grădini. Zonele forestiere de conifere nu sunt potrivite pentru cuiburi. Cuișoare de nisip plasate în nișe în clădiri vechi sau în copaci suficient de copaci vechi. De asemenea, uneori puteți vedea reprezentanți ai speciei în cuiburi vechi, abandonate de foștii chiriasi, situați la o înălțime de la doi la șase metri. Foarte bine, păsările din această specie se stabilesc în cuiburi convenabile făcute de oameni.

Pentru construcția cuibului se folosesc lame subțiri de iarbă și crengi, precum și rădăcini mici de plante și chiar mușchi. Partea interioară a cuibului este covorată cu lână, păianjen, vată de bumbac, în jos și pene, în mijlocul căreia se strânge o tavă specială, acoperită cu păr de cal sau lână. Dimensiunea cuibului de țâțe poate varia în funcție de caracteristicile locului de cuibărit, dar dimensiunile tăvii interioare sunt întotdeauna aproximativ aceleași: la o adâncime de 40-50 mm, diametrul său este de 40-60 mm.

O ouătoare constă dintr-un maxim de cincisprezece ouă de culoare albă, cu o strălucire ușoară. Puncte relativ numeroase și puncte roșii-maro sunt împrăștiate pe suprafața coajălui de ouă, care formează o corolă aparte pe partea oculară a oului. Țînele mari au ouă de două ori pe an. Primul ouat se produce în ultima decadă a lunii aprilie sau chiar la începutul lunii mai, iar al doilea - aproximativ în mijlocul perioadei de vară.

Ouăle sunt eclozate de o femeie pentru o perioadă mai mică de două săptămâni. În tot acest timp, bărbatul are grijă de femelă și o hrănește. Primele două zile ale puii care se vând sunt acoperite cu griș în jos, prin urmare, femeia nu-și părăsește cuibul, ci încălzește puerile care au apărut lumii cu căldură.

În această perioadă, masculul se hrănește nu numai cu femela, ci și cu toți urmașii săi. Numai după ce corpul puilor este acoperit cu pene tipice, femelele și masculul împreună încep să-și hrănească pușcașii și descendenții incredibil de vorbați.

Acest lucru este interesant! În sezonul de împerechere, sânii nu sunt păsări amuzante și agitate, ci păsări foarte agresive față de oricare dintre semenii lor.

Aproximativ șaptesprezece zile mai târziu, corpul puilor este complet acoperit cu pene, astfel că ei sunt pregătiți pentru o independență completă, dar pentru încă o săptămână puii tineri preferă să stea direct lângă părinții lor, care periodic încearcă să-i hrănească. Astfel de țâțe minore ajunge la maturitate sexuală completă doar mai aproape de an.

Inamici naturali

Sâni - păsări foarte utile, atât în ​​condițiile de grădinărit, cât și în silvicultura tradițională. Unul dintre factorii naturali care afectează negativ numărul total de toate tipurile de țâțe este foamea în timpul înghețurilor de iarnă. Din cauza lipsei de hrană în timpul iernii, un număr mare de reprezentanți ai genului mor în fiecare an. De asemenea, în natură, martens, nunți, precum și unele pisici sălbatice de pădure și feline domestice, bufnițe destul de mari și alți prădători care zboară, vânează activ pentru toate speciile de pisici.

Populația și statutul speciilor

Până în prezent, multe subspecii de țâțe sunt destul de numeroase, prin urmare, ele nu au nevoie în mod special de măsuri de protecție sau de protecție. Cu toate acestea, există specii destul de rare și mai puțin frecvente, care sunt în prezent practic pe punctul de a dispărea.

De exemplu, pasărea de pădure palerică rară și puțin studiată, cu o gamă reperată, nu este în prezent supusă protecției împreună cu alte păsări insectivore mici, ci este inclusă și în Cartea Roșie a Republicii Khakassia. În prezent, Cartea Roșie a Rusiei este inclusă în cartea roșie a Rusiei, iar reprezentanții acestei specii sunt găsiți sporadic numai pe teritoriul sudicilor Kuriles, prin urmare raritatea se datorează limitei evidente a gamei.

Etimologia cuvântului sau de ce a fost numită pasărea

Odată ce o pasăre era numită "zinitsa" și chiar "zinziver". Originea originala a numelui pasarii este atribuita piesei sale "zin-zin". Mai târziu sa schimbat un pic, cuvântul "tit" a început să semnaleze nuanțele caracteristice, deși implicite, ale penajului animalului. Oamenii de știință numesc un astfel de proces o apropiere națională etimologică.

Cuvântul apare în popoarele slave și în unele limbi se pronunță aproape la fel. În ucraineană este albastru, în croată este sjenica, în bielorusă este synica.

Autor fotografie: hedera.baltica, CC BY-SA 2.0

Tit: descriere și fotografie. Ce arata un zigzag?

Familia este alcătuită din păsări care se aseamănă reciproc atât în ​​aspect, cât și în stilul de viață. Sunt mici, cu o lungime a corpului de 10-20 cm, cu o aripă de 16-26 cm. Titmii cântăresc între 7 și 48 de grame.

Cel mai mic membru al familiei este Remez (cap. Cefalopirusul flammiceps), cu o lungime de corp de până la 10 cm și o greutate de 7 g. Cel mai mare din familie este podsnosoyok tibetan (lat. Pseudopodocul umilis) cu o dimensiune a corpului de 19-20 cm și o greutate de 45-48 g.

Firehead Remez. Autor fotografie: Francesco Veronesi, CC BY-SA 2.0

Tibetan lozhnosoyuka. Autor poza: Mark Houston, Toate drepturile rezervate

Capul unui tigru este mare, cu mici ochi rotunzi. Irisul elevului este adesea întunecat, doar în umărul unui tit (lat. Melaniparus guineensis) este albicioasă, iar la unele specii (de exemplu, titul întunecat (lat. Melaniparus funereus) și tit de crescător (lat. Lophophanes cristatus)) - roșiatic.

Multe specii au un "capac" într-o culoare contrastantă pe capul lor, iar altele au un muc de pene alungite ale coroanei.

Titul mare Autor fotografie: xulescu_g, CC BY-SA 2.0

Picior în vârstă Autor fotografie: Carlos Delgado, CC BY-SA 4.0

Ciocul de păsări este adesea scurt, drept, conic, puternic, rotunjit în partea de sus, și oblate din lateral. Uneori este foarte ascuțită. În țâțele tibetane, ciocul este lung și îndoit. Păsările pot zdrobi semințele sau coaja copacului pentru a recolta larvele și insectele.

Nările rotunjite sunt situate la baza supraclaviculului, sunt acoperite cu pene scurte de păr.

Titul mare Autor fotografie: Thorsten Denhard, CC BY-SA 3.0

Aripile țârnelor sunt goale, mici - de până la 77 mm lungime, cu 10 pene de aripă primare. Primele sunt cele mai scurte, cam de două ori mai scurte decât a doua.

Coada unor specii este lungă (până la 64 mm), în timp ce altele sunt scurte, cu o crestătură mică la capăt sau cu o margine netedă. Constă din 12 pene de coadă.

Titul mare Autor fotografie: Salvatore De Castro, CC BY-SA 4.0

Zborul păsărilor este pulsatoriu și neuniform. Zborul de zbor arată mai mult ca un înotător care se mișcă cu un baston. Cu o aripă rapidă de aripi de mai multe ori, pasărea zboară prin inerție, economisind energie, iar apoi o nouă serie de flapsuri urmează.

Capacitățile de zbor ale membrilor familiei sunt mici. Dar acest lucru nu este foarte important pentru ei: întreaga rută la albastru este de la copac la copac, de la pădure la pădure, de la gard până la gard. Dar în zbor pasărea reușește să prindă fluturași calificați - insecte.

Titmouses se mișcă perfect în coroana copacului, atât vertical cât și orizontal, pot fi suspendate de la fund spre conuri și ramuri. Mușchii puternici și ghearele ascuțite, tenace, ajută la efectuarea de diverse cascade acrobatice în căutarea insectelor, despre care chiar și proverbul este pliat: "O pasăre mică, dar o gheare este ascuțită".

Într-adevăr, picioarele păsărilor sunt destul de lungi, puternice, cu degete puternice și gheare ascuțite. Cel mai puternic gheare la degetul din spate.

Aruncată în cap. Autor fotografie: Jocelyn Anderson, CC0

Penajul țâțelor este gros și moale. Diferențele sexuale în culori sunt adesea slab exprimate. Dar există și excepții:

  • De exemplu, costumele de împerechere ale masculilor și femelelor din Remez (în lat. Cefalopirusul flammiceps) remarcabile, iar restul timpului ele diferă puțin.
  • Barbat african negru negru (lat. Parus funereus) în întregime negru, feminin gri închis.

Păsările tinere diferă de cele vechi numai în tonuri mai palide de colorare. Toate speciile de molton de familie o dată pe an: după perioada de cuibărit, ele schimbă complet penajul și nu parțial. Primii ani sunt înlocuiți cu o pene în prima toamnă a vieții lor.

Yew (japoneză) tit. Autor fotografie: Laitche, CC BY-SA 4.0

Fete de pene vopsite luminos și contrast. Diferența dintre tipurile de țâțe este exprimată în culorile lor. De obicei, în culoarea penajului lor se combină tonuri albe, negre, roșcate, gri, albăstrui, datorită prezenței melaninei pigmentare. Lipochromii prezenți în unele specii de pigmenți conferă păsărilor un ton verzui și galben.

De regulă, la păsări, există un "capac", contrastat cu culoarea obrajilor, "cravată", pete de gât, câmpuri pe pene ale aripilor și coadă. Sora marelui tit, capul albastru, pe cap și aripi sunt văzute cu pene albastru deschis, azuriu. Numai spumă Himalaya Tit (lat. Sylviparus modestus) este pictat nu prea luminos, în tonuri de verde-măsline. Ciocul și picioarele țânțarilor cel mai adesea gri.

Himalayan Foam Tit Autor fotografie: Dibyendu Ash, CC BY-SA 3.0

Cum cânta un cântec?

Sânii cântă monoton, dar frumos. Cantatul lor depinde de specie. Uneori sunt trilume melodice și curate, fluiere, scârțâi, chirpuri. Puteți auzi vocea lor de la începutul lunii februarie până în iunie, precum și la sfârșitul verii.

Există două tipuri principale de melodii: demonstrative, cu care păsările atrag partenerii și teritoriale. Pe lângă speciile principale, există și un apel caracteristic pentru toți tsinitsykh: "qi-qi", "si-si", "zin-zin" sau "jo-ji". Titul mare cântă mai mult decât alții, experții marchează 40 de variații ale sunetelor pe care le face.

În Rusia, oamenii au numit titaje cu nouă membri și au crezut în puterea magică a cântării ei. Se credea că pasărea joacă rolul de profet, sună să vă informeze despre nefericirea sau bucuria iminentă. Vocea ei, de asemenea, a servit ca un semn care prezice vremea. "Dacă un roșu va fluiera, va fi o zi caldă și dacă va beep, atunci va fi un îngheț puternic noaptea".

Cenușă de cenușă Autor fotografie: Becky Matsubara, CC BY 2.0

Cum să distingi sânii de sex masculin de femei?

  • penaj

Femelele din mai multe specii sunt pictate în aceleași culori ca și bărbații, dar au tonuri mai slabe în penaj. Femelele de țâțe mari se disting prin spate verzui, "capace" moi și o bandă neagră pe sânii lor, care sunt mai subțiri decât cele ale bărbaților. Dar numai păsările adulte se pot distinge prin tonul lor, în țâțe mici, bărbații se aseamănă cu femelele.

  • Proeminență cloacală

O modalitate mai fiabilă este măsurarea proeminenței cloacale în timpul sezonului de reproducere. La bărbați, are un tubercul sexual, la femele fără bulgări. Dar este necesar să o determinăm cu pricepere.

  • Patch pentru gură

Păsările pot fi, de asemenea, deosebite de locul de sedimentare care apare numai la femei.

Un punct pestrit este o zonă necondiționată a pielii bogată în vasele de sânge. Pasărea încălzește ouăle.

Bărbați (stânga) și feminin (dreapta) orientali. Autor fotografie: Alpsdake, CC BY-SA 3.0

Unde locuiesc sânii?

Cele mai multe țâțe locuiesc în emisfera nordică. Păsările sunt comune în Europa, Asia, Africa de Nord și Africa sub-sahariană, precum și în America de Nord. Țigările nu apar în Australia, America de Sud și Centrală, Antarctica, Madagascar, insulele Caraibelor, în Noua Guinee, dar sunt prezente în Insulele Sunda și Filipine, precum și în Taiwan. Asia este considerată locul de naștere al țânțarilor, deoarece mai mult de jumătate din toate speciile familiei se găsesc aici.

Pe teritoriul Rusiei trăiesc 9, potrivit altor date 11 specii ale familiei:

  • mare tit (lat. Parus major),
  • țesut cret (lat. Lophophanes cristatus),
  • albastru albastru (lat. Cyanistes caeruleus),
  • azur alb (lat. Cyanistes cyanus),
  • tux (lat Periparus ater),
  • capete maronii (lat. Poecile montanene),
  • negru cap (lat. Poecile palustris),
  • Tit cu capul gri (lat. Poecile cinctus),
  • tei de tei (lat. SittiparusVarius).

În timpul verii, tits trăiesc în păduri de toate tipurile, mai puțin probabil să meargă în zone deschise. În munți se găsesc până la o înălțime de 4200 m. În toamnă și în toamnă se adună în turme și se zboară în locuința unei persoane. Numărul de păsări din turmele de azur ajunge la 5-15 persoane.

Titul alb (lat. Cyanistes cyanus) este inclusă în Cartea Roșie a Republicii Belarus și a Federației Ruse. Piciorul alb-înclinat este inclus în Cartea Roșie Internațională (lat. Machlolophus nuchalis), care trăiesc în grupuri separate numai în vestul și sudul Indiei. În lista speciilor care necesită o atenție deosebită, există un titlu (lat. Sittiparus varius), care în Rusia se găsește numai în sudul Kuriles.

Black Tit. Fotografie autor: Ivan Medenica, CC BY-SA 4.0

Ce mănâncă sânii?

Titmouses sunt în mare parte păsări insectivore. Dar, în natură, se hrănesc cu alte nevertebrate mici, precum și cu alimente vegetale. Distrug un număr mare de insecte dăunătoare, larvele, moluștele și arahnidele.

Dieta membrilor familiei este sezonieră. În toamna și iarna, când nu există insecte, hrănirea țânțarilor constă în alimente vegetale. În acest moment ajung în așezările umane. Păsările frecventează alimentatoarele. Mai ales semințele de floarea soarelui. Un pui va lua o sămânță în ciocul său, va zbura până la cea mai apropiată ramură a copacului, îl va apăsa cu două picioare la ramură și va arde cu sârguință cu ciocul său mic. Mănâncă o sămânță, zboară după alta.

Îi iubește pe tit și pe șuncă. Puteți să-i dați păsărilor doar crude. Este posibil ca hrana să fie hrănită cu ovăz, cu miez de pâine albă. Păsările zboară adesea spre ferme, prinde muștele acolo și fură mâncarea pe care o dau animalelor. Ocazional, aceștia pot vizita haldele de gunoi în căutarea hranei și nu disprețuiesc mizeria.

Black tit Autor fotografie: Andreas Eichler, CC BY-SA 4.0

O caracteristică caracteristică a țâțurilor - capacitatea de a obține mâncare, agățată cu susul în jos pe ramuri. Deci ajung la animalele nevertebrate care se ascund sub crusta.

În timpul zilei, un azur mănâncă până la 600 și, conform unor date, până la 1600 insecte sau 15-20 mii de ouă de viermi de mătase. Greutatea insectelor pe care o mănâncă într-o zi este aproximativ egală cu greutatea proprie.

Marele pui este, de asemenea, un prădător. Simbolul mistic al bunătății și al fericirii scutește cu ușurință cranii unor animale și le mănâncă creierul, devorează țesuturi moi din oasele lor. Acest fapt este confirmat în ceea ce privește liliecii, păsările: fulgi de ovăz comun, vrabie, robinet și pisicuță.

Willow, melohka și albastru, fac stocuri pentru iarnă. Ei ascund alimentele pe tot parcursul anului și chiar când le hrănesc cu puii. Dar majoritatea stocurilor de păsări se fac în primăvară și toamnă. Pune semințe în mii de locuri diferite, dar apoi le găsesc cu toții cumva.

Alba albă. Autor fotografie: Levashkin, CC BY-SA 4.0

Sânii de reproducere

Păsările ajung la maturitate sexuală până la 9-10 luni. În general, sânii sunt monogame, deși au cunoscut cazuri de bigamie. Cuib în perechi, păzind teritoriul lor. Pentru a începe reproducerea în aprilie și mai.

La marile alianțe încep să se formeze mult înainte de acest moment. Deja în zilele înghețate din ianuarie puteți auzi cum au sunat, s-au ciripit și au văzut certurile bărbaților. În primăvară, în timpul luptei pentru secțiuni, amenințările lor pozitive demonstrative, zborurile verticale, tragerea cu o "coloană" și squaturile devin deosebit de vizibile. În timpul întinderii, bărbații din marele cocos își arată reciproc un punct negru sub coadă - principala caracteristică a rangului și vârstei lor ierarhice. De asemenea, ele prezintă un capac negru pe cap, conform căruia rivalii disting ușor poziția unii de alții. Uneori zboară în sus, fiind opuși unul pe celălalt și fluturând aripile lor.

Un eveniment important în țâțe - perioada de curtenire. Masculul se învârte în jurul femelei, fluturând cu aripile coborâte, demonstrând comportamentul puii, gălăgioșii, îi arată toate locurile desemnate pentru cuib. Femelele pot demonstra, de asemenea, comportamentul puii, dacă îi place bărbatul. Partenerii arată cum pot manipula ramurile, ceea ce indică capacitatea lor de a construi un cuib, bărbații alimentează femeia.

În februarie, păsările vechi sunt deja combinate în perechi, formate adesea de la ultimul sezon de reproducere. Chiar dacă bărbații și femeile ierargă în locuri diferite, se găsesc unii pe alții. Păsările tinere își petrec mai mult timp în căutarea unui partener. Sânii păstrează pereche chiar și în caz de deces al puilor sau pierderea de ouă. În timpul perioadelor de cuibărit (primăvara și vara), aceste păsări sunt greu de observat, secretive și se comportă liniștit. Prin urmare, se pare că țâțe zboară undeva pentru vară.

Cel mai adesea, țâțele construiesc cuiburi în găuri goale de copaci, mai puține ori, cu o lipsă de locuri - în burrows, depresiuni în pământ, dulapuri de cuiburi sau crăpături de pietre. Adesea, acestea se folosesc pentru cuiburi, căsuțe poștale și alte locuri potrivite în opinia păsărilor, cel puțin oarecum potrivite pentru puii de reproducție. N.A. Zarudnyy a găsit un cuib mare în Kazahstan, aranjat într-un craniu vechi de cămilă. Intrarea la acesta era foramenul occipital, iar interiorul era o căptușeală moale.

Capul cu cap brun sau pufos (Latina latină) Locuiesc sub toți loggerii goi. Poecile montanus). Un metru și jumătate de la pământ, ea se găsește într-o cavitate confortabilă și aranjează un cuib în ea. Dar dacă nu găsiți un copac gol, într-o cânepă putredă sau într-un copac uscat, cu ciocul tău mic, scoateți o nișă și se așează în ea. Sânii mari (lat. Parus major) preferă podele medii și chiar înalte (de la 1-6 m până la 10 m).

Cenușă de cenușă Autor fotografie: Alan Vernon, CC BY 2.0

Din moment ce țâțele construiesc cuiburi și încep să se reproducă la începutul primăverii, locul pentru pui ar trebui să fie foarte cald. Femela este mai des angajată în construcții, mai puține ori pe ambii părinți. Cuibul de țâțe este făcut din cârpe de plante, căptușit cu un strat gros de mușchi, pene, în jos, materiale artificiale și lână. Lana naschipyvayut, de exemplu, cu un iepuraș de iepure într-o dană, și pene ridica unde păsările de pradă au mâncat prada lor. Tava cuibului lor are în mod obișnuit forma unei pahare de aproximativ 5 cm adâncime și de 7 până la 10 cm în diametru.

Гнездо большой синицы, помещавшееся в метеорологической будке города Киева, имело длину 35 см, ширину 28 см, высоту 8,5 см и весило 150 г. В этой постройке находился лоток глубиной в 40 мм и диаметром 75 мм.

Яйца обыкновенной лазоревки. Автор фото: Arnstein Rønning, CC BY-SA 3.0

Иногда синицы откладывают яйца прямо на древесную труху внутри дупла без гнезда и подстилки. Птенцов выводят 1-2, редко 3 раза в год. În stabilirea, în medie, 2-6, maxim 13, conform unor date, 14 ouă albe cu pată brună și pete de diferite mărimi, formând o margine notabilă la capătul bont. Cel mai adesea, sânii au ouă cu capete egale rotunjite.

În puii de foc fier, ouăle au o culoare albastru-plictisitoare. Mărimea medie a unui ou mare este de 17,9 x 13,7 mm. Femelele le incubă timp de 11-14 zile (vârsta crescuta - 20 de zile). De fiecare dată când pasărea părăsește cuibul, ea acoperă așezarea cu un strat de mușchi, care este un fel de pătură. Masculul hrănește femelele tot acest timp și apoi împreună cu ea îi hrănește pe pui.

Ouăle din trestia de azur. Fotografie de: nottsexminer, CC BY-SA 2.0

Dezvoltarea unei păsări durează aproximativ o lună. Puii nou-născuți cântăresc 1-1,3 g, arată complet gol, deoarece pene care cresc pe umeri, cap și spate se lipesc de corpul lor. Aceștia au fisuri oculare și pasaje auditive, dar sunt deja capabili să emită o scârțâitură sonoră.

Cele mai multe pui cresc în primele 10 zile. La 4 zile după naștere, puii deschid pasajele auditive, iar în a 8-a zi devin complet vizionați. La vârsta de 11 zile de la momentul eclozării, ele devin similare cu păsările adulte. Ele sunt acoperite cu pene, dar acoperirea lor de pene nu este încă complet formată.

Nestlings de titru azur. Autor fotografie: Ladarozan, CC BY-SA 3.0

Nestlings de titru azur. Autor fotografie: Arnstein Rønning, CC BY-SA 3.0

Părinții sosesc la cuib de 400-600 de ori pe zi. Atunci când micuții albastri cresc și zboară din cuibăr timp de 15-22 de zile, îngrijirea părintească a puilor nu se termină acolo. Mici încă 2 săptămâni rămân împreună mama și tata.

Cea de-a doua oară, țânțarul îl găsește la sfârșitul verii, făcând mai puține ouă decât prima dată. Păsările pot cuibui în același loc sau pot face un nou cuib.

Pui mari țâțe. Autor fotografie: Arnstein Rønning, CC BY-SA 3.0

Beneficiile și vătămarea țânțarilor în natură

În termeni practici, țâțele sunt mai interesante decât alte păsări care distrug insectele forestiere dăunătoare. Importanța acestor păsări pentru silvicultură se explică prin faptul că, spre deosebire de majoritatea altor păsări insectivore, acestea nu zboară cu debutul toamnei. Ei continuă să distrugă intens dăunători în lunile de iarnă. În plus, țâțe, bine adaptate la viața din pădure sau grădină, pot găsi și extrage pradă inaccesibilă altor păsări. Toate acestea dau motive pentru a face referire tits la cei mai utile reprezentanti ai avifauna.

Sânii, ca și păstorii, sunt cei mai buni îngrijitori ai grădinilor noastre, așa că oamenii încearcă să-i atragă la casele lor, să construiască planuri pentru păsări și să doteze alimentatoare.

Sânii sunt foarte convenabile ca animale de model atunci când studiază comportamentul și ecologia păsărilor. Genetica le folosește și în scopuri științifice.

Sifonierii pot provoca daune economiei umane. La sfarsitul toamnei si iarna, ei ataca puiul, bat pe gauri si trezesc albinele. În cea mai mare parte, păsările nu se distrug prin consumul unui anumit număr de insecte, ci prin păstrarea lor trează. Agenții de albine se îmbolnăvesc cu Nosema, care este însoțită de indigestie și diaree (diaree). Insectele nu mănâncă fecalele murdare cu fecale și mor.

Păstrăv cu creț de aur Autor fotografie: Dibyendu Ash, CC BY-SA 3.0

Alimentator pentru țâțe: specie și fotografii

Dintre cele 10 țâțe din iernile nordice reci, numai unul survine. Motivul este lipsa de hrană. Pentru a menține o temperatură constantă a corpului, care este de 40 ° la păsări, au nevoie de o mulțime de energie. Dacă noaptea temperatura aerului scade sub 10 °, atunci sânii își pierd o greutate de până la 10% din greutatea lor. Putem să ne ajutăm dacă hrănim păsările dimineața după o noapte rece, astfel încât să poată continua să caute hrana pe cont propriu pe parcursul zilei.

Dacă faci un alimentator deschis și o casă de alimentare, ei vor vizita nu numai țâțe, ci și multe alte păsări. Există o concurență inevitabilă și posibile răniri. De vreme ce vrăbii și porumbei sunt mai adaptate pentru a obține alimente în timpul iernii, cel mai bine este ca titusurile să facă structuri individuale "anti-sparing".

Pentru țâțe, puteți face următoarele tipuri de alimentatoare:

  1. Hrănește alimentatoarele

Alimentarea într-un astfel de alimentator se află într-un recipient, este închisă de precipitații, iar erupțiile cutanate sunt reglate de cantitatea consumată de păsări în compartimentul de dozare.

  1. Cu un secret

Pentru țâțe, deoarece păsările sunt mult mai savuroase decât vrăbii și porumbei, ele uneori fac alimentatoare cu un secret, astfel încât păsările să ia semințele unul câte unul.

Fotografie de: Tony Alter, CC BY 2.0

  1. Suspendate alimentatoare din sârmă și materiale durabile

Acestea sunt modele care se bazează pe capacitatea țânțarilor de a se agăța de sus în jos și de a obține astfel alimente. De exemplu, suspendat sub forma unei rețele de sârmă groasă durabilă.

Bilele nutritive și nucile întregi pentru scuipat pot fi introduse în astfel de alimentatoare. În plus, puteți atârna pur și simplu amestecul de nutrienți pe sârmă, conuri etc.

Autor fotografie: Ann Harrison, CC BY-SA 2.0

Nu pot fi utilizate grătare din materiale plastice și prea ușoare.

Păsările se așează pe hrănitorii în zbor, se pot încurca în plasă sau în materiale similare și își pot rupe labele.

Aceste alimentatoare nu pot fi folosite pentru păsări. Fotografie de: Arend, CC BY 2.0

Ce să-ți hrănești sânii în toamnă și iarna? Hrană pentru alimentatoare

Ornitologii consideră că păsările nu ar trebui să primească o cantitate mare de alimente. În caz contrar, sânii pot înceta să caute și să mănânce alimente naturale, iar acest lucru este extrem de important pentru supraviețuirea păsărilor. Cantitatea de hrană ar trebui distribuită în funcție de perioadă.

  1. Prima perioadă - prikormochny, de la mijlocul lunii octombrie până la sfârșitul lunii noiembrie.

În acest moment al anului țâțele sunt încă reticente în a mânca produsele propuse, să se obișnuiască cu vâsla. În păsările de toamnă se administrează 15-20% din cantitatea de hrană din necesarul zilnic.

  1. Perioada principală - de la începutul lunii decembrie până la începutul lunii martie.

Cel mai dificil moment pentru țâțe. Puteți să le oferiți o rată completă, dar în nici un caz nu le puteți supraîncărca.

  1. Perioada finală - înainte de apariția primelor dezghețări.

În această perioadă, păsările dau 60-80% din normă.

Ratele anumitor hrane pentru un alimentator pe zi:

  • 50 de grame de carne crudă,
  • 200 g de amestec de cereale (mei, semințe de floarea soarelui, cânepă, grâu zdrobit, ovăz sau fulgi de ovăz);
  • 200 g de semințe de buruieni.

Fotografie de: Johan Hansson, CC BY 2.0

Mâncare bună pentru păsări pe care le puteți trata țâțe:

  • semințe de floarea-soarelui fără prajit și nesărat,
  • ovăz,
  • mei,
  • perie de orz
  • linte,
  • mazăre
  • semințe zdrobite de dovleac și pepene verde,
  • pâine albă de pâine
  • Rowan fructe de padure, viburnum, elderberry, trandafir sălbatic,
  • semințe de urzică, quinoa, brusture, cânepă,
  • brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi amestecată cu pesmet,
  • arahide și nuci (pentru alimentatoarele plate, trebuie să fie zdrobite cu un cuțit);
  • cerneluri de cedru,
  • fructe și fructe uscate,
  • ouă fierte și fierte și coaja,
  • carne neprelucrată și untură nesărată.

Nu dați sânii:

  • chips-uri,
  • pâine neagră
  • magazin crackers sărate,
  • semințe de floarea soarelui prăjită și sărată,
  • fript,
  • afumat,
  • sărat,
  • brânză.

Grafit tit. Autor fotografie: Derek Keats, CC BY 2.0

Cum de a prinde un tit?

Ornitologii prind păsările să le audă și să vadă ce fel de zboruri efectuează, să afle cât de mult trăiesc etc. Păsările de capturare sunt mai bune dimineața devreme, iarna sau toamna târzie. Pentru a face acest lucru, utilizați o capcană transparentă, cu o ușoară lovire a ușii. Ca momeală, un model de păsări și hrană sunt plasate în interior.

Cum să speriați sânii?

În timpul iernii, țâțele pot zbura spre balcoane în căutarea hranei, izbucnesc izolarea, umple gunoaiele cu pervazurile ferestrelor, fac zgomote puternice. Dacă a devenit imposibil să trăiești cu aceste probleme, e timpul să te gândești cum să elimini păsările din ferestrele lor.

  1. Așezați hrănitorii de la ferestre și balcoane și nu uitați să umpleți în mod regulat hrana în ele.
  2. Construiți "antiprisaje" (sârmă subțire lângă bordură, vârfuri), lubrifiați balustrada cu unsoare alunecoasă.
  3. Creați o situație de disconfort: agățați lampa cu modul bliț, obiecte strălucitoare cu efect de zgomot, cum ar fi discuri sau panglici, steaguri albastre, sperie păsările cu miros neplăcut (de exemplu, mirosul de ceapă).
  4. Puneți un sperietor sau un model de pasăre de pradă, lipiți poze ale ochilor owl sau capul unei pisici, activați dispozitivul bioacustic cu sunete de bâlbâi de aripi de prădători, strigăte de stres de păsări.
  5. Ia o pisică care va sperie sânii de pe balcon.

Piroane de fereastră anti-spicate

Menținerea țâțelor la domiciliu

Datorită greșelii, glibness și nemernic, multe tipuri de țâțe sunt adesea ținute în cuști. Păsările proaspete prinse imediat mâncarea pe care o oferă. Ele pot fi chiar îmblânzite. Toate tipurile de țâțe, cu excepția celei mari, pot fi păstrate în grupuri. Piciorul mare ucide păsările mici.

Având în vedere că pasărea este foarte mobilă, cușca sau voliera trebuie să fie spațioasă, cu o lungime de cel puțin 60-70 cm, o lățime de 60 cm, o înălțime de 80 cm, o tavă adâncă (de la 10-15 cm). Ar trebui să fie echipat cu o tigaie, un băutor, ramuri de copaci foioase, cu scoarță în loc de poli de plastic, un rezervor de baie și mai multe alimentatoare externe detașabile. Prima dată în viață în cușcă, titul va căuta apă în fund, în tigaie. În timp, ea se va obișnui, iar vasele pot fi mutate mai sus.

Tit Fotograf autor: Robert tdc, CC BY-SA 2.0

Ce să-ți hrănești țâțele acasă?

Păsările din această familie sunt destul de nepretențioase în mâncare. Mânca adesea și mult. Sânii într-o cușcă pot fi hrăniți:

  • un amestec de morcovi și biscuiți cu brânză de vaci,
  • ouă de pui fierte
  • pâine albă înmuiată în lapte sau ceai dulce
  • pulbere de insecte uscate,
  • porridge gros
  • fructe,
  • copaci boboci
  • viermi de făină.

Alimentați țâțele necesită de 2 ori pe zi, turnând cât de mult pot mânca. Toate păsările au nevoie de vitamine suplimentare, în special B1.

Tipurile de alimente pot varia în funcție de tipul de țâțe. De exemplu, un bucătar de casă are nevoie de o altă masă la domiciliu:

  • nuc de pin - 5-6 buc.,
  • hrana pentru animale "Padovan" pentru insectivore, poate fi toate sânii,
  • lărgește amestecul de cereale
  • semințe de floarea soarelui încolțite,
  • felii de mere, castraveți, fructe de padure,
  • Ierburi: moorit, alpinist de păsări, păpădie, tradescantia,
  • viermii de vierme de masă - viermii de masă și puilor lor,
  • ou fiert tare.

Păr roșcat. Autor fotografie: Becky Matsubara, CC BY 2.0

Cum să hrănești o pui de vițel?

Este necesar să se alimenteze adesea o pasăre foarte mică, care nu este încă scrisă - la fiecare 2-2,5 ore, mai târziu intervalele pot fi mărite până la 3-4 ore. Noaptea, luați o pauză de la 12 la 6 h. Puteți să-l hrăniți cu un "amestec de sfeclă" constând din ouă fierte tare, morcovi prăjiți răzuți și cruzii albe de pâine rasă. În același timp, pe 1 ou ia jumătate din morcovul mediu și atât de multe biscuiți încât masa era umedă, dar nu lipicioasă pe mâini. Morcovii sunt mai bine să se frece pe un răzătoare, din care bețișoare subțiri lungi ies.

Din când în când, amestecul poate fi înlocuit:

  • tocat brânza de vaci,
  • daphnia sau gammarus
  • semințe de floarea-soarelui zdrobite,
  • felii felii de carne de pui sau carne de vită.

Puteți alimenta puii cu o seringă, pipetă sau lingură. În procesul de îngrijire pentru el să urmeze greutatea lui. Este important ca sub coada si in "furculita" (claviculele accrete) sa existe straturi de grasime galbena.

Common tit Autor fotografie: Sergey Cherny, CC BY-SA 3.0

Informații interesante despre țâțe

  • Prima lege privind protecția țârnelor a fost emisă de arhiepiscopul orașului german Trier la începutul secolului al XIII-lea. Mai târziu, în decretul lui Ludwig din Bavaria din 1328, se spunea: "O pedeapsă grea așteaptă pe cel care captează o pasăre, un captivant de insecte. Cel care a încălcat legea trebuie să plătească dosarul regal de 60 de șilingi, precum și să ofere o roșcată frumoasă și 12 găini ca despăgubire ".
  • Tit - pasăre foarte inteligentă și inteligentă. Dacă atârnă o bucată de delicatețe pe un fir din sticlă, ea încearcă mai întâi să o prindă prin geam. Apoi va sta pe gât și va deveni un cioc pentru a trage firul. Dacă firul este prea lung, pasărea îl va ține cu piciorul.
  • Titmouse-ul este numele râului, afluentul stâng al Yauzei, care în cartierul Lefortovo din Moscova este complet închis într-un colector.
  • Dacă prindeți un picior și îl puneți pe spate, acesta cade într-un fel de stupoare, pretinzând că este mort.
  • În vremurile tsariste din Rusia, o notă de plată în denumiri de 5 ruble a fost numită "tit" pentru lumina albastră a fundalului său.
  • În Rusia, 12 noiembrie este un festival tit. Sărbătoarea ecologică "Ziua Sinichkin" a fost organizată la inițiativa Uniunii pentru Protecția Păsărilor din Rusia.

Common albastru albastru. Autor fotografie: Maximilian Dorsch, CC BY-SA 3.0

Marea habitate Tit

Aceasta este o pasăre sedentară, numai în înghețuri severe, atunci când există o lipsă acută de hrană, își poate schimba habitat. De regulă, migrația este rezultatul apropierii de locuința umană. Distribuită pe scară largă în întreaga Europă, cu excepția nordului îndepărtat și a Islandei, se găsește în Africa de Nord și Orientul Mijlociu. În Asia de Sud-Est, ea trăiește în Japonia și pe tot cuprinsul Indochinei până la insula Java și insula Borneo. Nu puteți întâlni o pasăre mare în nordul Siberiei, printre păduri de conifere solide și în zonele muntoase. Titul mare nu se teme de oameni, locuiește activ în piețele și parcurile orașului, zboară cu bucurie la hrănitorii și chiar dă pe alimente dintr-o mână umană.

Cântece mari Tit

Sânii mari - cântăreți de păsări. Mamele, câștigând o pereche, cântă mai multe femele diverse și o fac aproape pe tot parcursul anului, cu excepția lunilor de iarnă. Există aproximativ 40 de sunete diferite făcute de țâțe. Cei exprimați se remarcă în special: "tsi-tsi-tsi-pi", "in-chi-in-chi", strigând - "pin-pin-chrrzh". În primăvară, cântecul este mai monoton "zin-zi-ver", "zin-zin". Marele țânțar cântă în mod deosebit intens în timpul sezonului de reproducere: din martie până în a doua jumătate a lunii mai și din a doua jumătate a lunii iunie până la sfârșitul lunii iulie. Toamna cântând începe în august, intensifică la jumătatea lunii septembrie și se termină în prima decadă a lunii octombrie. În plus față de cântatul în sine, țâțele efectuează așa-numitul sub-melodie - chirpiciu melodios, liniștit, "purring", care suna cel mai adesea în februarie sau martie.

Creșterea sânilor mari

De obicei, țâțe mari au două gheare: la sfârșitul lunii aprilie și la mijlocul verii. În primul ambreiaj există până la 15 ouă de culoare albă, ușor strălucitoare, dar mai des de 8-12. Pe întreaga suprafață, ouăle sunt acoperite cu pete roșiatic-maronii și urme care formează o margine pe partea neclară. Al doilea ambreiaj este, de obicei, 2 ouă mai mici. Titul scoate ouăle de 12-14 zile. În acest timp, masculul oferă hrană femelei. Un zâmbet coboară din cuibăr numai când se apropie pericolul. Primele două-trei zile ale puiilor sunt acoperite cu griș în jos, deci femelele nu părăsesc cuibul, încălzindu-le cu căldură. În acest moment, masculul acționează ca un susținător al familiei. Când puii încep să fie acoperite cu pene, cuplul hrănește puștii, aducând în cuib în mediu câte 6-7 g de alimente pe cuib pe zi.

Puii zboară de pe cuib în aproximativ 22 de zile după naștere. După plecare, păstrează o turmă lângă cuib, iar părinții continuă să le hrănească timp de una sau două săptămâni. Dacă femelele pornesc cel de-al doilea ambreiaj, masculul conduce prima pasăre.

În vară, țânțarii mari se hrănesc în principal cu insecte, mâncăruri, muște, țânțari, păianjeni, omizi și greierii. Nestlings sunt hrănite cu insecte cu cea mai mare calorie, și anume omizi. Odată cu apariția frigului de iarnă, țâțele trec la alimentele vegetale. Se hrănesc în principal cu semințe și cereale. Aceste păsări nu fac stocuri pentru iarnă și dacă găsesc alimente ascunse de alte specii de păsări, o mănâncă cu plăcere. Nu disprețuiți sânii și caraia.

zoo-club-org